Shashlyk Ak Zhaik

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Carne de oaie, porc sau ... peste
  • Ceapa
  • Sare
  • Otet

Mod de preparare

Shashlyk (Şaşlâk) este o specialitate din Asia (Uzbekistan, Turkmenia, Kazachstan) si este singurul fel traditional (afara de peste prajit) in care carnea nu este fiarta. Ak Zhaik (Riul alb) este Uralul, care se varsa in Caspica la Atyrau (Kazachstan), unde am mincat eu pe saturate asa ceva.

Carnea se taie in bucati pentru frigarui, dar separat carnea macra de grasime. Cam la 5-6 bucati carne macra, 2 bucati de grasime. Se prepara un bait din apa cu otet (acolo era doar otet concentrat, la sticlute) nu foarte acru, ca pentru salate. Se taie ceapa pestisori si se pune in bait cu carnea, pentru o noapte. Apoi se insira pe frigarui (şampura), incepind cu 2-3 bucati de grasime (ca sa aiba parte fiecare...). Se pune pe gratar - nu foarte incins! si se lasa sa se patrunda incet. Ceapa care s-a marinat in bait se aseaza pe farfurie, linga carne si are un gust nemaipomenit. Cine doreste, poate taia si o ceapa proaspata alaturi, tot pestisori.

Cu pestele e mai greu, trebuie peste mare (morun, nisetru, calcan, poate rechin), doar asa poti avea bucati mari... Dar merita, o frigaruie cu carne (7 bucati) costa 1.5 $, una cu peste (morun) costa 15 $.

Si gratarul lor difera de al nostru, acolo carnea sta la 20-25 cm deasupra jarului, deci se gateste la temperatura mai mica. Pentru cine are unde amplasa asa ceva, atasez si o schita cu un gratar (mangal) kazach. Jarul se facea numai din lemne!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache. Descopera cum sa prepari rapid aceste...

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache
Supa crema de ciuperci

Supa crema de ciuperci

Intr-o craticioara, punem 3-4 linguri de ulei de masline si calim ceapa taiata marunt.

Supa crema de ciuperci
Ficatei de pui in sos de lapte

Ficatei de pui in sos de lapte

Ficatei de pui in sos de lapte
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise