autor:

Lia Maria

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Sarmale cu varza dulce si afumatura

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 iulie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 iulie 2012

Ingrediente
1,5 kg varza proaspata, ½ lingurita sare de lamae, 1 bucata os afumat(eu am folosit de la jambon), 600g carne tocata de porc, 2 cepe medii, 1 catel de usturoi, 75g orez, 1 lingurita boia dulce de ardei, ½ lingurita piper negru, 1 praf de sare, 3 rosii medii, Cimbru proaspat, Marar proaspat, 2 foi de dafin, 500ml suc de rosii (facut in casa)

Dificultate: Medie Timp: 3h 45 min

19 voturi

Mod de preparare

Osul afumat il punem in apa rece cu cateva ore inainte de prepararea sarmalelor si schimbam apa de 2-3 ori, pentru a-si elibera excesul de sare si fum. Eu l-am lasat de seara pana a doua zi.
In primul rand punem intr-o oala la fiert, 3L apa cu sarea de lamaie. Cand da in clocot, oparim varza si desprindem foile rand pe rand de pe capatana. Vor fi bune pt umplut, cand se vor inmuia si culoarea se va schimba din verde in galbui. Le scoatem cu o paleta si le lasam la scurs si la racit.
Intr-un castron punem carnea macinata, ceapa tocata marunt, usturoiul zdrobit,orezul, sare, piper, boia si cateva frunzulite de marar si cimbru tocate marunt. Omogenizam totul bine.
Taiem cotorul gros la foile de varza si adaugam in fiecare cate o lingura de umplutura, formand sarmalele.
Intr-o oala incapatoare, cu capac si care rezista in cuptor, punem cateva ramuri de cimbru, marar, dafin si oasele de afumatura. Apoi asezam sarmalele rand pe rand pana le terminam. Deasupra taiem rosiile in felii si acoperim totul cu foi intregi de varza. Mai punem cateva crengute de marar si cimbru, adaugam apa fierbinte peste ele si le dam la cuptorul dinainte incalzit. Lasam timp de 60’ sa fiarba la foc mare, apoi micsoram flacara si lasam sa fiarba in continuare. Dupa inca 90’, scoatem oala din cuptor si turnam deasupra sucul de rosii si mai lasam la fiert (tot in cuptor) inca 30’.
Sarmalele se servesc calde, simple sau cu smantana sau iaurt deasupra.
Pofta buna !
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu varza dulce si afumatura" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Fursecuri cu fulgi de ovăz

Fursecuri cu fulgi de ovăz

Eu personal iubesc fulgii de ovăz și aceste fursecuri sub absolut senzaționale acum de Craciun...:) Mai

7 voturi    11 comentarii
30 min
Retete de Craciun
Chec cu banane si ciocolata

Chec cu banane si ciocolata

 Se amestecă romul cu zeama de portocală, se adaugă fructele deshidratate și coaja de portocală

0 voturi    1 comentariu
45 min
Retete de Craciun

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Dina Ionescu , 23 decembrie 2014

    ei, la revelion, acum a facut pentru Craciun

  • COSTEO

    COSTEO (Chef de cuisine) , 07 ianuarie 2014

    Sunt Preferatele meleeeeeeeee!Eu pun orezul cand calesc ceapa cu slaninuta afumata taieta f fin.

  • Fara foto

    Ionela Palimariu , 22 decembrie 2013

    SI OREZUL CIND IL PUI?

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2013

      Asa ceva nu refuz niciodata,sunt preferatele mele!!!!!!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 15 februarie 2013

      oricand o masa apreciata, un platou cu sarmale!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2012

      Multumesc pentru apreciere !

    • magia ochilor

      magia ochilor (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2012

      hmmm deja mi sa facut foame...arata foarte bine

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 27 august 2012

      Sant de acord cu tine Lucica :))))

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 27 august 2012

      Maria Elena, ma bucur ca-ti place preparatul meu !

    • Lucica

      Lucica (Chef de cuisine) , 26 august 2012

      Nu trebuie asteptat craciunul pentru a face reteta asta.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 august 2012

      Ce bunatate!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 23 august 2012

      Multumesc de apreciere !Cu mare drag va trimit Nico !

    • In bucataria vesela

      In bucataria vesela (Chef de cuisine) , 23 august 2012

      Trimite si la noi o portie...ca mie nu imi reusesc ca la mama acasa aici...delicioase

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 20 iulie 2012

      Delicioase!*****

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 iulie 2012

      Vreau si euuuuuuuuuu....

    • Fara foto

      Adina (Chef de cuisine) , 18 iulie 2012

      Mama ,cat sunt de buuune ! Gatesti grozav,madame !:)

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

      Foarte bune sarmalele astea!*****

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 iulie 2012

      Sunt foarte gustoase, fac si eu, ne plac mult de tot.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 iulie 2012

      ce bune sunt!

    • Fara foto

      Maria Olariu (Chef de cuisine) , 15 iulie 2012

      mmmmmmmmmmm! Mi-ai facut pofta! Bune, bune!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 45 min

19 voturi

Ingrediente

  • 1,5 kg varza proaspata
  • ½ lingurita sare de lamae
  • 1 bucata os afumat(eu am folosit de la jambon)
  • 600g carne tocata de porc
  • 2 cepe medii
  • 1 catel de usturoi
  • 75g orez
  • 1 lingurita boia dulce de ardei
  • ½ lingurita piper negru
  • 1 praf de sare
  • 3 rosii medii
  • Cimbru proaspat
  • Marar proaspat
  • 2 foi de dafin
  • 500ml suc de rosii (facut in casa)

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

COSTEO (Chef de cuisine)

Sunt Preferatele meleeeeeeeee!Eu pun orezul cand calesc ceapa cu slaninuta afumata taieta f fin.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Aperitive reci cu sunca si cascaval Aperitive reci cu sunca si cascaval

Spalam castravetele si il taiem felii rotunde potrivit de groase. Pe un tocator punem o felie sunca de praga, doua felii cascaval,

8 voturi    6 comentarii
15 min
Aperitive
Chisca umpluta cu crupe - Zona Moldova Chisca umpluta cu crupe - Zona Moldova

Intestinul gros de la porc se curata foarte bine, se spala si se freaca cu sare si malai, apoi iar se spala. Se pregateste un amestec

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Dovlecei butoias cu carne