autor:

husni

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Sarmale in foi de varza dulce

Autor: husni (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 27 iunie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: husni (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 27 iunie 2010

Ingrediente
-2,5 kg varza dulce(2 capatini), -500 g carne de vita, -2 cepe, -marar, -piper, -ienibahar, -cimbru, -sare, -60-70 g de orez + cca 150-200 ml apa, -suc de la 4 rosii(cca 350 ml suc)+cam 300-350 ml apa, -cca 5 foi de dafin, -cca 3 linguri de ulei de masline, -zeama de la 1 lamiie, -1 lingurita de boia

Dificultate: Medie Timp: 4h

13 voturi

Mod de preparare

Verzelor li se taie cotorul,de jur-imprejur,apoi se pun,una cite una,intr-o cratita,cu apa fierbinte;(eu pun in apa,niste zeama de lamiie,sau sare de lamiie,pt.a diminua mirosul de varza).
Se intoarce(varza),in apa,pe toate partile,cca 2 minute;pe vreme ce frunzele se desprind,le scoatem din apa.Apoi,taiem nervura,de pe dosul frunzei.Din cele 2 verze,luam frunzele,de marime mijlocie,pt.sarmale(cca 35 de Frunze),iar restul de frunze,le taiem fideluta,si le punem sub sarmale,in cratita.
Pentru umplutura,carnea cu o ceapa (din cele 2) prajita putin si rece,se dau prin masina de tocat.La aceasta compozitie se adauga sare,piper,ienibahar,marar,cimbru pudra(cca1/4 lingurita);se amesteca bine,apoi se pune orezul(spalat)si apa;se amesteca,usor,sa nu spargem boabele de orez;trebuie sa fie o umplutura moale.
Apa se pune,ca orezul sa aiba apa,pt a fierbe si umplutura sa nu fie tare.In caz,ca nu punem apa,umplutura va fi tare,orezul,absorbind apa din carne.Daca carnea e grasa,se pune apa mai putina.
Carnea mea nu a fost grasa,am avut nevoie de apa mai multa.
Pt.a face sarmalele,procedam asa:se intinde o frunza;in mijloc punem o lingura de umplutura,se inchide frunza,peste carne,apoi se ruleaza.Se fac asa toate sarmalele.
Inainte de a pune sarmalele pe foc,pe o bucata de material,de cca 15/15(f.curat,de preferinta alb),se pun(dupa gust),boabe de piper,boabe de ienibahar,marar,cimbru;se inchide si se leaga cu ata.Se face o”bocceluta”.
Intr-o cratita,se pune toata varza taiata fideluta,apoi se aranjeaza sarmalele si “bocceluta” cu condiment.
Punem condimentele in “bocceluta”,ca sa ramina sarmalele curate.
Apoi,sucul de rosii,indoit cu apa( se pune cam jumi-juma),se pune peste sarmale,sa le cuprinda;se sareaza dupa gust;se pun,apoi,frunzele de dafin.Punem cratita pe foc,sa clocoteasca,dupa aceea acoperim cratita cu folie si o dam la cuptor,la foc f.mic,cca 2 ore.
Dupa aceea se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca,cca 20 minute;in timpul asta,a 2-a ceapa,taiata marunt,o prajim,in cca 3 linguri de ulei de masline;dupa ce e prajita se pune 1 lingurita de boia;se amesteca bine,apoi se pune zeama de la o lamiie;se amesteca si se ia de foc.
Sarmalele se rastoarna pe un platou,apoi ,punem deasupra,ceapa prajita(vezi poza).
Se servesc fierbinti ,stropite(din belsug) cu smintina,cu mamaliga.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de varza dulce" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Sarmale cu orez in foi de varza dulce

Sarmale cu orez in foi de varza dulce

Daca folositi varza dulce proaspata si nu congelata , aceasta se spala,se opareste pana se inmoaie

78 voturi    36 comentarii
2h
Retete de post
Sarmale cu carne de porc si vitel in foi de varza dulce

Sarmale cu carne de porc si vitel in foi de varza dulce

Varza dulce se spala,se opareste pana se inmoaie in apa cu putina sare si bors(nu trebuie sa se inmoaie

5 voturi    6 comentarii
2h 20 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Mathe_Karoly

    Mathe_Karoly (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2014

    felicitari,.

  • Fara foto

    Ildiko Mathe , 12 ianuarie 2014

    imi place

  • Fara foto

    Ana Pal , 01 august 2013

    Oren, this is for you.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

      Excelenta ideea cu a 2-a ceapa !!!!!!!, am preluat-o !.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      O bunatate !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      Superba prezentarea si descrierea, gustul cu siguranta este minunat.*****

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      Foarte gustoase sarmalutele cu varza proaspeta!

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 28 iunie 2010

      Cami,arata minunat sarmalutele tale,iar ideea cu bocceluta mi- a placut tare mult.*****

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Super yummy!!!de stãteai pe aproape, i-ti bãteam la usã :)*****

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Arata super bine sarmalutele tale...O sa incerc in mod sigur reteta ta...

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Foarte aromate si arata super!

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

      Ce frumos le-ai aranjat. Si ce pofta mi-ai facut. Mie imi plac sarmalele cu varza dulce, dar sa le faca altcineva. Nu am rabdare sa oparesc varza. Am un fix.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

13 voturi

Ingrediente

  • -2,5 kg varza dulce(2 capatini)
  • -500 g carne de vita
  • -2 cepe
  • -marar
  • -piper
  • -ienibahar
  • -cimbru
  • -sare
  • -60-70 g de orez + cca 150-200 ml apa
  • -suc de la 4 rosii(cca 350 ml suc)+cam 300-350 ml apa
  • -cca 5 foi de dafin
  • -cca 3 linguri de ulei de masline
  • -zeama de la 1 lamiie
  • -1 lingurita de boia

Raporteaza reteta

Retete
de husni
Chec cu banane

Chec cu banane

Se freaca untul cu zaharul, f. bine;se adauga oul intreg,putina esenta vanilie(putina, ca sa predomine

2 voturi    1 comentariu
1h
Dulciuri diverse
Nopti libaneze(specific arab)

Nopti libaneze(specific arab)

Primele 6 se amesteca la rece, bine, fara sa aiba cocolosi, apoi se pun pe foc;se amesteca tot timpul

10 voturi    11 comentarii
1h
Budinci
SOS VINATORESC

SOS VINATORESC

Carnea se rumeneste usor intr-o cratita cu grasime (untura, ulei ).Dupa ce carnea s-a prajit putin

6 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Mathe_Karoly (Chef de cuisine)

felicitari,.

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

2 voturi    1 comentariu
3h
Mancaruri cu carne
Pulpe de pui cu smantana Pulpe de pui cu smantana

Se pun pulpele la fiert si se curata foarte bine zeama de spuma. Se dezoseaza carnea si se taie cubulete. Se pune untul intr-un vas

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Tocanita din pulpe cu ciuperci de toamna