Este o retetã tipic portughezã, mai concret a orasului Alcobaça, unde a fost fãcut pt. prima oarã in 1960.
Este preparat intr-o oalã de pãmânt, numitã "Púcara"(aceastã oalã are o formã diferitã, seamãnã mai mult cu o vazã lungã cu capac).
In afarã de pui, se poate pune jambon afumat, cârnat, rosii, morcovii, unt, vin de Porto, tuicã, chiar mustar...
Se serveste cu cartofii fierti, prãjiti sau piure.
In multe restaurante, este trecutã in meniu ca: Coq au vin á portuguesa...
La aceastã retetã am pus si esalote (hasme)
Echalotas:
Sunt originare din Asia Centralã.
Allium ascalonicum este numele stiintific.
Numitã Hasma in limba românã, salotã sau ceapã frantuzeascã.
Denumirea de hasmã vine din maghiara:hagyma (ceapã).
Denumirea de esalot derivã din latina:ascalonia (ceapã).
Ascalon era un oras situat pe vechiul teritoriu al filistinilor.
Numit in prezent Ashkelen, orasul este situat pe teritoriul actual al statului Israel.
1)Condimenteazã:
Taie puiul in bucãti si cond. cu sare, piper, boia, sofran, dafin, ardeiul iute, pãtrunjelul (intreg)si vinul alb.
2)Hasme:
Adaugã usturoiul tocat si hasmele intregi.
Lasã la marinat câteva ore cel putin.
3)Bacon:
Pune baconul tãiat cubulete, peste pui.
4)Pune totul in oala de lut, adaugã uleiul de mãsline si dã la cuptor cu capac cam o orã.
Nu am un asemenea vas, si am fãcut in oalã normalã pe aragaz.A iesit foarte bun, hasmele dau un gust aparte...
Am servit cu cartofi noi.
Poftã bunã!
Chiftele in aluat de bere. Pregatim chiftelutele amestecand carnea cu oul, ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, painea...
Chiftele in aluat de bereDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii