autor:

Victoria Gabriela

» » , Retete de post, Retete vegetariene

Sarmale de post cu ciuperci și orez

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 17 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 17 martie 2015

Ingrediente
(cca 40-45 sarmale):, , 1 varză murată (de mărime medie spre mare), 6-7 ciuperci champignon mari ( cca.500 - 600 gr.), 200 gr. orez, 2 morcovi mici (sau 1 mare), 2-3 cepe, 1 legătură mărar, 4-6 linguri de pastă roșii (sau 6-8 roșii mai mari) în funcție de cât de colorate le doriți, 3-4 linguri ulei, 2-3 frunze dafin, 10-12 boabe de piper, , condimente: sare,, piper,, mărar uscat,, cimbru uscat

Dificultate: Medie Timp: 1h

11 voturi

Mod de preparare

Mai întâi, se taie și se pregătesc foile de varză în care se vor ”înfășura” sarmalele. Se opresc doar foile mai subțiri și se îndepărtează partea cu nervuri mai groasă de la cotor. Dacă foile sunt prea mari acestea se taie în jumătate sau sferturi, în funcție de cât de mari dorim să facem sarmalele. Foile de varză care sunt deteriorate, sau mai mici și nepotrivite pentru sarmale, precum și resturile rămase (fără nervuri, însă) se taie fideluță fină.



Se curăță, se spală bine toate legumele, cepele și ciupercile se taie cuburi mici, morcovii se dau pe răzătoarea mică, iar mărarul se toacă mărunt. Într-o cratiță mai largă/ tigaie mare se pune ceapa împreună cu uleiul, să se călească puțin la foc potrivit.



Când ceapa s-a înmuiat și începe să sticlească se adaugă orezul spălat în prealabil și se amestecă bine să nu se lipească. Când orezul a absorbit tot lichidul se adaugă ciupercile, se amestecă și se lasă la foc potrivit, cca. 10 minute, sau până când amestecul este scăzut bine (nu mai are lichid). Deși în această etapă, în general, nu este nevoie să adăugați apă deoarece ciupercile au conținut ridicat de apă, dacă totuși este cazul puteți adăuga 1 ceașcă de apă fierbinte. Este bine să dați focul puțin mai tare, dar cu grijă să nu se lipească și necesar să amestecați din când în când.



Când amestecul (umplutura) de orez și ciuperci a scăzut, se oprește focul și se lasă să se răcească. După ce umplutura s-a răcit, se adaugă jumătate din pasta de roșii, morcovul ras, mărarul, se condimentează (sare, piper) după gust, se presară restul condimentelor (boia dulce, cimbru) și se potrivește la gust, după preferință.



Cu foile de varză pregătite și umplutura răcită, se trece la formarea sarmalelor. Se ia câte o foaie de varză fie în mână, fie se așează pe o farfurie/ fund de lemn/blatul de lucru și se pune umplutura către unul din capetele foii pe lățimea acesteia, cu ajutorul unei linguri/lingurițe. Se împăturește capătul scurt peste umplutură, se trage capătul lateral peste acesta și se continuă rularea cât se poate de strâns (cu grijă însă, să nu rupeți foaia de varză) în lungul foii, până la margine. Se introduce capătul rămas liber în interiorul ruloului sarma și se apasă cu ajutorul degetelui, astfel încât sarmaua formată să fie ”sigilată”, să nu se destrame și să se împrăștie umplutura. Mie mi-au ieșit vreo 45 de sărmăluțe, dar asta depinde evident, de cât de mari le faceți (câtă umplutură puneți), de mărimea foilor de varză sau de preferința voastră.



Când toate sarmalele sunt gata ”înfășurate” și pregătite, acestea se așează într-o cratiță de cca 4-5 litri cu fund larg și de preferat dublu. Se rânduiesc în 2-3 straturi sarmalele frumos în cratiță pe un pat de varză, iar la mijloc se pune iarăși varză tocată fideluță. Peste fiecare strat se adaugă mărar uscat (peste varză) și pasta de roșii (eu aici am avut și câteva linguri de roșii decojite și tăiate mărunt pe care le-am pus între straturi). Deasupra se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, se pun foile de dafin și se presară boabele de piper.



