Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia 2011

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Sfintisori (mucenici) moldovenesti, editia  2011

Ingrediente

  • 1 kg de faina alba superioara
  • 200 g zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 60 g drojdie proaspata
  • 330 ml de lapte dulce
  • 160 ml de lapte batut
  • 8 galbenusuri ca aurul
  • coaja de la o lamiie si o portocala
  • zahar vanilat 2 pachete
  • 1 fiola de esenta rom si una de vanilie de la Dr.Oetker
  • 200 g de unt topit (eu folosesc de Napolact)
  • 50 ml ulei de masline de buna calitate iar pentru uns miere de albine (am mai avut de la Sidy
  • din vara) si nuca prajita si macinata.

Mod de preparare

Pentru ca miine e sarbatoarea Sf. 40 de Mc. din Sevastia, ca in fiecare an, de 8 martie fac sfintisori sau mucenici , cum li se mai spune.

Taman acuma am scos din cuptor prima tava de mucenici asa ca voi scrie aici reteta, insotita de imagini .

Se face maiaua adica 100 g de faina se oparesc cu 200 ml de lapte clocotit si se rasfira repede, ca sa se raceasca. Alaturi, drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pina ce se lichefiaza si se amesteca cu faina oparita, apoi se lasa la crescut cam 15 minute, la cald.

Intre timp, galbenusurile, zaharul, untul topit (rece), coaja rasa, zaharul vanilat, esentele, laptele, laptele batut la amestec in blender

dupa care pun si maiaua, amestec bine si pun peste faina cernuta de 3 ori, cu sare cu tot. Amestec bine pina devine omogen si pun la framintat in masina de piine pentru o ora.

Dupa o ora, scot aluatul, pun uleiul pe sub el si il impatur , batindu-l cu dosul palmei, pina ce incorporeaza tot uleiul si dam iar la crescut, pentru inca 20 de minute.

Urmeaza confectionatul mucenicilor,se aseaza in tava , se ung cu ou si se lasa la crescut jumatate de ora si dupa aceea se coc 40 de minute la foc potrivit (nu deschidem cuptorul 25 de minute)

Se scot pe gratar si cit sint inca fiebinti , se ung cu miere de albine din belsug si apoi se presara cu nuca prajita si macinata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise