autor:

Piri Piri e Canela

» » , Fripturi, Mancaruri cu carne

Pui in "Púcara"

Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Portugalia


    Reteta postata pe: 27 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Portugalia


Reteta postata pe: 27 iulie 2010

Ingrediente
1 pui, sare, piper, 1 linguritã boia dulce, 1 linguritã sofran indian, 2 foi de dafin, 1 ardei iute sau piri piri optional, 1 legãturã pãtrunjel sau coriandru, 5 dl vin alb, 5 cãtei de usturoi, 250 gr.hasme, 200 gr. bacon, optional ciuperci, 1 dl ulei de mãsline

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

6 voturi

Mod de preparare

Este o retetã tipic portughezã, mai concret a orasului Alcobaça, unde a fost fãcut pt. prima oarã in 1960.
Este preparat intr-o oalã de pãmânt, numitã "Púcara"(aceastã oalã are o formã diferitã, seamãnã mai mult cu o vazã lungã cu capac).
In afarã de pui, se poate pune jambon afumat, cârnat, rosii, morcovii, unt, vin de Porto, tuicã, chiar mustar...
Se serveste cu cartofii fierti, prãjiti sau piure.
In multe restaurante, este trecutã in meniu ca: Coq au vin á portuguesa...
La aceastã retetã am pus si esalote (hasme)
Echalotas:
Sunt originare din Asia Centralã.
Allium ascalonicum este numele stiintific.
Numitã Hasma in limba românã, salotã sau ceapã frantuzeascã.
Denumirea de hasmã vine din maghiara:hagyma (ceapã).
Denumirea de esalot derivã din latina:ascalonia (ceapã).
Ascalon era un oras situat pe vechiul teritoriu al filistinilor.
Numit in prezent Ashkelen, orasul este situat pe teritoriul actual al statului Israel.
1)Condimenteazã:
Taie puiul in bucãti si cond. cu sare, piper, boia, sofran, dafin, ardeiul iute, pãtrunjelul (intreg)si vinul alb.
2)Hasme:
Adaugã usturoiul tocat si hasmele intregi.
Lasã la marinat câteva ore cel putin.
3)Bacon:
Pune baconul tãiat cubulete, peste pui.
4)Pune totul in oala de lut, adaugã uleiul de mãsline si dã la cuptor cu capac cam o orã.
Nu am un asemenea vas, si am fãcut in oalã normalã pe aragaz.A iesit foarte bun, hasmele dau un gust aparte...
Am servit cu cartofi noi.
Poftã bunã!
Daca ti-a placut reteta noastra "Pui in "Púcara"" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Iaqtin umplut(specific arab)

Iaqtin umplut(specific arab)

Iaqtinul se curata astfel: prima data se razuieste, se spala, apoi se goleste cu un cutit special,

3 voturi    5 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Tartă cu pui şi smântână

Tartă cu pui şi smântână

Aluatul de tartă l-am întins în tavă, l-am înţepat cu furculiţa, am pus o mână zdravăna

40 voturi    14 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • Piri Piri e Canela

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 31 iulie 2010

    Pt. mine, hasmele sunt mai mult spre usturoi...numele stiintific "Allium"=alho (se citeste " aliu" in portughezã). In majoritatea retetelor am vãzut cã se gãtesc intregi , si se pot inlocui cu usturoiul deasemenea...

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

    Cred ca are un gust foarte bun. Hasmele nu sunt cepe rosii, ci ceva intermediar intre ceapa si usturoi, cresc mai multe impreuna, dar nu in invelis comun ca usturoiul. Nu stiu unde de pot gasi la noi.

  • paviasi

    paviasi (Chef de cuisine) , 29 iulie 2010

    Puteai sa bagi oala in cuptor,acoperita.

    • vio

      vio (Chef de cuisine) , 28 iulie 2010

      forte bine arata cred ca este si gustos

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 27 iulie 2010

      Atasez o poză cu haşme sau hajme cum li se mai spune în Ardeal. Adelina

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 27 iulie 2010

      Cred ca a iesit ceva nemaipomenit de bun.... Dupa cum obser, hasmele sunt niste...cepe rosii ? Asa o fi ? Salvat reteta....

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 27 iulie 2010

      Arata grozav!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

6 voturi

Ingrediente

  • 1 pui
  • sare
  • piper
  • 1 linguritã boia dulce
  • 1 linguritã sofran indian
  • 2 foi de dafin
  • 1 ardei iute sau piri piri optional
  • 1 legãturã pãtrunjel sau coriandru
  • 5 dl vin alb
  • 5 cãtei de usturoi
  • 250 gr.hasme
  • 200 gr. bacon
  • optional ciuperci
  • 1 dl ulei de mãsline

Raporteaza reteta

Retete
de Piri Piri e Canela
Rulouri de jambon afumat cu spanac

Rulouri de jambon afumat cu spanac

1) Se fierbe spanacul, se scurge. Separat se caleste usturoiul taiat marunt in unt se adauga painea

3 voturi    6 comentarii
45 min
Aperitive cu carne
Tort de ciocolata cu nuci si stafide

Tort de ciocolata cu nuci si stafide

1)Se bate bine untul cu zaharul si coaja de lamaie.Se adauga galbenusele pe rand,se bat albusele

4 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi
Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

1)Se face mujdei din jumate capatana de usturoi pisat cu sare,piper,boia,ierburi,ulei de masline.Se

5 voturi    14 comentarii
1h 30 min
Fripturi

Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)

Pt. mine, hasmele sunt mai mult spre usturoi...numele stiintific "Allium"=alho (se citeste " aliu" in portughezã). In majoritatea retetelor am vãzut cã se gãtesc intregi , si se pot inlocui cu usturoiul deasemenea...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Mancare de praz cu limba si masline Mancare de praz cu limba si masline

Se fierbe separat limba și se curata de piele cu atentie. Intr-o cratiță se pune ceapă tocata cu 2 linguri de ulei si putina apa.

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Shaorma cu tortilla si salata Shaorma cu tortilla si salata

Ptr shaorma: taiem pieptul de pui in fasii de 3-4 cm si se pun intr-un bol si se condimenteaza cu 1-2 linguri de ulei de masline, 1/2

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Aperitive
PUI CU CONOPIDA