autor:

Lia Maria

» » , , , Fripturi, Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi, Retete de Craciun

Rata umpluta cu sarmale

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 24 ianuarie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 24 ianuarie 2016

Ingrediente
1 rata de peste 2kg, , 1 varza murata, , 500g carne tocata de curcan, , 50g orez, , 2 linguri de ulei, , Condimente pt sarmale, , Pentru marinata:, , 1 ceapa mare, , 1 morcov, , 2 catei de usturoi, , 200ml vin alb, , Piper boabe, , Enibahar boabe, , Mustar boabe, , Sare, , Piper

Dificultate: Medie Timp: 3h 20 min

0 voturi

Mod de preparare

Ideal este sa pregatim si sa lasam rata sa stea la marinat de pe o zi pe alta, dar daca din anumite motive nu aveti atata timp, va recomand sa faceti in asa fel incat rata sa stea la macerat in acest amestec , macar 2h ca aromele sa se poata intrepatrunde cat de cat si carnea sa se fragezeasca ;-) . Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba :lol: .
Ceapa, morcovul si usturoiul se curata si se spala. Morcovul se taie rondele, ceapa solzisori iar usturoiul feliute. Toate le punem intr-un recipient incapator, caserola in cazul meu, care sa aiba capac. Adaugam restul ingredientelor ; vin, sare, boabe de piper, enibahar si mustar. Amestecam bine totul.
Rata o spalam bine , ne asiguram ca este goala pe dinauntru ;-) fara ficat, gat si cu ce o mai cumparam la pachet, din magazin 8-O , o stergem cu prosoape de hartie si o scufundam in martinata astfel incat carnea sa poata absorbi din arome. Punem capacul si dam la frigider, v-am explicat mai sus despre timpul recomandat.
Sarmalele le pregatim asa cum fiecare dintre noi le pregateste in mod obisnuit acasa, doar ca vom folosi o carne mai slaba, in cazul meu optez pentru curcan, dar la fel se poate prepara si cu carne de pasare. Restul de varza se taie fideluta, o vom folosi pe post de „pat” :-P .
Rata marinata, o curatam de ingredientele in care a stat, pur si simplu le dam la o parte de pe rata si o lasam putin la scurs. O asezam pe un platou si incepem sa o indesam 8-O cu sarmalute. Eu am taiat pielea de la gat, am sectionat-o pe lungime si am acoperit sarmalele cu ea, vezi foto, apoi am cusut pielea cu ata alba de bumbac.
Rata mea a fost una destul de mare si am reusit sa „burdusesc” in ea 26 de sarmalute :-D . Insa nu trebue sa va faceti probleme daca sarmalele pregatite nu vor incapea toate in rata, le asezati in tava roata, roata pe langa rata.
Folosim o tava incapatoare, cu pereti inalti, o ungem cu ulei sau o lingura de untura, adaugam varza taiata si solutia de marinata in care a stat rata. Amestecam si asezam frumos ratusca noastra grasana cu pieptul in jos, (pe burta) :-P . Stropim deasupra rata cu putin ulei, sau o ungem cu untura, partea ce ramane afara si nu e in lichid, (eu am pregatit de mai multe ori aceste preparat, am incercat ambele variante cu ulei sau untura si sunt la fel de gustoase ), acoperim tava cu folie de aluminiu astfel incat sa fie cat mai ermetic inchisa si dam la cuptorul dinainte incalzit.
Coacem rata umpluta cu sarmale in prima ora, fara sa o descoperim la 170*, apoi o scoatem afara si cu grija indepartam folia, intoarcem rata pe spate :roll: , o acoperim la loc si mai coacem 30’.
Dupa o ora si jumatate, rata noastra si sarmalutele sunt fierte/coapte cu siguranta. Scoatem tava afara, indepartam folia, cu o pensula umezim carnea de deasupra (cu sosul din tava) si o mai dam la cuptor pentru 10’ pentru crusta. Scoatem afara, intoarcem rata si pe cealalta parte, ungem cu sosul din tava si mai lasam inca 10’ pana rata este rumena si frumoasa.
Pentru servit, intindem pe un platou un pat de varza coapta , deasupra rata umpluta, de jur imprejur sarmalutele ce nu au intrat in rata, sau in cazul meu de fata, cele care au iesit din rata :lol: si serviti cu pofta :-P.

Pofta buna !
Daca ti-a placut reteta noastra "Rata umpluta cu sarmale" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale. Curatam cele 2 cepe, iar apoi le tocam

2 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Retete de Craciun
Prajitura cu piscoturi, iaurt si mandarine

Prajitura cu piscoturi, iaurt si mandarine

Se pregătește o tavă cu hârtie de copt în care se așază pișcoturile în mod

4 voturi    2 comentarii
1h
Retete de Craciun

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h 20 min

0 voturi

Ingrediente

  • 1 rata de peste 2kg
  • 1 varza murata
  • 500g carne tocata de curcan
  • 50g orez
  • 2 linguri de ulei
  • Condimente pt sarmale
  • Pentru marinata:
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 2 catei de usturoi
  • 200ml vin alb
  • Piper boabe
  • Enibahar boabe
  • Mustar boabe
  • Sare
  • Piper

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Rulada tricolora cu mousse de ton Rulada tricolora cu mousse de ton

Preparam cele trei aluaturi, deodata, in trei boluri diferite. Dupa cum se observa, difera doar ingredientul care va da culoare aluatului. Galbenusurile

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Aperitive
Fursecuri Fursecuri

Se face o coca din ingredientele de mai sus, se imparte coca in 4-5 parti si se pun 30 de minute la frigider. Se scoate cate o bucata,

0 voturi    0 comentarii
2h 5 min
Dulciuri diverse
Tarta cu branza dulce de vaci si piersici