Sarmalute cu ciuperci

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Se pot folosi frunze de varza acra, de varza proaspata (oparite cu o zi inainte),
  • de vita sau de gulii,
  • 250 g orez,
  • 250 g pasat sau malai macinat mai mare,
  • 2 cepe tocate,
  • 2 morcovi dati pe razatoarea marunta,
  • 250 g ciuperci,
  • 100 ml ulei,
  • sare,
  • piper dupa gust,
  • 100 g faina,
  • cimbru.

Mod de preparare

Pentru umplutura - se caleste ceapa in ulei, se adauga o rosie taiata marunt sau o lingurita de pasta de tomate, orezul, pasatul, ciupercile date prin masina de tocat (la care s-a fixat sita cu ochiuri mari), morcovii si condimentele. Se amesteca bine compozitia si se tine la rece 10 minute. Cu aceasta compozitie se umplu frunzele pregatite inainte. In Maramures, aceste sarmale se pregatesc la cuptor, in oala de lut, fara apa, dupa o metoda straveche: se pune mai intai in oala un strat mai gros de varza sau frunze tocate si o crenguta de cimbru. Se aseaza apoi sarmalutele in straturi, una langa alta, fara a fi presate. Ultimul strat, cel de deasupra, trebuie sa fie tot din varza sau din frunze tocate. Se toarna uleiul deasupra ultimului strat. Oala nu se acopera cu capac, ci cu un aluat potrivit. Din 100 g faina, apa, sare si piper se obtine o foaie mai groasa, de cel putin un deget, care se pune peste oala ca un capac. Aluatul se lipeste bine de gatul oalei, cat mai etans. Aluatul condimentat nu permite evaporarea aburilor lasati de sarmale si astfel sarmalutele raman fragede si suculente. Oala trebuie sa stea la cuptor cel putin 40 de minute la foc potrivit. Dupa aceea se stinge focul, dar oala mai ramane in cuptorul inchis inca o ora. Abia apoi se poate lua capacul de aluat si se pot servi sarmalele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise