Ingrediente
1 rata de cca 2 kg, 4 linguri de miere, 2 linguri de ulei, 1 litru de apa, 1 pahar de vin roze dulce, 1 portocala, Garnitura:, 1 kg de ghebe, 1.5 pahare de vin roze demisec, 2 linguri de ulei, 1 frunza de dafin
Dificultate: Redusa | Timp: nespecificat
3 voturi
Mod de preparare
Se pregateste o tava cu pereti mai inalti in care se pune hartie de copt si se toarna apa. Glazura se pregateste din timp omogenizand mierea cu uleiul.
Rata este asezata in tava si unsa cu ajutorul unei pensule de silicon cu glazura pregatita anterior. In interiorul acesteia se pune portocala spalata bine si nedecojita, intepata din loc in loc. Ea are rolul de a aroma carnea dar si de a mentine cavitatea, in cazul in care doriti ca prezentarea pe platou sa fie eleganta.
Apoi se acopera cu folie de aluminiu si se pune in cuptorul preincalzit, la foc mic. Vom intoarce rata de cel putin 3 ori pe fiecare parte, glazurand insa numai de doua ori, in rest stropindu-se cu sucul lasat in tava. La ultima glazurare amestecam glazura cu o parte din vin iar restul se pune in tava. Rata trebuie lasata in cuptor 3-4 ore, in functie de fragezimea carnii acesteia. In cazul in care este o rata de curte timpul va creste, ajungandu-se la 4.5-5 ore.
Garnitura de ghebe se prepara simplu. Ciupercile sa calesc in ulei 2-3 minute dupa care se adauga vinul si frunza de dafin. Cand zeama s-a evaporat si ciupercile sunt fierte se stinge focul si se lasa la racit timp de 2-3 minute
Pieptul de rata se taie feli. Acestea si copanele se pun pe farfurii, alaturi de cateva linguri de sos si garnitura de ghebe.
Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Life and Coffee Beans.