Rulada cu crema de cacao

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru 10 portii:
  • * 4 oua,
  • * 100 g zahar,
  • * 150 g faina,
  • * 300 ml apa,
  • * 100 ml ulei.
  • Crema:
  • * 150 g unt,
  • * 150 g zahar,
  • * 50 ml apa,
  • * 1 g sare de lamiie,
  • * zahar vanilat,
  • * 20 g cacao,
  • * 5 ml rom.
  • Glazura:
  • * 150 g ciocolata,
  • * 25 ml ulei.

Mod de preparare

Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se bat cu telul, intr-un vas, impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar, pina ce spumeaza. Separat se bat albusurile, adaugind restul de zahar in timpul baterii, sub forma de ploaie, pina ce spumeaza. Se amesteca compozitia de albusuri cu galbenusurile, se adauga faina in forma de ploaie, apoi apa, continuindu-se amestecul, dupa care se pune si uleiul. Se pregatesc tavile de copt, se ung cu ulei si se tapeteaza pe toata suprafata cu hirtie alba. Compozitia omogenizata se toarna in tavi, in grosime de 1/2 cm, care se introduc la cuptor, la o temperatura moderata. Dupa coacere, se prafuiesc foile cu faina si se scot din tavi fara a se dezlipi hirtia, pina la intrebuintare. Zaharul si apa prevazute in reteta se pun intr-un vas curat si se fierb pina ce se forrneaza un sirop bine legat. In timpul fierberii se curata vasul pe margini cu apa rece, cu ajutorul unei cirpe albe, curate, pentru a nu se lipi siropul de vas (zaharisi). Cind este gata legat, siropul se raceste. Separat se freaca untul si se adauga siropul racit, amestecind pina ce se incorporeaza siropul, apoi se pun celelalte componente: cacaua, romul, vanilia, sarea de lamiie si se omogenizeaza bine compozitia. Ciocolata se taie in bucati si se pune intr-un vas la topit, amestecind continuu. Cind s-a topit (alifiat) se da la o parte si se adauga uleiul, amestecind bine compozitia cu o paleta sau cu o lingura. Se continua racirea intr-un vas cu apa rece pina ce compozitia incepe sa se ingroasa. Foile de rulada se desprind de pe hirtie si se umplu cu crema, apoi se ruleaza si se introduc la frigider pentru cca 2 ore. Se scot rulourile din frigider, se glaseaza cu ciocolata si se introduc din nou la frigider pentru intarirea glazurii. La servire se portioneaza cu un cutit care are lama subtire, udata cu apa rece, pentru a nu se lipi. In crema se pot adauga si fructe din compot, care se vor taia în forma de cuburi mici, se vor scurge bine de zeama si se vor zvinta prin tamponare cu un prosop curat. Glazura de ciocolata se poate inlocui cu 300 g miez de nuca care se caleste la cuptor si se marunteste cu masina de tocat nuci sau manual, apoi se amesteca cu 100 g zahar care a fost ars fara apa (caramelizat). Cu aceasta compozitie omogenizata se presara rulada si se introduce la frigider. Se mai poate decora cu frisca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise