autor:

Gustos_Ro

» » Aperitive

Puricei muntenesti

Autor: Gustos_Ro (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 13 ianuarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Gustos_Ro (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 13 ianuarie 2014

Ingrediente
Malai 1 kg, 200-300 g carnati, 2-3 linguri ulei, Piper, , Optional, 300 g branza de burduf / telemea oaie, 3-4 oua, Lapte batut Traditii din Romania

Dificultate: Redusa Timp: 40 min

6 voturi

Mod de preparare

Varianta 1

Se pregateste o mamaliga vartoasa din malai, de cu seara.



A doua zi, carnatii taiati marunti, peste care se pot adauga resturi de friptura si jumari, se prajesc în ulei Arpis sau untura (se pot folosi carnati deja prajiti si reîncalziti în untura), într-un ceaun sau tigaie.



Acolo, peste toate, se faramiteaza mamaliga de ieri si se framanta toata amestecatura timp de cateva minute, pe foc, cat sa se topeasca untura si sa patrunda, odata cu bucatile de jumari, carne, carnati, în bucatile de mamaliga.



Mod de servire: Se mananca cu varza acra tocata si stropita cu ulei.



Varianta 2

Se prepara o mamaliga normala si se lasa sa se raceasca (preferabil pana a doua zi).



Mamaliga rece se faramiteaza cu furculita de cu seara, ca sa se usuce.



Se pune mamaliga în uleiul încins si se amesteca fara încetare, cu lingura, ca sa nu se arda.



Cand mamaliga s-a sfaramat, devenind iar malai si începe sa îsi schimbe culoarea se pune branza de burduf faramitata cu furculita si se amesteca repede în continuare pana branza se înglobeaza în malaiul copt. Împreuna cu branza se adauga si carnatii taiati foarte mic.



Optional se adauga ouale batute bine continuand sa amestecam pana cand acestea se înglobeaza în malaiul îmbunatatit, fara sa se faca "omleta".



Se adauga piper dupa gust.



Mod de servire: Se servesc calzi, de preferat, cu laptele batut Traditii din Romania, pentru a taia greata.



Secretul Bucatarului:

Adevarata savoare a mancarii sta în „prelucrarea” ei cu mainile goale. Puriceii sunt de fapt cocoloasele de mamaliga cu carne pe care le strangi între degete si le mananci.



Reteta traditionala ”Puricei” a fost oferita de Dolores Benezic, autor al blogului www.dollo.ro si preparata de Daimon Trattoria, în cadrul proiectului ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.



Reteta face parte din proiectul “Descopera traditiile culinare romanesti” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.
Daca ti-a placut reteta noastra "Puricei muntenesti" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu brinza
Lalele umplute cu crema de branza

Lalele umplute cu crema de branza

Ouale le punem intr-o cratita cu apa si le fierbem 8 minute din momentul in care apa clocoteste. Cand

3 voturi    2 comentarii
1h
Aperitive cu brinza
Saleuri cu parmezan

Saleuri cu parmezan

Intindem foietajul si ungem cu unt moale in strat foarte subtire pe toata suprafata. Presaram

4 voturi    5 comentarii
15 min
Aperitive cu brinza

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Doina Caciur , 12 octombrie 2014

    La noi in Moldova ( dar de fapt mama era ardeleanca, asa ca nu stiu de a cui parte este reteta :) ) facea puricei in postul Craciunului asa: se face o mamaliga molcuta si alaturi , intr-o tigaie se prajesc ( rumenesc) 2 cepe. Se ia cu lingura mamaliga din ceaun si se tavaleste prin ceapa prajita ( daca va imaginati cum arata cred ca denumirea de puricei este f. sugestiva), dupa care se scoate pe o farfurie si se mai presara putina sare mai mare. Se serveste cu varza murata si moare de varza.

  • Fara foto

    Valy Dumitru , 27 iulie 2014

    imi place face bunica cand eram coil nai cum sa uiti .

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2014

    bun bun bun

    • Fara foto

      Vasile Ioan Mokan , 17 ianuarie 2014

      multumesc de apreciere

    • Fara foto

      Vali Soare , 14 ianuarie 2014

      Sunt din muntenia si ca si copil mincam puticei dat in loc de mamaliga se punea turta

    • Fara foto

      Rosca Galoiu Nina , 14 ianuarie 2014

      eu nu stiu si am mancat dar fara carnati si sunt f f buni

    • Fara foto

      Claudia Dumitru , 14 ianuarie 2014

      La noi in Moldova ( dar de fapt mama era ardeleanca, asa ca nu stiu de a cui parte este reteta :) ) facea puricei in postul Craciunului asa: se face o mamaliga molcuta si alaturi , intr-o tigaie se prajesc ( rumenesc) 2 cepe. Se ia cu lingura mamaliga din ceaun si se tavaleste prin ceapa prajita ( daca va imaginati cum arata cred ca denumirea de puricei este f. sugestiva), dupa care se scoate pe o farfurie si se mai presara putina sare mai mare. Se serveste cu varza murata si moare de varza.

    • Cornelia_Maxim

      Cornelia_Maxim (Chef de cuisine) , 14 ianuarie 2014

      se mai cheama si balmos

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

40 min

6 voturi

Ingrediente

  • Malai 1 kg
  • 200-300 g carnati
  • 2-3 linguri ulei
  • Piper
  • Optional
  • 300 g branza de burduf / telemea oaie
  • 3-4 oua
  • Lapte batut Traditii din Romania

Raporteaza reteta

Retete
de Gustos_Ro
Pilaf cu pui si legume la Philips Multicooker

Pilaf cu pui si legume la Philips Multicooker

Philips Multicooker are un program special pentru pilaf si instructiuni pentru preparare. Dupa 40

5 voturi    4 comentarii
50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Berbecut cu sos de legume

Berbecut cu sos de legume

Pulpa de berbecut impreuna cu usturoiul, piperul, sarea, foile de dafin, uleiul de masline si vinul

2 voturi    1 comentariu
1h 40 min
Fripturi
Vinete umplute - reteta din Muntenia

Vinete umplute - reteta din Muntenia

Se taie vinetele in doua pe lungime si se pun in apa cu sare pentru 30 de minute. Se scot din apa,

9 voturi    2 comentarii
1h 20 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

mac myra (Chef de cuisine)

bun bun bun

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu brinza

Placinta floare cu spanac, mozzarella si crema de branza Placinta floare cu spanac, mozzarella si crema de branza

Pregatesti maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cornuri din aluat de cartofi Cornuri din aluat de cartofi

Se fierb cartofii pana cand sunt moi, se scurg de apa, apoi se pun in bol si se paseaza. Lasa-i sa se raceasca. Se adauga parmezanul

0 voturi    0 comentarii
35 min
Aluaturi si Foietaje
Focaccia cu branza