autor:

Fara foto

» » Conserve si muraturi

Serbet de trandafiri. Parfumul unei lumi apuse

Autor: Delia M. (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Delia M. (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 martie 2010

Ingrediente
1 kg de petale de trandafiri (roz sau rosii) din gradina, care cresc pe tufe, 1 kg de zahar, 2 lingurI de zeama de lamaie

Dificultate: Medie Timp: 2h

8 voturi

Mod de preparare

Petalele de trandafiri se aseza intr-un bol rezistent termic. Peste ele se toarna 250 ml de apa, clocotita si se lasa pana cand acestea s-au inmuiat foarte bine. Intreaga compozitie se strecoara printr-un tifon nou, astfel incat petalele sa ramana aproape uscate. Ele nu se mai folosesc.
Apa de trandafiri astfel rezultata se pune la foc foarte incet si cand da in clocot se adauga zaharul. Se amesteca compozitia pana cand se topeste zaharul, dupa care se adauga 1 lingura de lamaie si, dupa 2-3 minute se verifica daca s-a legat siropul, procedandu-se la fel ca la dulceata: intr-un pahar cu apa foarte rece se pun cateva picaturi din sirop, dupa care se scot cu mana si se incearca modelarea lor. Daca poate fi modelata sub forma unei bilute, inseamna ca a ajuns la consistenta potrivita.
In acel moment se opreste focul, se lasa la racit pana poti introduce degetul in ea, dupa care se trece la partea a doua.
Astfel, cu capatul unui facalet se freaca intr-un ritm constant compozitia, adaugand, in picaturi, zeama de lamaie ramasa. Cand serbetul s-a transformat intr-o masa opaca si a devenit ca o crema, se aseaza in borcane si se inchide ermetic.
Se serveste astfel: o ligura de serbet (fara a se desprinde de pe lingura), scufundata intr-un pahar de apa. Este desertul clasic romanesc al strabunicilor nostri!
Daca ti-a placut reteta noastra "Serbet de trandafiri. Parfumul unei lumi apuse" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Gem de zmeura

Gem de zmeura

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu.

20 voturi    9 comentarii
1h
Conserve si muraturi
MURATURI DE VARA

MURATURI DE VARA

Se taie toate felii intr-un bowl mare se amesteca cu sare, otet, zahar, piper boabe, foi dafinsi

13 voturi    6 comentarii
45 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Delia M. (Chef de cuisine) , 01 iulie 2010

    Trandafirii pentru serbet sunt acei trandafori roz sau rosii, foarte parfumati (Rosa Rugosa, Rosa Damascaena, Rosa Centifolia). Nu vom folosi trandafiri de la florarie, destinati laturii estetice.

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010

    Sunt anumiti trandafiri care se folosesc pentru dulceata, suc, serbet. Rezultatul are o aroma de neuitat.

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 04 iunie 2010

    amintirea copilariei,, pina acum cind vin in tara merg la Agapia si varatec sa cumpar serbet de trandafiri;il fac o minunatie multumesc pentru reteta

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 03 iunie 2010

      Un parfum deosebit!Serbet nu am facut niciodata;doar dulceata si sirop de trandafiri.

    • Fara foto

      Delia M. (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Si mie, de racoarea caselor batranesti, care aveau intotdeauna o camera in care, pe dulap, stateau conservele pt. iarna si gutuile parfumate

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 09 martie 2010

      Mi-aduce aminte de copilarie cand mergeam in vizite cu bunica.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

8 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de petale de trandafiri (roz sau rosii) din gradina
  • care cresc pe tufe
  • 1 kg de zahar
  • 2 lingurI de zeama de lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de Delia M.
Friptura de iepure cu varza calita in sampanie si tagliatelle de casa

Friptura de iepure cu varza calita in sampanie si tagliatelle de casa

Carnea de iepure de casa se portioneaza bucati potivite pentru servire si se spala bine in mai multe

7 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Salate reci
Prepelite la cuptor cu garnitura de legume la wok

Prepelite la cuptor cu garnitura de legume la wok

Cu o zi inainte de pregatire, prepelitele se pun intr-un bol si se acopera cu iaurtul si condimentele

6 voturi    8 comentarii
20h
Mancaruri cu carne
Tort de portocale

Tort de portocale

Gelatina se inmoaie in apa rece, conform instructiunilor de pe pachet. Separat, galbenusurile se

4 voturi    12 comentarii
15h
Torturi

Delia M. (Chef de cuisine)

Trandafirii pentru serbet sunt acei trandafori roz sau rosii, foarte parfumati (Rosa Rugosa, Rosa Damascaena, Rosa Centifolia). Nu vom folosi trandafiri de la florarie, destinati laturii estetice.

Adauga reteta
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

0 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Dulceata de capsuni