autor:

» » Conserve si muraturi

Sos Napoletan facut in casa

Autor: Angelica (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Italia


    Reteta postata pe: 04 septembrie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Angelica (Chef de cuisine)   
Specific:  

Italia


Reteta postata pe: 04 septembrie 2018

Ingrediente
-1.5 kg. de ceapa colorata(alba, rosie, galbena), -2 kg. de ardei combinati(gogosari,ardei verzi sau rosii si cine are si galbeni,eu de data asta nu am avut), -2. kg. de rosii grase si pulpoase, -2 mere rosii de vara, -2 morcovi potriviti, -1 l. de ulei, -1 fir mare de marar copt, -3 -4 fire mari de busuioc, -1 tufa potrivita de cimbru, -1/2 lingurita ghimbir macinat, -1/2 lingurita cuisoare, -1 lingurita piper boabe mixt(rosu, verde ,negru), -3-4 stelute de anason, -2 pastai de cardamon, -10 boabe de ienupar, -sare dura

Dificultate: Medie Timp: 4h 30 min

0 voturi

Mod de preparare

Sos Napoletan...un sos care pur si simplu m-a cucerit!Un gust deosebit care m-a incantat.

Am vrut sa am si eu in camara un sos care sa mearga langa orice mancare, sau gustare, sau cu care sa fac niste paste in doi timpi si trei miscari.Ei bine l-am gasit...este:Sosul Napoletan,o bunatate!Nu va aburesc si nici nu vreau sa va vorbesc aiurea, dar pe cuvant ca este chiar foarte bun!

In lipsa unor condimente scrise de mine, puteti sa folositi ce aveti in casa, orice condiment numai sa fie acolo pentru ca ele dau aroma si gustul acestui sos, parte care este foarte importanta in rezultatul final.Insist de asemenea sa punem ardeii coptii.Gustul este unic, minunat...comparativ cu folosirea ardeiilor proaspteti.

Eiii, v-am convins ca merita facut?Daca da, astept impresii de la temerari:-)

Enjoy!



Pentru inceput spalam bine toate legumele.

Apoi coacem ardeii pe gratar si ii curatam bine de pielita, cotor si seminte.Ardeii ii dam prin robotul de bucatarie si ii maruntim bine.Ii punem deoparte.



Rosiile le crestam usor in X si le punem la oparit intr-o oala cu apa fierbinte.Le curatam de pielita si de cotor, le taiem in sferturi si le macinam bine intr-un robot de bucatarie in asa fel incat sa ne rezulte o pasta groasa.

Ceapa o curatam si o maruntim bine cu un robot de bucatarie.In lipsa robotului taiem rosiile cubultete marunte.

Morcovii ii curatam si dam pe razatoare mica.

Merele le curatam de coaja si cotor si le dam pe razatoarea mare.

Punem cratita pe foc si adaugam uleiul.Punem apoi ceapa si o lasam sa se caleasca bine pana capata o culoare transparenta.

Adaugam morcovii, calim inca vreo 5 minute, apoi adaugam ardeii.Amestecam bine si ii lasam si pe ei sa se caleasca pana zeama ce o lasa scade.

Cand legumele sunt calite bine, adaugam rosiile macinate.

Tot acum adaugam marul si ierburile aromatice (mararul, cimbrul, busuioc)legate bine cu o sfoara pentru a nu se imprastia in toata cratita.

Adaugam si condimentele, putina sare si lasam sa fiarba la foc domol.Mai amestecam din cand in cand.Procesul de fierbere lent va dura undeva in jur de 2-2.5 ore,cel putin atat a durat la mine.



Cand lichidul a scazut si sosul incepe sa capete o consitenta grosuta si cand uleiul incepe sa se adune la suprafata, atunci inseamna ca sosul nostru este aproape gata.In acest moment mai adaugam sare dupa gust, cat va place voua sa fie de sarat si potrivit pentru a fi servit ca atare.

Mai lasam sa fiarba cam 5-10 minute si cu sarea dupa care luam cratita de pe foc.

In borcane curate, sterilizate si bine uscate turnam sosul.Cine doreste il poate punem si in sticle cu gura larga.

Punem capacele si inchidem ermetic, dupa care le asezam intr-o cratita pe fundul careia am pus un prosopel.Turnam apa pana ajunge aproape de gura borcanelor si le dam la fiert pentru 40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.Dupa acest timp oprim focul si lasam borcanele(sticlele) sa se raceasca in apa in care au fiert.

A doua zi eu am repetat figura,cu toate ca nu era neaparat, dar am vrut sa fiu sigura ca totul este ok:-)

Dupa ce s-au racit le etichetam si le asezam in camara la loc rece si intunecos.

Spor si pofta tuturor!
Daca ti-a placut reteta noastra "Sos Napoletan facut in casa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei

Deci: simplu ca buna ziua! Iei rosiile, le speli, le tai felii, dar ai grija sa pastrezi cam aceeasi

28 voturi    17 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gogosari traditionali

Gogosari traditionali

Cureti gogosarii si-i tai in sferturi. Faci un bait din apa, otet, mirodenii,sare, miere, ulei. Cand

52 voturi    7 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii

Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

0 voturi

Ingrediente

  • -1.5 kg. de ceapa colorata(alba
  • rosie
  • galbena)
  • -2 kg. de ardei combinati(gogosari,ardei verzi sau rosii si cine are si galbeni,eu de data asta nu am avut)
  • -2. kg. de rosii grase si pulpoase
  • -2 mere rosii de vara
  • -2 morcovi potriviti
  • -1 l. de ulei
  • -1 fir mare de marar copt
  • -3 -4 fire mari de busuioc
  • -1 tufa potrivita de cimbru
  • -1/2 lingurita ghimbir macinat
  • -1/2 lingurita cuisoare
  • -1 lingurita piper boabe mixt(rosu
  • verde ,negru)
  • -3-4 stelute de anason
  • -2 pastai de cardamon
  • -10 boabe de ienupar
  • -sare dura

Raporteaza reteta

Retete
de Angelica
Cozonac minunat cu cocos si mandarine

Cozonac minunat cu cocos si mandarine

Pentru inceput tapetam doua tavi de cozonac cu hartie cerata.Le punem deoparte. *Acum incepem

5 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Craciun
Cupcakes love bouquet

Cupcakes love bouquet

Aluat: 1.Incalzim cuptorul la 180 gr.sau la treapta medie 2.Pregatim doua tavi de briose si hartii

0 voturi    2 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Cozonac de carne

Cozonac de carne

1.Tapetam o tava de cozonac cu folie de aluminiu (sau hartie de copt) in asa fel incat folia sa ramana

6 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj