autor:

Cris

» » Dulciuri diverse

Savarine cu pesmet

Autor: Cris (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 martie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Cris (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 martie 2013

Ingrediente
Ingrediente pentru 12 savarine., , Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei., , 4 oua, 4 linguri (70 gr) zahar, 4 linguri (50 gr) pesmet, 2 linguri (25 gr) faina alba, 2 pliculete zahar vanilat (sau esenta), 1 lingurita esenta de rom, 1 varf de sare, 1/2 lingurita coaja de lamaie rasa (macinata), 1 lingurita coaja de portocala rasa (macinata), 1/2 lingurita sofran, 250 ml smantana pentru frisca, 100 gr gem de capsuni, , Sirop, , 50 gr. zahar brun, 300 ml apa, 1-2 lingurite esenta de rom

Dificultate: Medie Timp: 2h

56 voturi

Mod de preparare

Cel mai mult a durat sa ma decid ce reteta sa aleg: cea cu aluat dospit (cu drojdie) sau cea cu pesmet. A doua mi s-a parut mai interesanta, mai ales ca nu mai folosisem niciodata pesmet la prajituri. Si cum tot ceea ce e nou, pentru mine, trebuie experimentat, nu am mai stat mult pe ganduri.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. Savarinele se coc in tava pentru briose. Este bine ca inainte de a pune aluatul in formele de hartie, sa le ungem putin, deoarece compozitia nu contine grasimi (unt, ulei sau margarina). Aceasta operatie se face pentru a evita ca savarinele sa se desprinda greu, dupa ce s-au copt, de formele de hartie. Pentru uns se poate folosi putin ulei, margarina topita sau un spray special.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza, mai intai la viteza mica dupa care la viteza mai mare, pana cand se obtine o spuma ferma. Cand se schimba viteza se adauga si o lingura de zahar.

Si galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar brun si cu zaharul vanilat, pana cand compozitia se deschide usor la culoare. Se adauga si esenta de rom si se mai mixeaza putin pentru omogenizare.

Separat, se amesteca intr-un bol restul de ingrediente uscate: faina, pesmetul, sarea, mirodeniile. Se adauga peste galbenusuri continutul bolului, alternativ cu albusurile, amestecand, doar de jos in sus usor, cu o paleta. Se amesteca doar pana la omogenizare. Se toarna compozitia in formele de hartie si se coace timp de 20-25 minute.

Se scoate tava din cuptor, se lasa la racit 5-10 minute si apoi se pun savarinele pe un gratar.

Cand sunt aproape reci se scot usor hartiutele si se pun savarinele pe un platou.

Intre timp se prepara siropul. Se caramelizeaza zaharul usor, doar pana cand capata o culoare maronie, fara sa se arda. Se stinge caramelul cu 300 ml apa, se da la o parte de pe foc si se mai amesteca putin pana cand se topeste zaharul. Apoi se adauga 1-2 lingurite esenta de rom. Se iau 1-2 linguri din sirop si se adauga peste gem pentru a obtine glazura. Daca gemul este mai moale este posibil sa nu fie nevoie de sirop.

Se insiropeaza bine savarinele cat timp siropul de zahar este cald. Se inmoaie in sirop pe rand, mentinandu-le cateva secunde, pe ambele parti. Se aseaza din nou pe platou si se toarna siropul ramas la baza savarinelor. Cantitatea de sirop este astfel aleasa incat savarinele sa fie zemoase fara ca totusi sa plutesca in lichid. Se ung savarinele cu glazura si se pun la frigider pentru cel putin 2 ore. Cel mai bine se lasa peste noapte.

Inainte de a le servi se bate bine frisca, se taie pe jumatate savarinele si se scobeste putin miez din mijlocul jumatatii inferioare. se umple locul ramas cu putin gem si se adauga, cu ajutorul unui pos, frisca.

Apoi se adauga capacele glazurate si ... gata treaba. Nu, nu e gata! Urmeaza degustarea! Mhhhmmm!
Daca ti-a placut reteta noastra "Savarine cu pesmet" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Negresa cu mascarpone si dulce de leche

Negresa cu mascarpone si dulce de leche

Topim untul partial,apoi il mixam pana se intareste din nou. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si

1 vot    3 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Dulceata de prune

Dulceata de prune

Se spala bine prunele si se decojesc. Se taie in bucati mai mici, se pun intr-o cratita mare si se

1 vot    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Valeria , 29 iunie 2017

    Foarte buna.

  • Fara foto

    alina , 29 februarie 2016

    da...le am facut acum 2 zile, buuuuuneeeee rău....:)

  • Fara foto

    Gabriella Nitulescu , 05 decembrie 2015

    Da! Am facut aceasta reteta si e SUPER! erci!

    • Fara foto

      Tache D Laurentia , 02 aprilie 2015

      Valentina Vali pesmetul le permite sa se insiropeze atat cat e necesar si sa fie aerate

    • Fara foto

      Andris Cristinel , 11 februarie 2015

      f.buna reteta am probat si au iesit super bune

    • anghel adita

      anghel adita (Bucatar) , 19 august 2014

      foarte gustos

    • Fara foto

      Elena Marici , 18 aprilie 2014

      Excelente!

    • Fara foto

      , 23 martie 2014

      Bune dar ... cam putine :)

    • Fara foto

      Alexia Hadarau , 20 martie 2014

      foarte buna

    • Fara foto

      Florea Liliana , 09 februarie 2014

      delicioase

    • Fara foto

      Valentina Vali , 09 decembrie 2013

      f.buna reteta am probat si au iesit super bune

    • Fara foto

      Valentina Vali , 09 decembrie 2013

      delicioasa

    • Fara foto

      Maria Constantin , 26 octombrie 2013

      delicioase...............

    • Fara foto

      Aurorin Anghel , 22 septembrie 2013

      foarte bune

    • Fara foto

      Kyss Morenna , 18 august 2013

      hmmm bune<3

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

56 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 12 savarine.
  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
  • 4 oua
  • 4 linguri (70 gr) zahar
  • 4 linguri (50 gr) pesmet
  • 2 linguri (25 gr) faina alba
  • 2 pliculete zahar vanilat (sau esenta)
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 varf de sare
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie rasa (macinata)
  • 1 lingurita coaja de portocala rasa (macinata)
  • 1/2 lingurita sofran
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 100 gr gem de capsuni
  • Sirop
  • 50 gr. zahar brun
  • 300 ml apa
  • 1-2 lingurite esenta de rom

Raporteaza reteta

Retete
de Cris
Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Pregatiti o forma rotunda cu inel detasabil, pentru tort, tapetand-o cu hartie de copt si incalziti

26 voturi    6 comentarii
2h
Torturi
Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Acest tort m-a uimit pur si simplu! Nu am crezut ca va creste atat de frumos deoarece nu contine

108 voturi    19 comentarii
1h
Torturi
Clatite si Pancakes de Ziua Indragostitilor

Clatite si Pancakes de Ziua Indragostitilor

Pentru ca nu puteam lasa asa o zi importanta sa treaca fara sa o punem cumva in evidenta, si pentru

13 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Valeria

Foarte buna.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de visine Gem de visine

Visinele se spala bine. Se scot samburii si se adauga peste ele zaharul. Se amesteca intr-un ceaun de tuci cu zaharul pana isi lasa

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi
Dulceata de coacaze negre Dulceata de coacaze negre

Coacazele se spala, se scurg si se pun in cratita. Adaugam zaharul, apoi apa si fierbem 20 minute, spumam. Cand este gata, o punem

4 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Faguri