autor:

Alina

» » , , Retete de Pasti, Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Rață la cuptor

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 martie 2014

Ingrediente
1 rata de 2 kg, , Marinata 1, , 1 lgt sare mare, 1 lgt rasa piper negru macinat, ¼ lgt ghimbir pudra, 2 salote mici taiate marunt, 60 ml vin alb demisec, 3 catei de usturoi zdrobiti, 2 lg de menta proaspata tocata, 1 lg sos de soia, , , Marinata 2, , 5 salote potrivite taiate in 4, 1 ceapa galbena mica, 6 catei de usturoi zdrobiti, 2 lg otet din vin rosu, 1 ¼ lg ulei de masline, 1 ¾ lg zahar brut pudra, 1 lg miere poliflora, 1 lg rozmarin uscat, 1-2 lg de menta proaspata, 600 ml vin alb demisec, 400 ml vin alb dulce, , Glazura:, , parte din marinata 2 (300-400 ml), 1 lg de miere poliflora, 1 lg zahar brut pudra, 1 lg suc de portocale, 3/4 lgt chili, 1 lgt sare grunjoasa, 3-4 cuisoare

Dificultate: Medie Timp: 4h

24 voturi

Mod de preparare

Inainte de a ne apuca serios de treaba, lasam rata sa se decongeleze complet.



1. Dupa ce s-a dezghetat, o spalam, o stergem cu prosoape absorbante din hartie si o parlim, curatam grasimea de la deschizatura abdomenului daca este cazul si taiem o parte din excesul de piele de la gat (eu am taiat cam 4 cm).



2. Scoatem cotorii cu o penseta (eu credeam ca daca o cumpar din magazin scap de chinul asta :)) dar nu s-a intamplat asa si lucrul asta mi-a amintit de copilarie, cand o ajutam pe bunica la curatat ratele si gastele). O spalam iarasi si o uscam bine de tot atat la exterior, cat si la interior cu prosoape de hartie.



3. Pentru prima marinata, amestecam toate ingredientele.



4. Ungem bine rata pe interior cu marinata 1 si sigilam cu un bat de frigaruie deschizatura din abdomen. Intepam cu grija doar pielea ratei din loc in loc, cu o furculita sau cu o scobitoare (nu trebuie sa ajungem la carne).



5. Punem rata intr-un vas si procedam la amestecarea ingredientelor pentru marinata 2. Le turnam peste rata.



6. Peste rata punem o greutate (eu am pus un fund, am acoperit cu un capac si am legat cu un elastic) si introducem vasul in frigider pentru 12 ore.



7. Scoatem rata din frigider (este indicat sa o scoatem din figider si din marinata cu 4 ore inainte de a o baga la cuptor, dar eu am sarit acest pas... shame on me), legam pielea gatului cu o sfoara de canepa, o incrucisam, dam sfoara peste incheietura picioarelor si o tragem spre capatul acestora. Punem apoi rata “picior peste picior” si o legam bine cu sfoara ramasa. Bagam varful aripii sub ea ca in imagine.



8. Rata o punem in tava pe un gratar, impreuna cu 400 ml din marinata 2 si cu 300 ml apa si o introducem in cuptorul preincalzit la 160 grade C fix o ora. In caz ca scade lichidul completam mereu cu apa, dar avem grija ca nivelul acestuia sa fie cu 2-3 cm sub nivelul gratarului. (Sa aveti o penseta la indemana, deoarece cu toate ca am curatat-o bine au mai iesit cativa cotorasi).



9. Dupa o ora scoatem rata din cuptor, taiem ata si o scoatem cu grija, lasand doar capatul picioarelor prins, scoatem apoi si frigaruia. Ii intepam pielea cu furculita, o intoarcem cu fata in jos pe gratar si o introducem la cuptor pentru inca o ora la 190 grade C. Completam lichidul din tava cu apa. Verificam la 40 min daca mai este lichid in tava.

10. O scoatem din nou din cuptor, o intepam, o intoarcem cu fata in sus, completam lichidul si bagam tava in cuptor pentru inca o ora.



11. Glazura se prepara astfel. Strecuram restul din marinata 2, o punem intr-un vas nonaderent la foc mic si o lasam pana cand scade cam la ¼ din cantitatea initiala. Punem apoi mierea, zaharul, sucul de portocala, sarea, pudra de chili, cuisoarele si amestecam bine. Lasam vasul la foc mic pana cand compozitia se ingroasa.



12. Scoatem rata din cuptor, o intepam, o glazuram pe toate partile cu ajutorul unei pensule si o bagam la cuptor inca 10 min la 210 grade C, cu mentiunea sa completati lichidul din tava pentru ca se va evapora foarte rapid.



Nota!

Daca o vreti mai bine facuta sau daca rata este mai mare, o mai lasati inca o ora in cuptor (la 190 grade C cu pieptul in jos si abia apoi o glazurati).
Daca ti-a placut reteta noastra "Rață la cuptor" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Piept de rata la cuptor

Piept de rata la cuptor

Pieptul de rata se spala si lasa cu tot cu piele. Se rumeneste intr-o tigaie cu putin ulei. Se aseaza

2 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Craciun
Rata la cuptor

Rata la cuptor

Se ia ratoiul, se scapa de fulgi si tuleie si se parleste. Il crestam pe piept si pe spate, cu un

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Bogdan Maria Antoaneta , 02 ianuarie 2015

    ce bine arata .................................trebuie sa o incerc si eu

  • Fara foto

    Covaci Camelia (Chef de cuisine) , 30 decembrie 2014

    Pare destul de complicata operatiunea, dar cred ca rezultatul merita.

  • Fara foto

    Sofia Lefterica Taranu , 13 aprilie 2014

    gustoasa

    • Alina

      Alina (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      Multumesc!

    • www.Reteta-Video.ro

      www.Reteta-Video.ro (Chef de cuisine) , 19 martie 2014

      Excelenta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

24 voturi

Ingrediente

  • 1 rata de 2 kg
  • Marinata 1
  • 1 lgt sare mare
  • 1 lgt rasa piper negru macinat
  • ¼ lgt ghimbir pudra
  • 2 salote mici taiate marunt
  • 60 ml vin alb demisec
  • 3 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 lg de menta proaspata tocata
  • 1 lg sos de soia
  • Marinata 2
  • 5 salote potrivite taiate in 4
  • 1 ceapa galbena mica
  • 6 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 lg otet din vin rosu
  • 1 ¼ lg ulei de masline
  • 1 ¾ lg zahar brut pudra
  • 1 lg miere poliflora
  • 1 lg rozmarin uscat
  • 1-2 lg de menta proaspata
  • 600 ml vin alb demisec
  • 400 ml vin alb dulce
  • Glazura:
  • parte din marinata 2 (300-400 ml)
  • 1 lg de miere poliflora
  • 1 lg zahar brut pudra
  • 1 lg suc de portocale
  • 3/4 lgt chili
  • 1 lgt sare grunjoasa
  • 3-4 cuisoare

Raporteaza reteta

Retete
de Alina
Mancare de Vinete

Mancare de Vinete

Se curata vinetele partial de coaja si se spala, se pun apoi in apa cu sare pentru 20 minute. Se

2 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paine cu mei si seminte

Paine cu mei si seminte

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem albusurile

1 vot    0 comentarii
45 min
Prajituri

Covaci Camelia (Chef de cuisine)

Pare destul de complicata operatiunea, dar cred ca rezultatul merita.

Adauga reteta
Retete

din Retete de Pasti

Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si

2 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti
Pulpa de miel imbracata in crusta crocanta de verdeturi pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver