autor:

Fara foto

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu peste

Shashlyk Ak Zhaik

Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Ingrediente
Carne de oaie, porc sau ... peste, Ceapa, Sare, Otet

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

1 vot

Mod de preparare

Shashlyk (Şaşlâk) este o specialitate din Asia (Uzbekistan, Turkmenia, Kazachstan) si este singurul fel traditional (afara de peste prajit) in care carnea nu este fiarta. Ak Zhaik (Riul alb) este Uralul, care se varsa in Caspica la Atyrau (Kazachstan), unde am mincat eu pe saturate asa ceva.
Carnea se taie in bucati pentru frigarui, dar separat carnea macra de grasime. Cam la 5-6 bucati carne macra, 2 bucati de grasime. Se prepara un bait din apa cu otet (acolo era doar otet concentrat, la sticlute) nu foarte acru, ca pentru salate. Se taie ceapa pestisori si se pune in bait cu carnea, pentru o noapte. Apoi se insira pe frigarui (şampura), incepind cu 2-3 bucati de grasime (ca sa aiba parte fiecare...). Se pune pe gratar - nu foarte incins! si se lasa sa se patrunda incet. Ceapa care s-a marinat in bait se aseaza pe farfurie, linga carne si are un gust nemaipomenit. Cine doreste, poate taia si o ceapa proaspata alaturi, tot pestisori.
Cu pestele e mai greu, trebuie peste mare (morun, nisetru, calcan, poate rechin), doar asa poti avea bucati mari... Dar merita, o frigaruie cu carne (7 bucati) costa 1.5 $, una cu peste (morun) costa 15 $.
Si gratarul lor difera de al nostru, acolo carnea sta la 20-25 cm deasupra jarului, deci se gateste la temperatura mai mica. Pentru cine are unde amplasa asa ceva, atasez si o schita cu un gratar (mangal) kazach. Jarul se facea numai din lemne!
Daca ti-a placut reteta noastra "Shashlyk Ak Zhaik" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Salau de Dunare cu pasta de avocado si sos Tabasco

Salau de Dunare cu pasta de avocado si sos Tabasco

Şalăul era deja curăţat de solzi, intestine şi spălat bine, încă de pe vremea când am sosit

2 voturi    1 comentariu
45 min
Mancaruri cu peste
Cod file la cuptor

Cod file la cuptor

Pestele spalat, uscat in prosop, se portioneaza si se asaza in vas de yena uns cu ulei. Storc zeama

7 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

1 vot

Ingrediente

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Pastrav la cuptor si orez cu legume. Pastrav la cuptor si orez cu legume.

Pentru pastrav. Pentru inceput punem cuptorul la incins, 200 grade C. Pestele se spala bine cu apa rece, apoi se pune intr-o tava

2 voturi    1 comentariu
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Peste al cartoccio sau in punga la cuptor Peste al cartoccio sau in punga la cuptor

Dupa ce ati curatat pestii de solzi si de interioare, ii uscati de apa. In burta lor introduceti 1/2 catei de usturoi, frunzele de

8 voturi    5 comentarii
45 min
Mancaruri cu peste
Saramura de pastrav