Sarmalute in Foi de Vita

Timp pregatire
165 minute
Complexitate
medie
Sarmalute in Foi de Vita

Ingrediente

  • 40 de frunze de vita fragede, spalate
  • 600 g. de carne tocata
  • 3-4 linguri cu pasta de rosii
  • 60 g. de orez spalat
  • o ceapa curatata si spalata
  • o legatura de marar spalat
  • cateva fire de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri cu ulei
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • apa

Mod de preparare

Pasul 1:

Pregatim aragazul si o craticioara in care punem apa, pe care o lasam sa fiarba.Cand apa fierbe adaugam frunzele de vita si le lasam sa clocoteasca aproximtiv 5 minute. Cand frunzele de vita sunt fierte, le scurgem si le lasam sa se racoreasca.

Pasul 2:

Tocam marunt ceapa. Pregatim o tigaie in care punem uleiul. Adaugam ceapa, amestecam si calim 3-4 minute, pana cand ceapa se inmoaie.

Adaugam orezul in tigaie, amestecam si calim 3-4 minute. Punem 2 linguri cu sos de rosii si mai calim totul inca 2-3 minute. Adaugam in tigaie putina apa calda si fierbem totul pana cand orezul este aproape gata (aproximativ 7-9 minute). Compozitia obtinuta trebuie sa fie usor solida si sa contina cat mai putina apa. Inchidem aragazul si lasam orezul cu ceapa sa se racoreasca.

Pasul 3:

Tocam marunt mararul.

Punem amestecul de ceapa si orez racorit peste carnea tocata. Adaugam mararul si condimentam cu sare si piper macinat. Amestecam bine toate ingredientele pentru umplutura sarmalelor.

Pasul 4:

Incalzim cuptorul.

Pregatim foile de vita racorite – taiem de o parte si de alta a locului unde a fost codita si scoatem nervura fibroasa si tare.

Punem o foaie de vita pe o planseta, cu fata lucioasa in jos. Punem aproximativ o lingurita cu umplutura in centrul foii de vita, rulam putin frunza, pliem partile laterale si rulam pana la capat. Nu strangem foarte tare! In cazul in care foaia se rupe, este mai bine sa folosim alta! Daca frunzele de vita sunt prea mici, punem 2 foi usor suprapuse, dar in acest caz vom avea nevoie de mai multe. Strangem usor in mama sarmalele, pentru a se aseza compozitia.

Putem sa rulam frunza cu umplutura pana la capat, fara sa strangem prea tare si sa introducem usor, cu degetul, capetele laterale in ruloul obtinut.

Ambele variante sunt bune, depinde cum va este mai usor.

Continuam pana cand terminam toata compozitia de carne pentru umplutura (aproximativ 30 de sarmalute).

Pasul 5:

Pregatim o cratita a carei baza o tapetam cu jumatate din foile de vita ramase, puse putin una peste alta. Aranjam sarmalute in cercuri, cu un mic loc gol in mijloc. Daca mai este nevoie, formam un al doilea strat de sarmale, peste cel deja facut.

Amestecam sosul de rosii ramas cu putin apa, apoi in turnam peste sarmalutele in foi de vita din cratita.

Punem apa calda, cat aproape sa acoperim sarmalele. Aranjam deasupra un nou strat de frunze de vita.

Rupem frunzele de dafin si punem firele de cimbru.

Scuturam usor cratita pentru ca lichidul sa patrunda peste tot.

Pasul 6:

Acoperim cratita cu capac si o introducem in cuptorul incalzit, la foc mediu, pentru aproximativ o ora si jumatate, sau chiar 2 ore. In ultimele 10 minute, ridicam capacul si lasam sarmalele sa se rumeneasca. Daca mai este nevoie, in timpul fierberii, mai adaugam apa calda.

Pasul 7:

Cand sarmalutele sunt fierte si rumenite (scoatem una si facem un test), scoatem cratita din cuptor.

Servim calde, cu smantana sau iaurt si ardei iute.

Reteta video completa o gasiti la: http://youtu.be/G1K2Uygzujs

POFTA BUNA

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure