autor:

Daniela_Mocean

» » Aluaturi si Foietaje

Retese (placinte) cu branza Focsani

Autor: Daniela_Mocean (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 05 iunie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela_Mocean (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 05 iunie 2014

Ingrediente
1 kg faina 650,, 2 lingurite de sare,, 60 g drojdie proaspata,, 600 ml apa,, 4 linguri ulei de masline,, 200 g unt,, 600 g branza Focsani

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

7 voturi

Mod de preparare

Am framantat 1 kg de faina, cu 60 de grame de drojdie proaspata si cam 600 ml de apa (aici e greu de stabilit exact cantitatea de apa, depinde foarte mult de gradul de umiditate al fainii) calduta, 2 lingurite de sare fina si 4 linguri de ulei de masline.



Drojdia am frecat-o cu o lingurita de zahar pana ce s-a lichefiat , am amestecat cu putina apa calda si am rasturnat peste faina cernuta de doua ori si amestecata cu sarea. Apoi am pus si restul de apa, am framantat un pic pana ce s-a omogenizat totul (aici se vede daca ajunge apa sau nu - daca nu e destula, ramane faina pe fundul ligheanului si atunci mai adaugati apa cu taraita ). Apoi, am intins uleiul pe planseta , am pus aluatul si am inceput sa il impatur pana ce s-a absorbit tot uleiul. Acesta este tot framantatul. Pe fundul ligheanului am pus faina, am pus aluatul, l-am crestat la mijloc si l-am lasat la crescut , la cald, pana ce si-a dublat volumul (cam in 30 de minute ).



Dupa aceea am luat cate o mana de aluat, am intins foaie subtire pe planseta , am uns cu unt topit dar rece si am pus , pe o margine branza Focsani, modelata ca si sul. Am rasucit sulul de aluat, strans,peste cel de branza si apoi i-am dat forma de melc, pe care l-am pus pe platou de inox si a mers la frigider. Acolo a stat vreo jumate de ora, ca nu am avut timp mai repede sa le coc. Le-am scos si, in ordinea in care le-am pus, am inceput sa le intind in foaie, cu sucitorul si apoi le-am copt, in tigaie de fonta (merge bine si teflon sau ceramica ), pe aragaz, la foc mic. Eu am copt la trei tigai odata, merge mai usor.



Reteta o mai gasiti si pe:

http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.ro/2014/06/retese-placinte-cu-branza-focsani.html



Aceste placinte, cu inspiratie dupa Meryem si cu amintiri de la bunica din Suatu, sunt exceptionale!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Retese (placinte) cu branza Focsani" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Placinta de dovleac cu nuca

Placinta de dovleac cu nuca

Eu incep reteta cu pregatirea umpluturii: curat dovleacul, il dau prin razatoarea mare, il pun la

26 voturi    6 comentarii
1h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Paine festiva

Paine festiva

Cerneti faina si puneti-o intr-un vas. Dizolvati drojdia cu zaharul si 100 ml lapte caldut (nu fierbinte)

38 voturi    23 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Daniela Mocean , 09 iulie 2014

    Asa este, placinte se numesc, retesa este regionalism , tot din Ardeal, mai bine zis Suatu , din judetul Cluj.Cu varza si silvoiz nu le-am facut in varianta asta, tip melc ci astfel :http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.ro/2011/02/placinte-ardelenesti-cu-brinza-sarata.html

  • Fara foto

    Daniela Mocean , 09 iulie 2014

    Da, da, trebuie sa le faci, sunt foarte bune si, garantat reusesc !

  • Fara foto

    Kokay Gabriela , 09 iulie 2014

    In Ardeal se numesc placinte si se mai pot face umplute cu varza calita, cartofi caliti cu ceapa si silvoiz (gem de prune fierte multe ore, fara zahar).

    • Fara foto

      Carmina Apavaloaie , 09 iulie 2014

      foarte bune

    • Fara foto

      Maria Marta , 02 iulie 2014

      Daniela Mocean multumesc!

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 02 iulie 2014

      Branza Foscasni este o branza sarata si ce este special la ea este faptul ca este o branza untoasa, care se topeste total la gatit si nu lasa apa deloc. Reteta de branza Focsani facuta acasa este aceasta http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.ro/2014/05/crema-focsani-pentru-cunoscatori-sau.html

    • Fara foto

      Maria Marta , 01 iulie 2014

      Ce are special branza de Focsani? Dulce? Sarata?

    • Fara foto

      Daniela Mocean , 09 iunie 2014

      Sa le faci, Lucia, iti vor placea cu siguranta, este reteta aducerilor aminte !!!

    • Fara foto

      Lucia Gheorghe , 08 iunie 2014

      am sa incerc

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

7 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina 650,
  • 2 lingurite de sare,
  • 60 g drojdie proaspata,
  • 600 ml apa,
  • 4 linguri ulei de masline,
  • 200 g unt,
  • 600 g branza Focsani

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela_Mocean
Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar

Biscuiti cu merisoare pentru copii, fara zahar

Merisoarele uscate se fac pasta cu ajutorul unui blender si a celor 12 linguri de lapte.Se adauga

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Merdenele