autor:

Doina  Varga

» » Mancaruri cu carne

Sarmalute de manzat in foi de tei

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 mai 2010

Ingrediente
400-450 g carne de manzat, 50-60 frunze de tei tinere mai mari, 1 ceapa alba, 1 ceapa rosie, 1 morcov, 1 legatura marar + patrunjel, 2 rosii, 50 g orez, 3-4 linguri ketchup, 10 ml ulei, 2 lingurite baza pentru mancaruri, 3-4 foi de dafin, 1 lingurita zahar (optional), 3 lingurite faina, 100 ml suc de rosii/bulion, cimbru, sare, piper dupa gust

Dificultate: Redusa Timp: 1h

13 voturi

Mod de preparare

Frunzele de tei au o savoare aparte, sunt fragede si bune mai ales in aceasta perioada, inainte de inflorire.
Frunzele de tei nu se oparesc, pentru ca sunt foarte fragede. Le spalati cu apa calduta si le puneti deoparte. Daca nu folositi carne tocata, taiati carnea in cubulete nu prea mici si fara pielite, curatati cepele si taiati-le bucati mari, curatati si feliati morcovul, spalati si tocati mare verdeata. Puneti-le in blender (nu incap toate deodata) si dupa ce ati mixat totul, dar nu prea marunt, puneti-le intr-un castron impreuna cu orezul, ketchup, baza de mancaruri, cimbru sare, piper si omogenizati compozitia. Incepeti sa impachetati sarmalutele.
Puneti pe fiecare frunza o manuta de umplutura si impachetati incepamd de la codita, indoiti apoi o margine, rulati pana la varf si partea care ramane o indesati cu degetul in sarmaluta. Puneti toate sarmalutele intr-o cratita mai inaltuta (tuci), acoperiti-le cu frunzele ramase si cu felii de rosii. Printre sarmalute puneti foi de dafin si cimbru. Turnati bulionul, eventual zahar, apa pana le acopera, aduceti-le la fierbere pe aragaz si apoi bagati-le la cuptorul preincalzit pentru inca 30-35 minute.
Desfaceti faina in putina apa, adaugati uleiul, turnati totul peste sarmalute, agitati cratita energic de manere ca sa se amestece sosul si lasati-o in cuptor inca 10 minute la foc mediu. Se servesc cu felii de rosii, sos, smantana, garnisite cu verdeata. Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute de manzat in foi de tei" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Mini rulade cu crusta crocanta

Mini rulade cu crusta crocanta

1. Se face o compozitie din 2 oua batute cu sare,piper,1 lingura de boia de ardei dulce,2 linguri

11 voturi    11 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Clatite brasovene cu ficatei de pui

Clatite brasovene cu ficatei de pui

Se prajesc usor ficateii, in ulei si apoi se lasa la racit , dupa care se toaca marunt. Ceapa

11 voturi    1 comentariu
45 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Manolovici Eugen

    Manolovici Eugen (Chef de cuisine):

    Am fost foarte curios cum vor iesi. Mi-a fost frica ca se vor zdrobi, ca nu vor sta invelite in frunzele de tei, mi-a fost teama, ca vor avea un gust rau, etc. Mi-au iesit niste sarmalute excelente !!!!!!!, Bravo autoarei retetei ! 2 recomandari : 1) - opariti bine frunzele inainte de a le umple ; 2) - fierbeti numai la foc mic , cu rabdare. Q intrebare ; - Cum ar putea fi conservate frunzele de tei ??????.

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 30 iunie 2011

    Foarte bune! Si eu am folosit frunze de tei de multe ori. Sunt grozave!

  • ALINA BANICA

    ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

    Si eu faceam sarmalute in frunze de tei...au un gust aparte. Sunt foarte gustoase. Metoda de conservare a frunzelor in sticle de plastic o folosesc si eu pentru frunzele de vita.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 24 iunie 2010

    Vezi tu, Anda, nu s-a fandosit nimeni. Si altii mai folosesc frunze de tei. Va cer scuze tuturor, dar din cauza unor asemenea comentarii rautacioase ca ale Andei, am preferat sa nu mai raspund la comentarii. Si acesta comentariu este destul de cuminte, la alte retete am primit comentarii ca "arata ca o diaree" sau "ca este scarboasa". Era vorba despre retete de salata de vinete. Dar sa revin la reteta. Si la intrebari. Frunzele de tei se pot conserva la fel ca si cele de vita, loboda sau stevie: Ca sa le conservati foarte simplu in stare naturala, le spalati, asteptati sa se usuce apa de pe ele (eventual le si stergeti) si le introduceti intr-o sticla de plastic, cat mai indesate, ca sa nu fie mult aer si strangeti dopul foarte tare. Vor ramane proaspete, asa cum le-ati bagat. Secretul e sa le indesi cat mai bine si strangi dopul tare. Cand le folosesti, trebuie sa tai sticla. Altfel nu poti sa le scoti.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2010

      Interesant,am salvat . Felicitari de idee.

