autor:

Daniela

» » Aluaturi si Foietaje

Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia 2011

Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Daniela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 martie 2011

Ingrediente
1 kg de faina alba superioara, 200 g zahar ,1 lingurita de sare, 60 g drojdie proaspata, 330 ml de lapte dulce, 160 ml de lapte batut, 8 galbenusuri ca aurul, coaja de la o lamiie si o portocala, zahar vanilat 2 pachete, 1 fiola de esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker, 200 g de unt topit (eu folosesc de Napolact),50 ml ulei de masline de buna calitate iar pentru uns miere de albine (am mai avut de la Sidy, din vara) si nuca prajita si macinata.

Dificultate: Redusa Timp: 3h

14 voturi

Mod de preparare

Pentru ca miine e sarbatoarea Sf. 40 de Mc. din Sevastia, ca in fiecare an, de 8 martie fac sfintisori sau mucenici , cum li se mai spune.

Taman acuma am scos din cuptor prima tava de mucenici asa ca voi scrie aici reteta, insotita de imagini .

Se face maiaua adica 100 g de faina se oparesc cu 200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pina ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita, apoi se lasa la crescut cam 15 minute, la cald.

Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut la amestec in blender

dupa care pun si maiaua, amestec bine si pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pina devine omogen si pun la framintat in masina de piine pentru o ora.

Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur , batindu-l cu dosul palmei, pina ce incorporeaza tot uleiul si dam iar la crescut, pentru inca 20 de minute.

Urmeaza confectionatul mucenicilor,se aseaza in tava , se ung cu ou si se lasa la crescut jumatate de ora si dupa aceea se coc 40 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul 25 de minute)

Se scot pe gratar si cit sint inca fiebinti , se ung cu miere de albine din belsug si apoi se presara cu nuca prajita si macinata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia 2011" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Meniu Grecesc

Meniu Grecesc

Se face o portie de clatite din : apa mineral, 1ou intreg+un albus, sare si faina. Dintr-un galbenus

12 voturi    5 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Chec delicios glazurat

Chec delicios glazurat

Spumati margarina cu zaharul, adaugati ouale pe rand, amastecati praful de copt cu faina si o adaugati

9 voturi    15 comentarii
1h 10 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Cristina_Elena

    Cristina_Elena (Chef de cuisine):

    Eu folosesc această reţetă de cozonac pufos, unde am şi postat poze cu cozonaci. Este o reţetă uşoară, şi dacă tot o folosesc la cozonaci, care îmi reuşesc de minune, nu mă complic cu alte reţete. Aşadar, o folosesc şi la mucenici moldoveneşti, deşi eu sunt din altă zonă. În această Sfântă Sărbătoare, eu pregătesc ambele procedeuri de mucenici: şi cei clasici şi cei moldoveneşti. http://www.gustos.ro/retete-culinare/cozonac-pufos.html

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Daniela

    Daniela (Chef de cuisine) , 10 martie 2015

    Gabriela Ionita, imi pare rau ca raspund cu intarziere, abia acum am vazut mesajul. Da, se poate inlocui laptele batut cu iaurt si se poate si elimina,daca asa doresti.

  • Fara foto

    Gabriela Ionita , 07 martie 2015

    laptele bătut se poate înlocui cu altceva( iaurt)?sau il pot eliminina din compozitie?? mulțumesc anticipat

  • Fara foto

    Paraschiv Zinica , 09 martie 2014

    ce bunatati

    • Fara foto

      Viorica Tarcau , 09 martie 2014

      sintem in post asa ca in loc de lapte,oua punem apa mineralasi frisca vegetala.

    • Fara foto

      Petrica Manole , 09 martie 2014

      se fac de post

    • Fara foto

      Marius Varvaroi , 07 martie 2014

      ce bunatati

    • Fara foto

      Sandy Hym , 26 februarie 2014

      no lo puedo ver en español

    • Fara foto

      Lidia Baidauz , 25 februarie 2014

      va spun mai tarziu ,dupa ce-i pregatesc si eu...

    • Fara foto

      Dia Diana , 25 februarie 2014

      Arata f frumosi numai ca atunci cind e vremea lor e post si nu se poatepune lapte.

    • Fara foto

      Hajnal Rozalia Dongo , 25 februarie 2014

      nemaipomeniti sunt!!! multumesc ptr postare

    • Daniela

      Daniela (Chef de cuisine) , 13 martie 2011

      Lia, multumesc de aprecieri! Iuliana, daca vrei, fac o portie pentru tine, nici o problema !

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 11 martie 2011

      Arata nemaipomenit!tare as dori sa-i si gust,felicitari Daniela!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 10 martie 2011

      Ce rumeni si frumosi sant !*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

14 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina alba superioara
  • 200 g zahar ,1 lingurita de sare
  • 60 g drojdie proaspata
  • 330 ml de lapte dulce
  • 160 ml de lapte batut
  • 8 galbenusuri ca aurul
  • coaja de la o lamiie si o portocala
  • zahar vanilat 2 pachete
  • 1 fiola de esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker
  • 200 g de unt topit (eu folosesc de Napolact),50 ml ulei de masline de buna calitate iar pentru uns miere de albine (am mai avut de la Sidy
  • din vara) si nuca prajita si macinata.

Raporteaza reteta

Retete
de Daniela
Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Mucenici (sfintisori) moldovenesti

Se oparesc 100 g de faina cu 200 ml. lapte fierbinte iar dupa ce se raceste se adauga drojdia

23 voturi    17 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fasole frecata, cu pirgalas si  slanina  prajita

Fasole frecata, cu pirgalas si slanina prajita

Fasolea se spala si se pune la inmuiat in apa calduta pentru 24 de ore (trebuie sa fie bine infoiata). Se

11 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Papricas din carne de gaina si ciuperci

Papricas din carne de gaina si ciuperci

Se caleste ceapa pina staluceste putin, se adauga carnea si se caleste si ea pina se coaguleaza

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Daniela (Chef de cuisine)

Gabriela Ionita, imi pare rau ca raspund cu intarziere, abia acum am vazut mesajul. Da, se poate inlocui laptele batut cu iaurt si se poate si elimina,daca asa doresti.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    6 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Rulada cu ciuperci