autor:

tania

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Sarmalute in foi de hrean

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 26 iunie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 26 iunie 2017

Ingrediente
400 g carne tocata vita, 400 g orez pentru sarmale (eu am folosit bob cu bob), frunze de hrean, 70 ml ulei masline, 2 linguri vegeta, 1/2 nucsoara, 2 linguri curry, sare, piper, carne de pui(4-5 bucati- facultativ), 2 lamai

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Poate multi dintre noi nu cunoastem ca frunzele de hrean pot inlocui cu succes frunzele de vita de vie sau cele de varza, obtinand niste sarmalute cu un gust deosebit de placut si putin amarui. Nu vreau sa va enumar beneficiile hreanului, eu cred ca stim cu totii ca are o multime ..! Hreanul contine vitamine C, A, B1, B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile; mirosul intepator al radacinii se datoreaza sulfurii de alil, o substanta prezenta si în usturoi si ceapa, care prin radere da nastere unei substante numite mirosina, cu proprietati iritante ale plantei. Hreanul contine un ulei esential bogat în compusi cu sulf cu miros dulce, cunoscuti drept glucozilinati. Acesti compusi se gasesc doar în plantele care apartin familiei mustarului. Ei pot irita pielea, provocând chiar basici si arsuri. Hreanul contine cantitate dubla de vitamina C comparativ cu lamaia, dar si vitaminele din grupul B, minerale, printre care potasiu, calciu, fier si fosfor. Acum sa trecem la prepararea sarmalutelor.

Mai intai, vom spala bine orezul in mai multe ape, dupa care il vom lasa la inmuiat, pana vom termina pregatirea frunzelor si a compozitiei. Frunzele de hrean dupa ce le-am spalat bine, le vor opari usor cu putina sare, apoi le vom taia maduva care e situata de-a lungul lor, fiind destul de groasa si amaruie. Frunzele mari, le vom taia in 2 sau 4 bucati, functie de marimea lor; de obicei, la noi se fac sarmalutele foarte mici, asa ca eu am taiat frunzele mari in 4 bucati. Dupa ce am terminat cu frunzele, ne ocupam de compozitie. Intr-un bol, punem orezul scurs de apa, carnea, condimentele, jumatate din uleiul de masline si vegeta. Amestecam bine si vom incepe rularea lor. La fundul vasului in care vom fierbe sarmalele, vom pune mai intai uleiul ramas si bucatile de pui, care au fost bine spalate inainte, frecate cu putina lamaie, pentru a disparea gustul de pui si desigur le si condimentam. Cand le rulam, punem pe fiecare bucata de frunza, cate o jumatate de lingura de compozitie, daca dorim sarmalute mai mici, continuand astfel pana se va termina toata compozitia. (Daca au mai ramas frunze, le putem aseza deasupra sarmalelor). Dupa ce am terminat de rulat, le vom aseza in oala, peste carnea de pui, apoi vom adauga apa calduta cat sa le cuprinda, se va potrivi de sare si condimenta dupa gust, iar deasupra se va pune o greutate speciala (in cazul meu), sau o farfurie intinsa astfel se va evita ca la fierbere sa se ridice deasupra sau sa se desfaca. Din momentul cand incepe sa fiarba apa, se lasa sa dea cateava clocote, dupa care se da focul la mic, se pune capacul si se lasa sa fiarba cca. 60-70 minute. Se poate testa dupa o ora cu o furculita, pentru a vedea daca sunt fierte. Se servesc calde cu un sos din zeama lor si lamaie si desigur nu lipseste smantana; cine doreste, le poate servi cu mamaliguta. Noua nu ne-au lipsit ardeii iuti, maslinele si ridichile; ce-i drept sarmalutele obtinute au fost delicioase. Nu ratati ocazia, pentru ca acum este sezonul frunzelor de hrean.

Va doresc: Pofta buna!



Specific: Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de hrean" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Dovlecei pane Doina

Dovlecei pane Doina

Spalati, stergeti dovleceii si taiati-le coditele. Taiati dovleceii in felii de 5-6 mm grosime,

30 voturi    18 comentarii
25 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Mancare cu varza si carne

Mancare cu varza si carne

Pentru ca a venit si toamna, abia asteptam sa apara pe piata varza alba ca sa pregatesc o mancare

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • 400 g carne tocata vita
  • 400 g orez pentru sarmale (eu am folosit bob cu bob)
  • frunze de hrean
  • 70 ml ulei masline
  • 2 linguri vegeta
  • 1/2 nucsoara
  • 2 linguri curry
  • sare
  • piper
  • carne de pui(4-5 bucati- facultativ)
  • 2 lamai

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii ,vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Frittata cu vinete Frittata cu vinete

Se sfarama fideaua si se presara in tava in care s-a pus hartie de copt, (are rol de a trage surplusul de lichid). Se adauga un rand

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive
Tarta rustica cu blat aromat din gris Tarta rustica cu blat aromat din gris

Se amesteca faina cu grisul, se face o adancitura in mijloc si adaugam untul topit, ouale, sare, ierburile aromate de Provence, chimenul;

0 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive
Dovlecei rotunzi umpluti