Se adaugă apă clocotită sau zeamă de varză (asta în funcție de cât de acră/ sărată este zeama de varză), cât să ajungă la nivelul sarmalelor (să nu le depășească) și se pune cratița pe foc potrivit, până când sarmalele încep să fiarbă. Din când în când mai răsucim cratița prin mișcări circulare rapide de la dreaptă la stânga și de la stânga la dreapta, verificând să nu se lipească. Când sarmalele încep să fiarbă se dă focul foarte mic, se acoperă cratița și se lasă la fiert câteva ore bune (2-3).



Din când în când, dacă este cazul și sarmalele scad la fiert prea mult se adaugă câte puțină apă fiartă sau zeamă de varză. Nu uitați să mai mișcați și cratița să nu se lipească!



Când sarmalele sunt aproape fierte (se verifică varza dacă este fiartă), dacă mai este cazul și vă plac mai colorate se mai adaugă 1-2 linguri pastă de roșii (sau roșii decojite și tăiate mărunt).



Se lasă să mai fiarbă la foc mic, încă 20-30 minute, sau până când sunt scăzute, varza este bine fiartă, sarmalele sunt fragede și se pot tăia ușor cu furculiță.



În funcție de cât de rumene și scăzute (fără lichid) vă plac, puteți să le introduceți pentru cca. 20 minute la cuptor la foc mediu până ajung la forma dorită. Atât eu cât și familia mea le preferăm doar așa scăzute pe foc, nu și la cuptor.



Ca și la sarmalele cu carne și aceste sarmale de post sunt mult mai bune a doua zi. Se servesc fierbinți, cu ardei iute, merg chiar și cu mămăliguță, dar voi le serviți cum doriți.



Poftă bună!



Mai multe fotografii, detalii și sfaturi găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale de post cu ciuperci și orez" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Ardei umpluti cu brânzã (Pimento com Dois Queijos)

Ardei umpluti cu brânzã (Pimento com Dois Queijos)

Acesti ardei sunt un aperitiv, dar i-am fãcut pt. o cinã vegetarianã, la care ii place poate pune

7 voturi    4 comentarii
35 min
Retete vegetariene
Conopida natur gratinata cu usturoi

Conopida natur gratinata cu usturoi

Se rupe conopida buchetele, se spala, se zvanta si se pune la prajit intr-o tigaie antiaderenta in

21 voturi    21 comentarii
30 min
Retete vegetariene

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Atena Pop , 04 aprilie 2015

    Eu am facut azi,dar invelite in frunze de stevie.Au iesit grozave!

  • Ruxandra Adriana_Mazilu

    Ruxandra Adriana_Mazilu (Bucatar) , 20 martie 2015

    ...chiar foarte gustos ardei iute !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 martie 2015

    O bunatate...

    • Fara foto

      Maria Lidia Rascanu , 17 martie 2015

      Reteta excelenta!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

11 voturi

Ingrediente

  • (cca 40-45 sarmale):
  • 1 varză murată (de mărime medie spre mare)
  • 6-7 ciuperci champignon mari ( cca.500 - 600 gr.)
  • 200 gr. orez
  • 2 morcovi mici (sau 1 mare)
  • 2-3 cepe
  • 1 legătură mărar
  • 4-6 linguri de pastă roșii (sau 6-8 roșii mai mari) în funcție de cât de colorate le doriți
  • 3-4 linguri ulei
  • 2-3 frunze dafin
  • 10-12 boabe de piper
  • condimente: sare,
  • piper,
  • mărar uscat,
  • cimbru uscat

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post

Ruxandra Adriana_Mazilu (Bucatar)

...chiar foarte gustos ardei iute !

Adauga reteta
Retete

din Retete vegetariene

Fasole galbena cu legume Fasole galbena cu legume

In vasul cu ulei si 2 cesti cu apa se pun ceapa taiata marunt, morcovul rondele si dovlecelul cubulete; dupa ce s-au inmuiat putin,

0 voturi    0 comentarii
1h
Delicii de post de la bloggeri
Ciorba de vara cu dovlecel Ciorba de vara cu dovlecel

Se curata morcovul si se da pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se curata si se cresteaza in doua. Telina se curata si se spala. Intr-o

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Supa de legume cu varza de Bruxelles si smantana din caju (raw vegan)