autor:

autor

» » Mancaruri cu carne

Sarmale moldovenesti (reteta Pastorel)

    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Ingrediente

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

327 voturi

Mod de preparare

Preparatia incepe prin oparirea foilor de varza proaspata cu bors. Sarmalele se fac numai cu virful foilor.

Tocatura se face din carne de bou (cind vom alunga oare vaca din bucatarie?) de la coada si carne de porc grasa. Se taie carnea in bucati mici si se trece o data prin masina. Se trece apoi a doua oara prin masina si se adauga: un miez de piine muiat in lapte, sare, piper, putina ceapa taiata foarte marunt si prajita in unt, putina verdeata tocata marunt (patrunjel si marar) si doua oua bine batute.

Cu aceasta compozitie se invelesc (termin consacrat) sarmalele, care nu trebuie sa intreaca in dimensiune o nuca de marime mijlocie. Mestesugul executantului consta in potrivirea umpluturii. Ea nu trebuie sa fie nici prea strinsa in foaia de varza (plumb), nici prea in voie (se desfac sarmalele). Se pune pe fundul unui vas un strat de varza taiata fin si deasupra se aseaza sarmalele, presarind intre ele boabe de piper negru. Deasupra sarmalelor, alt strat de varza taiata fin. Pe straturile de varza se pot pune felii de rosii si chiar ardei verde.

Aici intervine iar o chestie de gust: unii fierb sarmalele in bors, altii in vin. Recomand alta procedara: sa se fiarba innabusit in zeama de carne, pina ce scade lichidul la mai putin de jumatate.

Se scot de la foc si se duc la beci (nu in pivnita cu vinuri) sau alt loc racoros.

Asta pentru prima zi.

A doua zi. Se toarna peste sarmale o sticla de Cotnar vechi in care s-a diluat o buna cantitate de bulion italienesc (pasta de rosii) si se pune vasul in cuptor, sa fiarba mocnit si sa se rumeneasca putin. Cu zece minute inainte de a se servi se adauga doua linguri de unt proaspat.

La sarmalele preparate in acest fel, vinul rosu e de rigoare.

din Al. O. Teodoreanu - DE RE CULINARIA
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale moldovenesti (reteta Pastorel)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Ciulama de pui cu  ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Se taie pieptul cubulete, se condimenteaza si se prajeste usor pana isi schimba culoarea. Separat

13 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Tocanita din ficat de pasare

Tocanita din ficat de pasare

Ficatul spalat ,il punem la frigider,intr-un bol cu lapte pentru 30’. Maruntim ceapa, usturoil

19 voturi    17 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii

  • Franco Delillo , 31 august 2013

    Doamne sfinte, mare ti e gradina. Mancare buna se face dichisit, stimata doamna...

  • Maria Vartolomei , 31 august 2013

    see you asa reteta si mod de preparare , nu cred ca se mai chiama sarmale moldovenesti(nu vreau sa jignesc pe nimeni , dar eu nu am vazut la bunica mea nici la mama mea asa reteta-ori nu era moldovenceele ori nu sunteti dumneavoastra moldoveni).

  • Diana_Sima (Bucatar) , 24 februarie 2013

    si dupa tot vimul pus in sarmale nu te imbeti?

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 27 decembrie 2010

      Si eu sunt moldoveanca , dar nu am auzit pana acum sarmalute fara orez.

    • Adina P , 11 decembrie 2009

      Fetelelor este o reteta veche de-a lui Pastorel Teodoreanu. Ati auzit de el ? Sarmalele se fac in feluri diferite , de la o zona la alta. Mie nu-mi plac cu afumatura.

    • Daniela , 04 august 2009

      In viata mea nu am auzit de sarmale facute fara orez si care in schimb contin oua???

    • Oana , 05 iunie 2009

      Cred ca sunt singura care mai pune ceapa calita in ulei cu bulion in compozitie ca nu am mai vazut in retetele de pe site-uri . Asta nu e o reteta de sarmale moldovenesti intrucat sarmalele noastre sunt renumite pentru marimea lor. Oricum fiecare isi adapteaza reteta, mai nimeni nu le mai face mari acum. unde e orezuuuuuuuuuuuullll? cat de putin acolo dar tre sa fie. Sa inteleg ca iti place numai carnea.... Oricum e prea mare bataie de cap si treaba cu vinu, mie imi ies foarte gustoase fierte intr-un suc de vin amestecat cu suc de rosii si putina apa cu delicat, si cateva mirodenii tocate marunt... Adooor sarmalele

    • moldoveanu , 13 martie 2009

      In primul rand sarmalele moldovenesti sunt renumite prin marime... f. mari. Astea sunt cat o nuca si nu au nici orez... nu ai pus nici ulei sau untura si in umplutura se pune bulion.... asa ca esti... varza!

    • ciprian , 23 decembrie 2008

      Alea infundate's astea, si la catolici le ziceau galuste si nu se dau prin masina. Chiar, orezul unde-i?

    • bobo , 23 decembrie 2008

      Daca asta e reteta de sarmale moldovenesti, eu sunt mos craciun.....

    • Ena , 04 septembrie 2008

      Sunt moldoveanca si intotdeauna sarmalele facute de mama erau cu orez...cred ca e o reteta mai degraba specifica Pastorel decat o reteta moldoveneasca...La noi sarmalele se fac in foi de vitza sau varza murata...in lipsa se foloseste varza proaspata oparita. Bunica le fierbea in oale de lut la cuptorul de-afara, noi moldovenii le spunem sarmale infundate... Dar probabil, deja, asta ar fi alta reteta...

    • Ialomiteanu , 25 iunie 2008

      Bun rau, vorba Olteanului. Pastorel a fost neantrecut in haleala si bautura, printre altele. In memoria lui, tot RESPECTUL.

    • Beatrice , 29 mai 2008

      Perfect moldovene! Asa reteta nu am vazut de cind eram copil acasa in RO. bafta si la treaba!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

327 voturi

Ingrediente

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

110 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

71 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive

Diana_Sima (Bucatar)

si dupa tot vimul pus in sarmale nu te imbeti?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Rata la ceaun cu paine pe vatra si chipsuri din cartofi Rata la ceaun cu paine pe vatra si chipsuri din cartofi

Se portioneaza carnea si se pune intr-un ceaun de tuci,eu am un ceaun foarte mare,asa cam de 30 kg. pe care il folosesc la multe feluri

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Fripturi
Rata pe varza Rata pe varza

Varza se toaca marunt si se freaca cu sare. Ceapa tocata si un morcov ras se inabusa in putin ulei si 2 linguri apa.Se adauga apoi

7 voturi    7 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Tocanita de curcan cu ciuperci