autor:

Fara foto

» » Mancaruri cu carne

Raţă pe varză

Autor: dacian galavan (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 ianuarie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: dacian galavan (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 ianuarie 2012

Ingrediente
Raţa – 2,3 – 2,5 kg, , Morcovi – 0,3 kg, , Sare – 5 gr., , Piper - 10 gr., , Boia dulce – 10 gr., , Enibahar – 4 gr., , Chimen – 3 gr., , Coriandru – 3 gr., , Cimbru - 10 gr., , Foi de dafin – 3 gr., , Ceapă - 0,4 kg, , Usturoi - 80 gr. (opţional), , Varză acră – 3-4 kg, , Suc de roşii – 0,75 L, , Coniac - 30 ml sau Vin alb demidulce - 100 ml. pt. baiţ (opţional)

Dificultate: Medie Timp: 2h

9 voturi

Mod de preparare

Raţa se curăţă de ţepi, alte resturi rămase de la ciupelit. Se scot pulpele întregi, aripile întregi şi pieptul în jumătăţi, cu tot cu piele (se dezosează direct). Pulpele şi pieptul se crestează în cruce, fără a despieliţa pasărea. Condimentele împreună cu sarea se pun în râşniţă şi se macină mărunt. Într-un vas se pune circa 30 ml coniac ori 100 ml vin alb demidulce, baiţul pentru pasăre. Usturoiul zdrobit se amestecă cu condimentele şi se freacă bine pieptul, pulpele şi aripile răţoiului, după care se pun la frigider pentru circa 2 ore în baiţ. [Din spatele raţei se poate face o supă de pasăre (într-o oală se pune spatele, sare după gust, 2-3 morcovi, 1 păstârnac. 1 ceapă şi 2-3 căţei usturoi şi se fierb circa 90 minute) cu tăiţei.]

Grăsimea (şi pielea în surplus) de pe raţă, se topeşte într-o tigaie pentru a obţine grăsimea în care se va face mâncarea. Jumăruţele se scot separat pe o farfurie. În grăsimea rezultată se prăjesc pieptul, pulpele şi aripile până schimbă culoarea, după care se scot pe o farfurie.

Toată grăsimea se pune într-o oală mare în care urmează a fi introdusă toată compoziţia. Ceapa se taie mărunt, morcovii se taie rondele şi se călesc uşor împreună cu jumăruţele de raţă (în grăsimea rezultată de pe piept, pulpe şi aripi), după care se adaugă varza acră (spălată bine în 3-4 ape pentru a nu fi sărată). După circa 20 minute se adaugă sucul de roşii şi se mai lasă 2 minute pe foc moale.

Carnea (pieptul, pulpele şi aripile) se pune în vas deasupra verzei, după care se dă la cuptor pentru circa 40 minute. După 40 minute se verifică, iar carnea se introduce sub varză pentru încă 20 minute şi se dă din nou la cuptor. Se verifică dacă e făcută carnea, înţepând uşor cu furculiţa. Oala se scoate şi se lasă la odihnit, 1 oră.

Pentru a fi savurat pieptul de raţă se taie felii şi se serveşte cu varză, mămăligă şi/sau ardei iute.

Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Raţă pe varză" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Rata pe varza

Rata pe varza

Carnea de raţă asigură dezvoltarea organismului, un sistem digestiv şi nervos sănătos. Aceasta

0 voturi    0 comentarii
3h
Fripturi
Rata pe mix de varza

Rata pe mix de varza

Se fierbe rata, fiind crescuta la curte este mai tare carnea; dupa ce a fiert, se scoate si se lasa

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Clipper 41mm W/Beard

- 20 %
299.99 lei
239.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Catalin , 19 iulie 2017

    Baitul consta numai in cei 10ml de vin?

Dificultate

Medie

Timp

2h

9 voturi

Ingrediente

  • Raţa – 2,3 – 2,5 kg
  • Morcovi – 0,3 kg
  • Sare – 5 gr.
  • Piper - 10 gr.
  • Boia dulce – 10 gr.
  • Enibahar – 4 gr.
  • Chimen – 3 gr.
  • Coriandru – 3 gr.
  • Cimbru - 10 gr.
  • Foi de dafin – 3 gr.
  • Ceapă - 0,4 kg
  • Usturoi - 80 gr. (opţional)
  • Varză acră – 3-4 kg
  • Suc de roşii – 0,75 L
  • Coniac - 30 ml sau Vin alb demidulce - 100 ml. pt. baiţ (opţional)

Raporteaza reteta

Fara foto

Catalin

Baitul consta numai in cei 10ml de vin?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Rulada de miel umpluta cu legume Rulada de miel umpluta cu legume

Carnea de miel dezosata se spala foarte bine si se sterge cu un servet absorbant. Intr-un bol se amesteca vinul alb, condimentele si

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne
Friptura de iepure cu legume la cuptor Friptura de iepure cu legume la cuptor

Carnea de iepure se spala si se lasa la scurs pe un servet absorbant. Legumele se curata, se spala si se pun intr-o tava. Se adauga

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Fripturi
Intre tocana si gulas = ceaunita