Ingrediente
Pt. 900 gr. carne de vacã, porc sau curcan..., 1,5 dl ulei de mãsline, 2 cepe, 3-4 cãtei de usturoi, 2 rosii, 1 legãturã micã de cimbru de câmp, 1 dl vin alb, 1,5 dl smântânã lichidã, optional 150 gr. ciuperci, 300 gr. orez, 6 dl apã fierbinte, 2 linguri unt, sare, piper
Dificultate: Redusa | Timp: 30 min
4 voturi
Mod de preparare
Pune la prãjit carnea in 1 dl ulei de mãsline.
Adaugã 1 ceapa si usturoiul tocat.Ia pielita de pe rosii, toacã si adaugã peste carne, la fel cimbrul de câmp si vinul.
2)Lasã la fiert cca. 10 min. la foc mic.Toarnã smântâna si lasã sã se ingroase.
3)Toacã cealaltã ceapã si prãjeste in restul de ulei (3-4 linguri),adaugã orezul si amestecã.
Toarnã apa si lasã la fiert.Condimenteazã cu sare, piper si unt.
Poftã bunã!
Sunt mai multe feluri de a prepara Strogonof, la fel si numele diferã de la o tarã la alta...
Este o mâncare de origine rusã si sunt mai multe istorii...
In sec. XIV, nobila familie Stroganoff se reunea in fiecare lunã in castel cu vecinii pt. o masã specialã, o retetã diferitã.
Baronesa Nikolie Stroganoff servea o mâncare fãcutã din :ceapã, ciuperci, carne de porc si vitã tãiate fâsiute, flambeatã cu vodka si ingrosat cu pulpã de rosii si smântânã.
Dupã revolutia din 1917, reteta a ajuns in Franta unde sa adãugat si sos Bechamel.
Se pare cã soldati rusi i-si pãstrau hrana (fâsiute de carne in sare) ca sã nu se strice, de aici si ideea ...
Este si versiunea cã a aceastã mâncare a fost fãcutã mult mai târziu...
Referinte:http://desciclo.pedia.ws/wiki/Strogonoff
http://br.answers.yahoo.com/
Am fãcut de data asta in cantitate micã, fãrã ciuperci.
Portughezi folosesc mult pt. sos, un praf brun numit "Demi glacé",doar carne si ciuperci...
Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2010
Vã multumesc:) Este adevãrat ca sunt mai multe variante, sunt persoane care ar zice ca in sec.XIV nu existau rosii in Rusia, de exemplu pt. cã rosia a fost introdusã abia in sec.XVI in Europa. Eu am cãutat pe site portughez ; am cãutat si pe Google România si nu am gãsit decât retete....
constanta proca (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2010
Personal nu am pregatit asa ceva dar am mancat la o prietena de a mea si am fost impresionata . Felicitari !
Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2010
Familia rusă Stroganov sau Strogonov sau Stroganoff se pare ca au fost înnobilaţi în 1610, dupa cum scrie în wikipedia.(http://fr.wikipedia.org/wiki/Famille_Stroganoff) Oricum, nu contează, mâncarea ta e super!