autor:

Fara foto

» » Mancaruri cu carne

sarmale in foi de varza cu carne.

Autor: neacsu laura (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 iunie 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: neacsu laura (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 iunie 2008

Ingrediente
1,5 kg varză acră, 1/2 kg carne de porc, 200 g ceafă de porc afumată, 50-100 g orez, 100 g ceapă, piper, ienibahar, 100 ml suc de roşii, o foaie de dafin, cimbru, mărar.

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Mod de preparare: Pentru sarmale, este bună numai varza cu foi subţiri. Sarmalele mici se fac numai din vîrful frunzelor foarte subţiri, fără nervuri groase. Varza prea acră sau prea sărată se spală în 2-3 ape călduţe, atît frunzele întregi, cît şi cele tocate. Carnea de porc sau amestecată cu carne de vacă şi ceafa de porc se trec prin maşina de tocat, împreună cu ceapa călită 2 minute cu 2 linguri de untdelemn. La tocătură, se adaugă orezul spălat şi scurs de apă şi un vîrf de cuţit cu piper sau un vîrf de linguriţă cu ienibahar, care nu este prea iute şi dă verzei un gust foarte bun. Sare nu se pune, deoarece carnea afumată şi varza lasă destulă sare. Daca este carnea grasa, se adaugă 150 ml apă pentru 100 g orez, iar dacă este carne slabă, 200 ml apa pentru 100 g orez; se bat bine pînă cînd se încorporează în tocătură, ca aceasta să fie pufoasă şi orezul să aibă lichid în care să fiarbă, înainte de a se coagula carnea în jurul lui; altfel, carnea nu va mai permite apei dinafară să pătrundă în orez, ca acesta să-şi mărească volumul la fiert şi să se înmoaie. Se aşează o foaie de varză în palma întinsă sau pe masă, se pune o linguriţă de tocătură, aşezată ca un rulou pe lăţimea frunzei, astfel ca şi la un capăt şi la celălalt al tocăturii să rămînă 2 cm de frunză liberă. Se întoarce un capăt îngust al frunzei peste rulou şi se aduce şi un capăt lung al acesteia peste carne, rulîndu-se împreună pînă la celălalt capăt al frunzei; apoi cu mîna se introduce şi capătul care a rămas liber. Împachetate în acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert. Cînd sînt gata toate sarmalele, frunzele rămase se taie pe lîngă nervura din mijloc, se suprapun mai multe şi se rulează, apoi se taie subţiri, ca fideaua.
Pentru fiertul sarmalelor, se pregăteşte o oală de 4-5 l, ca acestea să nu dea în foc cînd fierb. Jumătate din cantitatea de varză tocată se aşează pe fundul oalei, iar cealaltă jumătate deasupra sarmalelor. Printre sarmale se pot pune bucăţi de costiţă de porc proaspătă sau afumată, desărată puţin înainte, care se serveşte cu sarmalele, dîndu-le un gust foarte plăcut. Tot pentru aromă şi gust se pun 1-2 foi de dafin şi circa 20 boabe de piper, o ramură de cimbru şi mărar tăiat mărunt, iar pentru culoare, 100 ml suc de roşii, care va colora plăcut grăsimea ce se va ridica deasupra verzei. Se toarnă apă clocotită cît să le cuprindă, se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mijlociu pînă cînd dau în clocot, apoi focul se reduce. Sarmalele se pot fierbe şi în oala sub presiune în circa o oră, calculînd timpul cînd încep să iasă primii vapori prin ventil; din acel moment, focul se reduce la minimum. Apa se pune pînă la jumătatea sarmalelor, deoarece aceasta nu va scîdea la fiert (numai cît absoarbe orezul).
Nu se face sos la sarmale. Se servesc cu smîntînă la masă.
Sarmalele se pot pregăti cu carne de orice animal - vită, ovine, iepure, cu piept de la orice pasăre, tocat împreună cu pielea groasa, sau cu peşte.
Daca ti-a placut reteta noastra "sarmale in foi de varza cu carne." nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Sarmale cu carne de porc in foi de varza murata

Sarmale cu carne de porc in foi de varza murata

Foile de varza se spala,se taie cotoarele si daca varza este prea acra sau prea sarata se mai tin

59 voturi    18 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Sarmale in foi de varza acra cu carne

Sarmale in foi de varza acra cu carne

Varza se taie de cotoare dupa ce se desfac foile. Varza foarte acră sau prea sărată se spală

16 voturi    8 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Cam asa prepar si eu sarmalele, doar ca nu pun marar si nici ienibahar, in schimb pun delicat si cimbru maruntit.

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 1,5 kg varză acră
  • 1/2 kg carne de porc
  • 200 g ceafă de porc afumată
  • 50-100 g orez
  • 100 g ceapă
  • piper
  • ienibahar
  • 100 ml suc de roşii
  • o foaie de dafin
  • cimbru
  • mărar.

Raporteaza reteta

Retete
de neacsu laura
prajitura cu visine

prajitura cu visine

se amesteca galbenusurile cu uleiul ca o maioneza si se baga la frigider pina batem albusurile.albusurile

1 vot    1 comentariu
40 min
Dulciuri diverse
tort cu fructe.

tort cu fructe.

Blatul se realizeaza dupa metoda generala. Se imparte in trei foi, se insiropeaza si se umplu cu

5 voturi    6 comentarii
1h
Torturi
Oua vopsite

Oua vopsite

Iei ouale le speli foarte bine cu apa calda si detergent si le clatesti la fel de bine. Le pui la

4 voturi    5 comentarii
15 min
Aperitive cu oua
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

Cam asa prepar si eu sarmalele, doar ca nu pun marar si nici ienibahar, in schimb pun delicat si cimbru maruntit.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Aripioare de pui crocante Aripioare de pui crocante

Din meniul rapid al weekendului care-a trecut :) . Ai nevoie de trei vase: - in primul vas pui jumatate din cantitatea de faina -

23 voturi    13 comentarii
30 min
Fripturi
Piept de pui tailandez Piept de pui tailandez

Se pune laptele pe foc intr-un vas impreuna cu pieptul taiat suvite,dupa 10-15 min. se adauga pasta de curry, sare,. piper daca mai

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Snitel de pui