autor:

Fara foto

» » , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Rulada de spanac, dovleac si ricotta

Autor: nedelcu cristina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 aprilie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: nedelcu cristina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 aprilie 2009

Ingrediente
450 g aluat pentru paste cu ou, ˝ dovleac alungit, taiat in doua si curatat de seminte, ulei de masline, o lingura seminte de coriandru, o lingurita seminte de fenicul, sare marinata si piper negru proaspat macinat, frunzele de la o legatura de maghiran sau oregano prospat, ˝ ardei iute rosu uscat, 2 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri, 800 g spanac spalat, 250 g unt nesarat, 1/3 nucsoara rasa, 150 g ricotta faramitata, 50 g parmezan prospat ras, plus inca putin pentru servit, circa 20 de frunze prospete de salvie

Dificultate: Redusa Timp: 1h

0 voturi

Mod de preparare

Mai intai preparati aluatul cu ou. Incingeti cuptorul la 220 grade celsius. Taiati dovleacul in bucati mai mari si frecati-le cu putin ulei de masline. Zdrobiti semintele de coriandru, semintele de fenicul si ardeiul iute intr-un mojar, cu un praf de sare si piper. Presarati cu acest amestec bucatile de dovleac, apoi puneti-le intr-un vas pentru cuptor sau o tava in care s aincapa lejer, acoperite cu o bucata umezita de hartie cerata. Introduceti tava in cuptor pentru 30 de minte, apoi scoateti hartia si lasati dovleacul sa se coacainca 15-20 minute, pana se rumeneste usor. In acest timp, incingeti o cratita mare si adaugati in ea putin ulei de masline, frunzele de maghiran sau oregano si usturoiul. Amestecati-le cam 20 de secunde, apoi adaugati spanacul. Cand se incalzeste, apa din el se va evapora – dar nu-i nici o problema. Cu o pereche de clesti, amestecati repede spanacul in cratita, iar dupa un minut adaugati cateva cubulete de unt si nucsoara, amestecand in continuare. Firbeti pana cand scade tot lichidul, apoi condimentati dupa gust si lasati sa se raceasca.
Pentru a intinde aluatul, folositi fie o masina pentru paste si scoateti 4-5 foi de 15x30 cm, pe care le veti lipi la un loc cu putina apa, fie procedati ca mine si intindeti aluatul cu un sucitor pe o suprafata mare, presarand faina sub si peste aluat. Incercati in ambele moduri. Aluatul trebuie sa ramana dreptunghiular, deci aranjati-l dupa cum e nevoie. Intindeti un strat de grosimea unui servet pentru halbe de bere si de dimensiunea unui servet pentru ceai, apoi asezati-l peste un servet curat.
În continuare, puneti un rand de dovleac pe latura lunga mai apropiata de dvs. Pe restul foii de aluat intindeti spanacul, lasand libera in partea opusa o fasie de 5 cm. Faramitati ricotta peste spanac, presarati parmezan ras si apoi ru;lati foaia! Umeziti fasia libera cu putina apa, apoi, cu multa atentie, rulatia luatul cu ajutorul servetului, ca la o rulada obisnuita. Legati-l strans cu sfoara la ambele capete, iar daca considerati ca este nevoie legati-l si la mijloc.
Pentru a fierbe rotolo, luati o tava pentru peste sau o cratita foarte mare cu capac si umpleti-o cu apa clocotita si sarata. Cufundati rotolo in vas si puneti deasupra un grilaj sau o farfurie, ca sa stea sub apa. Fierbeti la foc mic, circa 25 de minute.
In timp ce firbe, trebuie sa preparati niste unt limpezit. Luati untul ramas si puneti-l intr-un vas intins, rezistent la caldura, in cuptor la temperatura scazuta (80 grade Celsius). In urmatoarele 10-15 minute se va topi si veti vedea ca zerul se duce la fund. Inlaturati particulele albe care plutesc la suprafata, apoi scoateti cu lingura untul auriu, limpede, si puneti-l deoparte. Aruncati zerul. Nu aveti nevoie acum de tot untul, dar o cantitate mai mica ar fi dificil de preparat – puteti sa lasati restul in ffrigider si sa-l folositi la cartofi prajiti.
Odata ce ati scos zerul din unt, puteti sa-l incalziti mai tare. Puneti intr-o cratita cam 3 linguri de unt limpezit si incalziti-l. Verificati daca untul e destul de firbinte, adaugand in el o frunza de salvie. Daca se prajeste frumos, adaugati restul frunzelor si prajiti-le circa 30 de secunde, pana cand incep sa se increteasca. Luati-le de pe foc si puneti-le deoparte.
Cand rotolo e gata, scoateti-l cu atentie din vas, desfaceti capetele si taiati-le felii; revin cateva felii per portie. Presarati deasupra cateva frunze de salvie, stropiti cu putin unt aromat cu salvie si terminati cu parmezan ras. E de-a dreptul fantastic!
Daca ti-a placut reteta noastra "Rulada de spanac, dovleac si ricotta" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca sau stafide

Cozonac cu nuca sau stafide

Se face o maia din drojdie, faina si lapte. Dupa ce a dospit putin se pune in mijlocul fainii. Se

11 voturi    12 comentarii
7h
Dulciuri diverse
Crema de zahar ars, cu blat

Crema de zahar ars, cu blat

Intr-un vas termorezistemt punem zaharul pentru caramelizat la foc mic.Adaugam si cativa stropi de

44 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1h

0 voturi

Ingrediente

  • 450 g aluat pentru paste cu ou
  • ˝ dovleac alungit
  • taiat in doua si curatat de seminte
  • ulei de masline
  • o lingura seminte de coriandru
  • o lingurita seminte de fenicul
  • sare marinata si piper negru proaspat macinat
  • frunzele de la o legatura de maghiran sau oregano prospat
  • ˝ ardei iute rosu uscat
  • 2 catei de usturoi
  • curatati si taiati felii subtiri
  • 800 g spanac spalat
  • 250 g unt nesarat
  • 1/3 nucsoara rasa
  • 150 g ricotta faramitata
  • 50 g parmezan prospat ras
  • plus inca putin pentru servit
  • circa 20 de frunze prospete de salvie

Raporteaza reteta

Retete
de nedelcu cristina
Creveti cu orez

Creveti cu orez

Se lasa crevetii sa se decongeleze. Se incinge uleiul intr-un wok. Se adauga ceapa rosie, legumele

9 voturi    6 comentarii
15 min
Retete vegetariene
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Pere posate in vin roze Pere posate in vin roze

Se curata perele si se pun la fiert intr-un litru de vin roze impreuna cu mierea, scortisoara, anasonul, cardamomul si semintele din

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cheese cake cu gem de prune si ciocolata