Sarmalute in foi de hrean

Mai intai, vom spala bine orezul in mai multe ape.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Sarmalute in foi de hrean

Ingrediente

  • 400 g carne tocata vita
  • 400 g orez pentru sarmale (eu am folosit bob cu bob)
  • frunze de hrean
  • 70 ml ulei masline
  • 2 linguri vegeta
  • 1/2 nucsoara
  • 2 linguri curry
  • sare
  • piper
  • carne de pui(4-5 bucati- facultativ)
  • 2 lamai

Mod de preparare

Poate multi dintre noi nu cunoastem ca frunzele de hrean pot inlocui cu succes frunzele de vita de vie sau cele de varza, obtinand niste sarmalute cu un gust deosebit de placut si putin amarui. Nu vreau sa va enumar beneficiile hreanului, eu cred ca stim cu totii ca are o multime ..! Hreanul contine vitamine C, A, B1, B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile; mirosul intepator al radacinii se datoreaza sulfurii de alil, o substanta prezenta si în usturoi si ceapa, care prin radere da nastere unei substante numite mirosina, cu proprietati iritante ale plantei. Hreanul contine un ulei esential bogat în compusi cu sulf cu miros dulce, cunoscuti drept glucozilinati. Acesti compusi se gasesc doar în plantele care apartin familiei mustarului. Ei pot irita pielea, provocând chiar basici si arsuri. Hreanul contine cantitate dubla de vitamina C comparativ cu lamaia, dar si vitaminele din grupul B, minerale, printre care potasiu, calciu, fier si fosfor. Acum sa trecem la prepararea sarmalutelor.

Mai intai, vom spala bine orezul in mai multe ape, dupa care il vom lasa la inmuiat, pana vom termina pregatirea frunzelor si a compozitiei. Frunzele de hrean dupa ce le-am spalat bine, le vor opari usor cu putina sare, apoi le vom taia maduva care e situata de-a lungul lor, fiind destul de groasa si amaruie. Frunzele mari, le vom taia in 2 sau 4 bucati, functie de marimea lor; de obicei, la noi se fac sarmalutele foarte mici, asa ca eu am taiat frunzele mari in 4 bucati. Dupa ce am terminat cu frunzele, ne ocupam de compozitie. Intr-un bol, punem orezul scurs de apa, carnea, condimentele, jumatate din uleiul de masline si vegeta. Amestecam bine si vom incepe rularea lor. La fundul vasului in care vom fierbe sarmalele, vom pune mai intai uleiul ramas si bucatile de pui, care au fost bine spalate inainte, frecate cu putina lamaie, pentru a disparea gustul de pui si desigur le si condimentam. Cand le rulam, punem pe fiecare bucata de frunza, cate o jumatate de lingura de compozitie, daca dorim sarmalute mai mici, continuand astfel pana se va termina toata compozitia. (Daca au mai ramas frunze, le putem aseza deasupra sarmalelor). Dupa ce am terminat de rulat, le vom aseza in oala, peste carnea de pui, apoi vom adauga apa calduta cat sa le cuprinda, se va potrivi de sare si condimenta dupa gust, iar deasupra se va pune o greutate speciala (in cazul meu), sau o farfurie intinsa astfel se va evita ca la fierbere sa se ridice deasupra sau sa se desfaca. Din momentul cand incepe sa fiarba apa, se lasa sa dea cateava clocote, dupa care se da focul la mic, se pune capacul si se lasa sa fiarba cca. 60-70 minute. Se poate testa dupa o ora cu o furculita, pentru a vedea daca sunt fierte. Se servesc calde cu un sos din zeama lor si lamaie si desigur nu lipseste smantana; cine doreste, le poate servi cu mamaliguta. Noua nu ne-au lipsit ardeii iuti, maslinele si ridichile; ce-i drept sarmalutele obtinute au fost delicioase. Nu ratati ocazia, pentru ca acum este sezonul frunzelor de hrean.

Va doresc: Pofta buna!

Specific: Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni
Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)
Gem de cirese

Gem de cirese

Reteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.

Gem de cirese
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor