Ingrediente
400 g carne tocata vita, 400 g orez pentru sarmale (eu am folosit bob cu bob), frunze de hrean, 70 ml ulei masline, 2 linguri vegeta, 1/2 nucsoara, 2 linguri curry, sare, piper, carne de pui(4-5 bucati- facultativ), 2 lamai
Dificultate: Medie | Timp: 2h 30 min
1 vot
Mod de preparare
Mai intai, vom spala bine orezul in mai multe ape, dupa care il vom lasa la inmuiat, pana vom termina pregatirea frunzelor si a compozitiei. Frunzele de hrean dupa ce le-am spalat bine, le vor opari usor cu putina sare, apoi le vom taia maduva care e situata de-a lungul lor, fiind destul de groasa si amaruie. Frunzele mari, le vom taia in 2 sau 4 bucati, functie de marimea lor; de obicei, la noi se fac sarmalutele foarte mici, asa ca eu am taiat frunzele mari in 4 bucati. Dupa ce am terminat cu frunzele, ne ocupam de compozitie. Intr-un bol, punem orezul scurs de apa, carnea, condimentele, jumatate din uleiul de masline si vegeta. Amestecam bine si vom incepe rularea lor. La fundul vasului in care vom fierbe sarmalele, vom pune mai intai uleiul ramas si bucatile de pui, care au fost bine spalate inainte, frecate cu putina lamaie, pentru a disparea gustul de pui si desigur le si condimentam. Cand le rulam, punem pe fiecare bucata de frunza, cate o jumatate de lingura de compozitie, daca dorim sarmalute mai mici, continuand astfel pana se va termina toata compozitia. (Daca au mai ramas frunze, le putem aseza deasupra sarmalelor). Dupa ce am terminat de rulat, le vom aseza in oala, peste carnea de pui, apoi vom adauga apa calduta cat sa le cuprinda, se va potrivi de sare si condimenta dupa gust, iar deasupra se va pune o greutate speciala (in cazul meu), sau o farfurie intinsa astfel se va evita ca la fierbere sa se ridice deasupra sau sa se desfaca. Din momentul cand incepe sa fiarba apa, se lasa sa dea cateava clocote, dupa care se da focul la mic, se pune capacul si se lasa sa fiarba cca. 60-70 minute. Se poate testa dupa o ora cu o furculita, pentru a vedea daca sunt fierte. Se servesc calde cu un sos din zeama lor si lamaie si desigur nu lipseste smantana; cine doreste, le poate servi cu mamaliguta. Noua nu ne-au lipsit ardeii iuti, maslinele si ridichile; ce-i drept sarmalutele obtinute au fost delicioase. Nu ratati ocazia, pentru ca acum este sezonul frunzelor de hrean.
Va doresc: Pofta buna!
Specific: Iordania