autor:

Fara foto

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu peste

Shashlyk Ak Zhaik

Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: OCTAVIAN (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 februarie 2011

Ingrediente
Carne de oaie, porc sau ... peste, Ceapa, Sare, Otet

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

1 vot

Mod de preparare

Shashlyk (Şaşlâk) este o specialitate din Asia (Uzbekistan, Turkmenia, Kazachstan) si este singurul fel traditional (afara de peste prajit) in care carnea nu este fiarta. Ak Zhaik (Riul alb) este Uralul, care se varsa in Caspica la Atyrau (Kazachstan), unde am mincat eu pe saturate asa ceva.
Carnea se taie in bucati pentru frigarui, dar separat carnea macra de grasime. Cam la 5-6 bucati carne macra, 2 bucati de grasime. Se prepara un bait din apa cu otet (acolo era doar otet concentrat, la sticlute) nu foarte acru, ca pentru salate. Se taie ceapa pestisori si se pune in bait cu carnea, pentru o noapte. Apoi se insira pe frigarui (şampura), incepind cu 2-3 bucati de grasime (ca sa aiba parte fiecare...). Se pune pe gratar - nu foarte incins! si se lasa sa se patrunda incet. Ceapa care s-a marinat in bait se aseaza pe farfurie, linga carne si are un gust nemaipomenit. Cine doreste, poate taia si o ceapa proaspata alaturi, tot pestisori.
Cu pestele e mai greu, trebuie peste mare (morun, nisetru, calcan, poate rechin), doar asa poti avea bucati mari... Dar merita, o frigaruie cu carne (7 bucati) costa 1.5 $, una cu peste (morun) costa 15 $.
Si gratarul lor difera de al nostru, acolo carnea sta la 20-25 cm deasupra jarului, deci se gateste la temperatura mai mica. Pentru cine are unde amplasa asa ceva, atasez si o schita cu un gratar (mangal) kazach. Jarul se facea numai din lemne!
Daca ti-a placut reteta noastra "Shashlyk Ak Zhaik" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Tarta cu peste afumat (sprot) si masline

Tarta cu peste afumat (sprot) si masline

Tocam marunt ceapa. Taiem ardeiul in cuburi mici. Maruntim pestele, dar pastram cateva bucati

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu peste
Orez in doua culori

Orez in doua culori

Se spala orezul si se pune la calit in 2 linguri ulei pana devine auriu. Se adauga mazarea si morcovul

0 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu peste

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

30 min

1 vot

Ingrediente

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Mici din carne de peste Mici din carne de peste

Feliile de pește se pun în apă cu sare și zeamă de lămâie pentru 10-15 minute. După aceea se scurg bine şi se pun

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu peste
Frigarui de scoici in crusta de fulgi de nuca de cocos Frigarui de scoici in crusta de fulgi de nuca de cocos

Întâi de toate pregatim carnea de scoici pentru frigarui. Luam scoicile (eu am avut de balta, de Jijia mai exact, de unde

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Aperitive
Pastrav la cuptor cu taitei chinezesti