autor:

Fara foto

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu peste

Shashlyk Ak Zhaik

Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Ingrediente
Carne de oaie, porc sau ... peste, Ceapa, Sare, Otet

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

1 vot

Mod de preparare

Shashlyk (Şaşlâk) este o specialitate din Asia (Uzbekistan, Turkmenia, Kazachstan) si este singurul fel traditional (afara de peste prajit) in care carnea nu este fiarta. Ak Zhaik (Riul alb) este Uralul, care se varsa in Caspica la Atyrau (Kazachstan), unde am mincat eu pe saturate asa ceva.
Carnea se taie in bucati pentru frigarui, dar separat carnea macra de grasime. Cam la 5-6 bucati carne macra, 2 bucati de grasime. Se prepara un bait din apa cu otet (acolo era doar otet concentrat, la sticlute) nu foarte acru, ca pentru salate. Se taie ceapa pestisori si se pune in bait cu carnea, pentru o noapte. Apoi se insira pe frigarui (şampura), incepind cu 2-3 bucati de grasime (ca sa aiba parte fiecare...). Se pune pe gratar - nu foarte incins! si se lasa sa se patrunda incet. Ceapa care s-a marinat in bait se aseaza pe farfurie, linga carne si are un gust nemaipomenit. Cine doreste, poate taia si o ceapa proaspata alaturi, tot pestisori.
Cu pestele e mai greu, trebuie peste mare (morun, nisetru, calcan, poate rechin), doar asa poti avea bucati mari... Dar merita, o frigaruie cu carne (7 bucati) costa 1.5 $, una cu peste (morun) costa 15 $.
Si gratarul lor difera de al nostru, acolo carnea sta la 20-25 cm deasupra jarului, deci se gateste la temperatura mai mica. Pentru cine are unde amplasa asa ceva, atasez si o schita cu un gratar (mangal) kazach. Jarul se facea numai din lemne!
Daca ti-a placut reteta noastra "Shashlyk Ak Zhaik" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Raci cu sos

Raci cu sos "O Mie de Insule"

Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am

6 voturi    1 comentariu
5 min
Mancaruri cu peste
Felii de somon in sos de vin

Felii de somon in sos de vin

Pestele se pregateste aproape de ora mesei. Se spala bine feliile de peste se stropeste cu sucul

5 voturi    0 comentarii
25 min
Mancaruri cu peste

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

1 vot

Ingrediente

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu peste

Crochete de peste cu 4 sosuri Crochete de peste cu 4 sosuri

Crochete de peste: Se curata pestele, se spala si se fierbe inabusit, cu sare si ceapa tocata marunt. Se prepara un sos alb facut din

1 vot    0 comentarii
30 min
Aperitive
Ardei grasi umpluti cu salata de peste Ardei grasi umpluti cu salata de peste

Taiem ardeii pe jumatate (pe verticala) pastrand coditele. Ii curatam de seminte si de nervuri,ii spalam si apoi ii stergem de apa. Intr-un

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive
Calcan cu usturoi