Sarmale moldovenesti (reteta Pastorel)

Timp pregatire
90 minute

Ingrediente

    Mod de preparare

    Preparatia incepe prin oparirea foilor de varza proaspata cu bors. Sarmalele se fac numai cu virful foilor.

    Tocatura se face din carne de bou (cind vom alunga oare vaca din bucatarie?) de la coada si carne de porc grasa. Se taie carnea in bucati mici si se trece o data prin masina. Se trece apoi a doua oara prin masina si se adauga: un miez de piine muiat in lapte, sare, piper, putina ceapa taiata foarte marunt si prajita in unt, putina verdeata tocata marunt (patrunjel si marar) si doua oua bine batute.

    Cu aceasta compozitie se invelesc (termin consacrat) sarmalele, care nu trebuie sa intreaca in dimensiune o nuca de marime mijlocie. Mestesugul executantului consta in potrivirea umpluturii. Ea nu trebuie sa fie nici prea strinsa in foaia de varza (plumb), nici prea in voie (se desfac sarmalele). Se pune pe fundul unui vas un strat de varza taiata fin si deasupra se aseaza sarmalele, presarind intre ele boabe de piper negru. Deasupra sarmalelor, alt strat de varza taiata fin. Pe straturile de varza se pot pune felii de rosii si chiar ardei verde.

    Aici intervine iar o chestie de gust: unii fierb sarmalele in bors, altii in vin. Recomand alta procedara: sa se fiarba innabusit in zeama de carne, pina ce scade lichidul la mai putin de jumatate.

    Se scot de la foc si se duc la beci (nu in pivnita cu vinuri) sau alt loc racoros.

    Asta pentru prima zi.

    A doua zi. Se toarna peste sarmale o sticla de Cotnar vechi in care s-a diluat o buna cantitate de bulion italienesc (pasta de rosii) si se pune vasul in cuptor, sa fiarba mocnit si sa se rumeneasca putin. Cu zece minute inainte de a se servi se adauga doua linguri de unt proaspat.

    La sarmalele preparate in acest fel, vinul rosu e de rigoare.

    din Al. O. Teodoreanu - DE RE CULINARIA

     

    Comentarii

    Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

    Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

    Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

    Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

    Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
    Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

    Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

    Incearca o reteta simpla si delicioasa de salata de linte cu legume proaspete, perfecta pentru un pranz usor sau o cina...

    Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa
    Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

    Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

    Iti doresti o rețeta simpla si delicioasa pentru chifteluțe in sos de rosii? Ei bine, aceasta rețeta este atat de buna,...

    Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa
    Parteneri
    Desert pasca cu branza si ciocolata
    Bucataras.RO

    Desert pasca cu branza si ciocolata

    Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

    Desert pasca cu branza si ciocolata
    Nectar de caise
    Culinar.RO

    Nectar de caise

    Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

    Nectar de caise
    Tort cu ciocolata si caise
    ReteteCulinare.RO

    Tort cu ciocolata si caise

    Tort cu ciocolata si caise