Ingrediente
(pentru 6 persoane):, 2 rate a 1,8kg.,, nucsoara proaspat rasa,, 1 manunchi de cimbrisor, , 3 cepe rosii,, 2 rodii,, 5 linguri de unt topit,, 2 borcane de varza rosie (720ml. ),, 2 bastonase de scortisoara,, 7 linguri de jeleu sau gem de mere,, 1 ou,, 2-3 linguri amidon alimentar,, sare,, piper,, felii de mere pentru ornat
Dificultate: Redusa | Timp: 4h
18 voturi
Mod de preparare
2.Se taie 2 cepe in patru si se presara intr-o tigaie;peste tava se aseaza un gratar, pe care se pun ratele in cuptorul preincalzit , la 175*C,timp de 1 1/2 ore.Din cand in cand, ratele se stropesc cu 7,5 dl. apa , pusa treptat si cu jiul din tava.
3.Se taie rodiile si se scot semintele.Ceapa ramasa se se toaca marunt si se caleste intr-o lingura de unt.Se adauga varza rosie si bastonasele de scortisoara si , sub capac, se calesc impreuna 30 de minute.
4.Se fixeaza cuptorul la 225*C.Restul de cimbrisor se toaca marunt , se amesteca cu 5 linguri de jeleu (sau gem) de mere si cu acest amestec se ung ratele.Se mai lasa inca 20 minute la cuptor.Intre timp, se mai stropesc cu apa.
5.Se scot ratele din cuptor si se pastreaza la cald.Jiul din tava se strecoara si se amesteca cu amidonul alimentar, dizolvat in prealabil in 2 lingurite de apa rece si se mai fierbe 1 minut.
6.Restul de jeleu de mere se amesteca cu semintele (samburii ) de rodie si se incorporeaza in varza rosie.Se mai condimenteaza daca este necesar.
7.Se taie ratele in bucati,se aseaza pe un platou , pe frunze de salata verde, se stropesc cu sos,se orneaza cu felii de mere si se servesc cu varza rosie si un vin rosu.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009
Interesanta reteta si merita incercata...Eu gatesc foarte des rata cu struguri si cu portocale.
Vekas (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009
Ori de cate ori , fiul meu merge in Ungaria, vine cu cate o rata congelata si trebuie s-o garesc, fie cu rodii, fie cu portocale sau friptura si sos de visine.Rodia da carnii de rata o savoare deosebita.Incearca reteta si apoi spune-mi parerea.Weekend placut!Roda
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009
E tentatnta reteta, mai ales ca are rodii. Nu am gatit rata cam de cand eram la mama, ca le cresteam noi.