    • Fara foto

      Silvia , 21 iunie 2010

      Intradevår atit hreanul cit si foile de tei,stevie sau fasole dau un gust special sårmålutelor noastre nelipsite de pe masa romånilor in prag de sårbåtoare si nu numai.POåcat cå Romånia nu exportå frunze de vie ...Eu nu sunt in tarå si cumpår adesea frunze exportate de la turci..Trebuie så cumperi 2 - 3 borcane så poti så-ti faci treaba..Acum un an am descoperit (de nevoie fireste) foile de tei.le culeg inainte de inflorire ptr.cå sunt fragede.De regulå trebuiesc cåutate cele din vlåstare care cresc la baza tulpinei.Am o intrebare : pot så le pun la conservat ca pe cele de vitå de vie?Multumesc anticipat.

    • Fara foto

      ryk , 17 iunie 2010

      incercat si cu frunze crude de hrean si apoi oparite. se curata nervura frunzei. sunt excelente.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 06 iunie 2010

      Cum se conserva (pastreaza) frunzele de tei ?, la fel ca cele de vita de vie ?. Oare ???

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010

      Eu cred ca sunt bune ... dar foarte mici, frunzele de tei. Asa ca prefer varza.

    • Fara foto

      Amalia , 01 iunie 2010

      Sarmalutele in foi de tei sunt f gustoase!Eu le-am incercat, doar ca am pus carne de porc.Sunt departe de Romania si cand mi se face dor de sarmalele de acasa, fac cu frunza de tei pt ca de vie nu am de unde lua! Am mancat si cu frunza de stevie si chiar cu podbal, cum faceau bunicile noastre pe vremuri!

    • Fara foto

      Anda , 30 mai 2010

      Hai sa ne fandosim. Cata inventiviate!!!!! ???? Cu siguranta nimeni nu va experimenta asa ceva.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 24 mai 2010

      Trebuie experimentat!!!cu sigurantã sunt foarte gustoase!

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

      Stim ca ceaiul de tei ne linisteste, daca mancam sarmalutele in foi de tei ???, oare ce vom pati ????, am glumit !, reteta salvata !!!

    • licu pop

      licu pop (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

      Foi de tei?? interesant....linga casa mea am vreo 7-8 tei...asa ca nu mai pun varza la murat..

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

      Inedit pt mine, nici eu nu am auzit nici mancat cu frunze de tei, e interesant, cred ca sunt bune. Eu am pregatit clasice, in varza murata, amestecate cu putina proaspata.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

      In frunze de tei ? Zau ca nu m-am gandit la asta pina acum.... Felicitari Doina, sunt sigura ca sunt tare gustoase sarmalutele tale ! Eu le-am facut cu varza noua....

    • Fara foto

      flory avram , 23 mai 2010

      Foarte interesana reteta,am sa incerc si eu cu foi de tei,felicitari inca o data pentru toate retetele!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

      N-am facut niciodata sarmalute cu frunze de tei, dar cred ca sut bune ca intamplator am mai muscat cate o codita de frunza si nu era deloc rea!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

13 voturi

Ingrediente

  • 400-450 g carne de manzat
  • 50-60 frunze de tei tinere mai mari
  • 1 ceapa alba
  • 1 ceapa rosie
  • 1 morcov
  • 1 legatura marar + patrunjel
  • 2 rosii
  • 50 g orez
  • 3-4 linguri ketchup
  • 10 ml ulei
  • 2 lingurite baza pentru mancaruri
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingurita zahar (optional)
  • 3 lingurite faina
  • 100 ml suc de rosii/bulion
  • cimbru
  • sare
  • piper dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

mirey (Chef de cuisine)

Foarte bune! Si eu am folosit frunze de tei de multe ori. Sunt grozave!

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

2 voturi    1 comentariu
3h
Mancaruri cu carne
Tocanita de miel