Sparanghel cu sos olandez

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 kg sparanghel alb
  • sare
  • 1 praf de zahar
  • 20g unt
  • Pentru sos:
  • 125g unt
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri apa calduta
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • sare
  • piper
  • 50 ml smantana

Mod de preparare

1. Se cojeste sparanghelul cu un cutit ascutit sau curatator de cartofi, incepand de la varf spre radacina. De la 1-2 cm sub varf se cojeste subtire, iar spre capat se taie o coaja mai groasa. Capetele mai lemnoase se indeparteaza.

2. Se toarna apa intr-un vas mare, se adauga un praf de sare, zahar si untul, iar apoi se da in clocot. Se leaga sparanghelul (vezi sfaturi utile) si se fierbe la foc mediu, pana se inmoaie.

3. Se topeste untul la foc mic, cu grija sa nu se arda. Se indeparteaza spuma, se lasa untul la racit pana devine caldut si se pune deoprate.

4. Se pun galbenusurile si apa intr-un vas rotund ce incape intr-o oala mai mare, insa fara sa ajunga la fundul acesteia. In oala se pune o cantitate de apa sufiecienta, astfel incat vasul mai mic sa fie exact deasupra apei. Se bat galbenusurile pana se obtine o crema spumoasa, se asaza vasul in oala cu apa si se bate in continuare.

5. Se adauga untul, initial picatura cu picatura, iar dupa ce masa de galbenus incepe sa se lege, se toarna usor. Se amesteca in permanenta pentru ca sosul sa nu se dezlege.

6. Se condimenteaza cu suc de lamaie, sare si piper. Se adauga smantana partial batuta si totul se amesteca in sos. Sparanghelul scurs se serveste cu sosul caldut si cartofi noi.

Sfaturi utile:

Pentru ca sparanghelul sa se fiarba uniform, trebuie alese fire cu grosime asemanatoare si se leaga cu sfoara. Firele de sparanghel se taie astfel incat sa aiba lungime asemanatoare.

Manunchiurile de sparanghel vor fi foarte aspectuoase, daca sunt legate cu fasii de ceapa verde. Ceapa se fierbe timp de 1-2 minute, se taie in fasii si se foloseste la legarea manunchiurilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor