Ingrediente
Pentru legume:2 vinete subtiri 2 dovlecei verzi (poti folosi si dovlecei normali) 3-4 rosii nu foarte mari 2-3 catei de usturoi tocati marunt 2 linguri cimbru 2 linguri busuioc (de preferat proaspat) 2 linguri ulei de masline 2 linguri patrunjel tocat Sare Piper., Pentru sos:½ ardei rosu ½ ardei galben ½ ardei verde 2 linguri ulei de masline extravirgin 2-3 catei de usturoi pisati marunt 1 ceapa mare taiata marunt 2-3 rosii de marime medie decojite si taiate in cubulete foarte mici 1 lingurita cimbru (tocat marunt daca este proaspat) 1 lingurita patrunjel tocat marunt 1 foaie de dafin Sare., Pentru otetul aromat: 1 lingura ulei de masline extravirgin 1 lingura otet balsamic 1 lingura ierburi aromate asortate ( cimbru, oregano, busuioc), de preferat proaspete Sare Piper negru
Dificultate: Medie | Timp: 1h 45 min
2 voturi
Mod de preparare
Otetul aromat:Intr-un bol pune uleiul de masline, condimentele taiate marunt, otetul balsamic si amesteca-le bine; Sareaza si pipereaza dupa gust.
Legumele:Incinge cuptorul la 250 grade; Taie vinetele felii subtiri (rondele) de cel mult un centimentru grosime, sareaza-le si pune-le intr-un castron. Este indicat sa le tai cu 2-3 ore inainte de a le gati, pentru a li se scurge zeama in exces; Taie apoi dovleceii, felii la fel de groase. Daca folosesti dovlecel normal in locul celui verde, curata-i mai intai coaja; Pune rondelele de dovlecei intr-o tava sau intr-un castron, sareaza si adauga cimbrul si busuiocul peste ei; La urma taie rosiile, rondele. Adauga peste felii putin piper si patrunjelul tocat marunt;
Atentie! Ai grija ca toate legumele sa aiba aproximativ aceeasi dimensiune cand le tai, pentru a da un aspect cat mai placut mancarii!Intr-o tava, pune uleiul de masline si intinde-l bine pe toata suprafata acesteia; Aseaza legumele una peste alta alternandu-le, pana se umple tava; Presara apoi usturoiul taiat marunt peste acestea; Acopera tava cu folie de aluminiu si pune-o in cuptor, la foc mediu timp de 45 minute;
•Scoate apoi tava si inlatura folia de aluminiu. Verifica daca legumele s-au copt, daca nu mai adauga-le la cuptor si verifica-le din cand in cand. Procedeaza la fel si in cazul in care acestea si-au lasat multa zeama, insa potriveste cuptorul la foc mic;
•Cand sunt gata adauga sosul de rosii peste ele si mai lasa-le la cuptor timp de 2-3 minute.
Cum se serveste: In mijlocul unei farfurii, aseaza putin din acest preparat si, de jur imprejur adauga putin din sosul de otet aromat;Ratatouille se poate servi rece sau cald, ca aperitiv sau ca fel principal.