Ideal este sa pregatim si sa lasam rata sa stea la marinat de pe o zi pe alta, dar daca din anumite motive nu aveti atata timp, va recomand sa faceti in asa fel incat rata sa stea la macerat in acest amestec , macar 2h ca aromele sa se poata intrepatrunde cat de cat si carnea sa se fragezeasca ;-) . Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba :lol: .
Ceapa, morcovul si usturoiul se curata si se spala. Morcovul se taie rondele, ceapa solzisori iar usturoiul feliute. Toate le punem intr-un recipient incapator, caserola in cazul meu, care sa aiba capac. Adaugam restul ingredientelor ; vin, sare, boabe de piper, enibahar si mustar. Amestecam bine totul.
Rata o spalam bine , ne asiguram ca este goala pe dinauntru ;-) fara ficat, gat si cu ce o mai cumparam la pachet, din magazin 8-O , o stergem cu prosoape de hartie si o scufundam in martinata astfel incat carnea sa poata absorbi din arome. Punem capacul si dam la frigider, v-am explicat mai sus despre timpul recomandat.
Sarmalele le pregatim asa cum fiecare dintre noi le pregateste in mod obisnuit acasa, doar ca vom folosi o carne mai slaba, in cazul meu optez pentru curcan, dar la fel se poate prepara si cu carne de pasare. Restul de varza se taie fideluta, o vom folosi pe post de „pat” :-P .
Rata marinata, o curatam de ingredientele in care a stat, pur si simplu le dam la o parte de pe rata si o lasam putin la scurs. O asezam pe un platou si incepem sa o indesam 8-O cu sarmalute. Eu am taiat pielea de la gat, am sectionat-o pe lungime si am acoperit sarmalele cu ea, vezi foto, apoi am cusut pielea cu ata alba de bumbac.
Rata mea a fost una destul de mare si am reusit sa „burdusesc” in ea 26 de sarmalute :-D . Insa nu trebue sa va faceti probleme daca sarmalele pregatite nu vor incapea toate in rata, le asezati in tava roata, roata pe langa rata.
Folosim o tava incapatoare, cu pereti inalti, o ungem cu ulei sau o lingura de untura, adaugam varza taiata si solutia de marinata in care a stat rata. Amestecam si asezam frumos ratusca noastra grasana cu pieptul in jos, (pe burta) :-P . Stropim deasupra rata cu putin ulei, sau o ungem cu untura, partea ce ramane afara si nu e in lichid, (eu am pregatit de mai multe ori aceste preparat, am incercat ambele variante cu ulei sau untura si sunt la fel de gustoase ), acoperim tava cu folie de aluminiu astfel incat sa fie cat mai ermetic inchisa si dam la cuptorul dinainte incalzit.
Coacem rata umpluta cu sarmale in prima ora, fara sa o descoperim la 170*, apoi o scoatem afara si cu grija indepartam folia, intoarcem rata pe spate :roll: , o acoperim la loc si mai coacem 30’.
Dupa o ora si jumatate, rata noastra si sarmalutele sunt fierte/coapte cu siguranta. Scoatem tava afara, indepartam folia, cu o pensula umezim carnea de deasupra (cu sosul din tava) si o mai dam la cuptor pentru 10’ pentru crusta. Scoatem afara, intoarcem rata si pe cealalta parte, ungem cu sosul din tava si mai lasam inca 10’ pana rata este rumena si frumoasa.
Pentru servit, intindem pe un platou un pat de varza coapta , deasupra rata umpluta, de jur imprejur sarmalutele ce nu au intrat in rata, sau in cazul meu de fata, cele care au iesit din rata :lol: si serviti cu pofta :-P.
Pofta buna !
Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazieReteta de gogosari in sos de mustar. Cum prepari gogosari in sos de mustar reteta delicioasa.
Gogosari in sos de mustarRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii