autor:

Doina  Varga

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Sarmale cu jambon afumat

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 30 decembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 30 decembrie 2009

Ingrediente
500 g carne tocata (porc sau amestec), 500 g jambon afumat, 200 g carnati cabanos, 200 g orez, 2 verze murate, 2 cepe, 2 rosii, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, 300 ml bulion, 100 ml ketchup, 5 linguri ulei, cimbru, foi de dafin, boia dulce si iute, sare, piper, paprika

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

12 voturi

Mod de preparare

Taiati jambonul bucati (dupa ce ati indepartat soriciul) si tocati-l, apoi amestecati cu carnea tocata. Puneti la calit intr-o tigaie antiaderenta in ulei ceapa tocata marunt, condimentati cu piper, boia, cimbru, verdeata tocata, 2-3 linguri de ketchup, iar dupa cateva minute adaugati orezul spalat si scurs. Amestecati cu o lingura de lemn si lasati pe foc pana se umfla putin orezul si scade de tot zeama.
Rasturnati totul peste carnea tocata, adaugati restul de ketchup, piper, omogenizati umplutura si infasurati sarmalutele. (vezi video)
Asezati pe fundul unui vas de tuci un strat de varza tocata, soriciul de la jambon, apoi sarmalele radial, iar intre ele puneti bucati de rosii si carnati taiati fasii in lungime. Repetati operatia pentru fiecare strat de sarmale, pana le terminati. Vor fi 2-3 straturi. In mijloc si deasupra puneti varza tocata, felii de rosii si carnati, verdeata. Turnati bulionul, apa pana le acopera putin, presarati cu cimbru si adaugati 5-6 foi de dafin. Dati vasul la cuptorul preincalzit la foc mic, pentru o ora, avand grija sa completati cu cate un pahar cu apa cand scade zeama, pentru ca orezul se umfla, absoarbe brusc mult lichid si nu mai au in ce sa fiarba sarmalele.
Gustati putin din zeama in care fierb sarmalele si adaugati, daca trebuie, sare sau sare de lamaie dizolvata in apa sau zeama de varza. Dupa ce s-a umflat bine orezul si nu mai scade zeama, acoperiti vasul cu un capac si mai lasati la foc mic inca 30 minute, luati capacul si mai lasati 20 minute sa se rumeneasca frumos.
Puneti sarmalutele pe un platou, varza tocata, bucati de carnati, de jambon si sorici, felii de rosii, decorati cu verdeata si putin ketchup. Se pot servi si cu smantana, mamaliguta, etc.
Asezati pe farfurii cate 2-3 sarmale, carza tocata, bucati de carnati si sorici si decorati cu felii de rosii, ketchup si frunze de marar si patrunjel, putina zeama in care au fiert.
Jambonul afumat le va da un gust special si foarte rafinat care va va incanta, mai ales de sarbatori.
Pofta buna si sarbatori fericite.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu jambon afumat" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
ciolan cu fasole

ciolan cu fasole

- fasolea boabe se pune la inmuiat in apa cu o seara inainte de a se pregati mincarea - a doua zi

17 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola

Pieptul de pui se spala,se lasa la scurs si apoi se taie fasii mai mari.Se condimenteaza cu sare

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Adelina Damian-Fekete , 17 decembrie 2013

    O nouă rețetă excelentă de la draga noastră Doina! Sărbători fericite!

  • Fara foto

    Coca Serban Staroste Nunti , 14 decembrie 2013

    Buneeeeee.....

  • Fara foto

    Proca Constanta , 01 decembrie 2013

    Foarte bune !

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2010

      Mmmm o bunatate,ai votul meu.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 08 ianuarie 2010

      Imi lasa gura apa.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010

      Multumesc. La multi ani.

    • murigneau

      murigneau (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

      Bravo! La multi ani si un An Nou 2010 Gustos si santos!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

      Multumesc, multumesc.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 03 ianuarie 2010

      Foarte bune.

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009

      si mie imi place varza cu jambon afumat!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

12 voturi

Ingrediente

  • 500 g carne tocata (porc sau amestec)
  • 500 g jambon afumat
  • 200 g carnati cabanos
  • 200 g orez
  • 2 verze murate
  • 2 cepe
  • 2 rosii
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 300 ml bulion
  • 100 ml ketchup
  • 5 linguri ulei
  • cimbru
  • foi de dafin
  • boia dulce si iute
  • sare
  • piper
  • paprika

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

128 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

dicarmencitta1957 (Chef de cuisine)

Mmmm o bunatate,ai votul meu.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Mancare de cartofi cu kaizer Mancare de cartofi cu kaizer

Se taie kaizerul feliute se pune intr-o tigaie cu putin ulei si se prajeste, dupa ce s-a facut, se scoate din tigaie si se adauga ceapa

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele în apa rece, având grijă să luăm spuma ce se formează în momentul fierberii.

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne
Ficatei in sos picant de rosii