Pui in "Púcara"

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Pui in "Púcara"

Ingrediente

  • 1 pui
  • sare, piper
  • 1 linguritã boia dulce
  • 1 linguritã sofran indian
  • 2 foi de dafin
  • 1 ardei iute sau piri piri optional
  • 1 legãturã pãtrunjel sau coriandru
  • 5 dl vin alb
  • 5 cãtei de usturoi
  • 250 gr.hasme
  • 200 gr. bacon
  • optional ciuperci
  • 1 dl ulei de mãsline

Mod de preparare

Este o retetã tipic portughezã, mai concret a orasului Alcobaça, unde a fost fãcut pt. prima oarã in 1960.

Este preparat intr-o oalã de pãmânt, numitã "Púcara"(aceastã oalã are o formã diferitã, seamãnã mai mult cu o vazã lungã cu capac).

In afarã de pui, se poate pune jambon afumat, cârnat, rosii, morcovii, unt, vin de Porto, tuicã, chiar mustar...

Se serveste cu cartofii fierti, prãjiti sau piure.

In multe restaurante, este trecutã in meniu ca: Coq au vin á portuguesa...

La aceastã retetã am pus si esalote (hasme)

Echalotas:

Sunt originare din Asia Centralã.

Allium ascalonicum este numele stiintific.

Numitã Hasma in limba românã, salotã sau ceapã frantuzeascã.

Denumirea de hasmã vine din maghiara:hagyma (ceapã).

Denumirea de esalot derivã din latina:ascalonia (ceapã).

Ascalon era un oras situat pe vechiul teritoriu al filistinilor.

Numit in prezent Ashkelen, orasul este situat pe teritoriul actual al statului Israel.

1)Condimenteazã:

Taie puiul in bucãti si cond. cu sare, piper, boia, sofran, dafin, ardeiul iute, pãtrunjelul (intreg)si vinul alb.

2)Hasme:

Adaugã usturoiul tocat si hasmele intregi.

Lasã la marinat câteva ore cel putin.

3)Bacon:

Pune baconul tãiat cubulete, peste pui.

4)Pune totul in oala de lut, adaugã uleiul de mãsline si dã la cuptor cu capac cam o orã.

Nu am un asemenea vas, si am fãcut in oalã normalã pe aragaz.A iesit foarte bun, hasmele dau un gust aparte...

Am servit cu cartofi noi.

Poftã bunã!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de ciocolata cu crema caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel
Chiftele in aluat de bere

Chiftele in aluat de bere

Chiftele in aluat de bere. Pregatim chiftelutele amestecand carnea cu oul, ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, painea...

Chiftele in aluat de bere
Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu mere si nuci caramelizate
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor