autor:

Simona_Georgescu

» » , Dulciuri diverse, Prajituri

Savarina reinterpretata, cu sofran si crema de vanilie

Autor: Simona_Georgescu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 ianuarie 2019

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Simona_Georgescu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 ianuarie 2019

Ingrediente
Pentru aluat:, 4 oua, 500 gr faina, 1 lingurita sofran, 50 ml apa calduta, 250 ml lapte cald, 2 linguri zahar brut, 1 plic de drojdie uscata (7g), 1 praf de sare, 50-70 ml ulei, Pentru crema:, 4 galbenusuri, 500 ml lapte, 1 pastaie de vanilie, 50 gr unt gras, 4 linguri rase amidon alimentar, 4 linguri zahar brut, In plus:, 400 ml smantana pentru frisca, 2-3 linguri zahar brut, Pentru siropul 1: 400 ml apa+70-80 ml sirop de trandafiri, Pentru siropul 2: 400 ml apa+70-80 ml sirop din flori de soc, Pentru deasupra: Toping din nuci verzi cu scortisoara, In plus(optional): zmeura si mure, Pentru decor:, Petale de trandafiri+fulgi din nuca de cocos, Fulgi de migdale

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Pentru aluat: in prima faza se pune sofranul cu apa calduta intr-un castron sa stea 10 minute la infuzat. Intr-un alt castron se pune laptele cald, zaharul, drojdia si 2 linguri faina. Se amesteca si se lasa la dospit 10 minute. Se bat ouale cu sarea, se adauga uleiul, maiaua si apa infuzata cu sofran. Se adauga treptat faina, se amesteca cu telul, iar cand aluatul devine prea greu se amesteca cu lingura. Nu este nevoie ca aluatul sa fie framantat, este suficient sa amestecati cu lingura, pana faina este incorporata si aluatul devine moale si lipicios. Se acopera cu prosop si se lasa la dospit 30 minute.

Intre timp se pregatesc formele de tarte, se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina. Dupa dospire, se imparte aluatul si se umplu formele avand grija sa nu fie prea pline, doar treisferturi, avand in vedere ca aluatul va mai creste in timpul coacerii. Se lasa sa mai dospeasca inca 10 minute, apoi se coc la 180 grade pentru 25-30 minute. Se scot din forme si se lasa sa se raceasca complet pe un grilaj.

Pentru crema: se pune intr-o cratita cu fund dublu 400 ml lapte, zaharul si semintele de la o pastaie de vanilie. Se pune pe foc si se lasa sa se infierbante. In restul de lapte rece se pun galbenusurile si amidonul alimentar. Se amesteca cu un tel pana amidonul se desface si nu mai sunt cocoloase. Cand laptele este fierbinte, se adauga putin cate putin peste amestecul de galbenusuri. Se transfera totul in craticioara, se pune din nou pe foc si se amesteca pana incepe sa se ingroase. La final se adauga untul taiat cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema(sa nu prinda pojghita) si se da la frigider pana se raceste.

Pentru asamblare: de la fiecare forma se taie partea de deasupra(se poate taia si pe jumatate). Cea rotunda am scufundat-o intr-o cratita mai mare in care am facut siropul cu apa de trandafiri. Alutaul este ca un burete, va absorbii mult lichid, asta e bine. Punem baza aluatului pe un platou. Crema de vanilie o punem intr-un pos si facem moate de crema peste aluat. Din loc in loc am pus peste crema zmeura si afine. Insiropam capacul la fel ca si baza si o punem cu grija peste crema. Ungeti capacul cu dulceata, asa cum e in reteta de baza, sau procedati cum va taie pofta inimii. Eu am folosit un topin gros gata preparat din nuci verzi si scortisoara. Pentru decor am folosit petale de trandafiri si cativa fulgi de nuca de cocos.

Pentru cealalta savarina, cea dreptunghiulara, am procedat la fel ca si la prima. Taiat capac, apoi insiropat cu apa amestecata cu sirop din flori de soc. Pentru ca nu mi-au ramas decat 2 linguri de crema de vanilie, am batut frisca 400ml smantana cu 2-3 linguri zahar. Am amestecat frisca batuta cu restul de crema de vanilie. Am umplut savarina cu frisca, am pus de data aceasta zmeura din belsug, iar la final am pus capacul insiropat. Deasupra acelasi toping si fulgi de migdale.

Am dat ambele savarine la frigider pentru cateva ore. Sa aveti pofta!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Savarina reinterpretata, cu sofran si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura din albusuri cu visine, stafide si rahat- la Multicooker

Prajitura din albusuri cu visine, stafide si rahat- la Multicooker

Hidratam stafidele in putina apa calduta cu esenta de rom. Albusurile cu un strop de sare le mixam

3 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Prajituri
Biscuiti deliciosi din compot de mere si ovaz

Biscuiti deliciosi din compot de mere si ovaz

Este f simplu. Se amesteca totul f bine, in afara de ovaz si apa. Dupa ce totul este bine amestecat

3 voturi    4 comentarii
10 min
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 4 oua
  • 500 gr faina
  • 1 lingurita sofran
  • 50 ml apa calduta
  • 250 ml lapte cald
  • 2 linguri zahar brut
  • 1 plic de drojdie uscata (7g)
  • 1 praf de sare
  • 50-70 ml ulei
  • Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 50 gr unt gras
  • 4 linguri rase amidon alimentar
  • 4 linguri zahar brut
  • In plus:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2-3 linguri zahar brut
  • Pentru siropul 1: 400 ml apa+70-80 ml sirop de trandafiri
  • Pentru siropul 2: 400 ml apa+70-80 ml sirop din flori de soc
  • Pentru deasupra: Toping din nuci verzi cu scortisoara
  • In plus(optional): zmeura si mure
  • Pentru decor:
  • Petale de trandafiri+fulgi din nuca de cocos
  • Fulgi de migdale

Raporteaza reteta

Retete
de Simona_Georgescu
Briose din aluat dospit cu branza umplute cu prune uscate

Briose din aluat dospit cu branza umplute cu prune uscate

Aluatul l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in masina in ordinea scrisa

6 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Savarine cu iz din flori de soc si crema de vanilie cu mascarpone

Savarine cu iz din flori de soc si crema de vanilie cu mascarpone

Pentru aluat: Am pus faina cu sarea intr-un castron. Am amestecat laptele, uleiul, zaharul si

7 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Prajituri
Prajitura cu branza si capsuni

Prajitura cu branza si capsuni

Pentru blat:ouale intregi se mixeaza impreuna cu indulcitorul pulbere, pana devin o spuma consistenta,

3 voturi    1 comentariu
1h
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Spirale cu mere si stafide Spirale cu mere si stafide

Cernem faina intr-un castron (eu am framantat intr-o covata pe care am achizitionat-o anul acesta de la Targul Olarilor, si de care

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Poale-n brau Poale-n brau

Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ cu zahărul, se adaugă apoi ouăle, restul de lapte, untul

0 voturi    0 comentarii
2h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Tavalita