autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

Supa de iuta cu pui –"Mlukhieh"-Specific tarilor arabe

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 16 aprilie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 16 aprilie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de :, -1/2 kg frunze de nalba( l. araba:mlukhieh, nume stiintific: corchorus olitorium sau iuta), -4 piepturi de pui( sau un pui intreg), -1 ceapa de marime medie taiata marunt, -7-8 catei de usturoi taiat marunt, -1 lingura de coriandru verde taiat marunt, -3 rosii de marime medie, -1 ardei iute taiat marunt( optional), -3 linguri de ulei de porumb pentru calit usturoiul si coriandrul verde, -3-4 linguri de ulei de masline pentru pui, -1/2 ligurita condiment mixt macinat( All spice,cuisoare,coriandru,ghimbir, cardamom,scortisoara,foi de dafin), -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -1,5 litrii de apa, -sucul de la o lamaie( optional), -ketchup, -2 fire de rozmarin

Dificultate: Redusa Timp: 2h 30 min

14 voturi

Mod de preparare

Se spala puiul si se pune la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa, rosiile intregi( doar crestate putin) si condimentele intr-o cratita de fiert sub presiune 30 de minute.
Cand puiul este fiert se scoate intr-un vas termorezistent, se asezoneaza cu ketchup, se sareaza si pipereaza, se stropeste cu putin ulei de masline si se pune la cuptor cu putin din supa in care a fiert si 2 fire de rozmarin.
Se lasa la cuptor pana se rumeneste bine.
Frunzele de mlukhieh se spala, se usuca pe un prosop de bucatarie, apoi se taie marunt( manual sau cu ajutorul unui mixer).
Rosiile se scot din supa, se decojesc si se readauga impreuna cu frunzele de mlukhieh taiate marunt.
Se fierb bine pana supa scade( trebuie sa aiba un aspect mucilaginous).
La ultimele clocote se adauga usturoiul calit in ulei cu coriandrul verde.
Se serveste cu garniture de orez simplu si muraturi asortate.
Optional se poate adauga in farfurie suc de lamaie sau ardei iute verde.
Pofta buna!
Iuta (Corchorus olitorius) este o plantă anuală din familia „Malvaceae” care se cultivă pentru fibrele care se obţin din tulpina plantei care se utilizează la confecţionarea frânghiilor sau unei pânze pentru saci.
Florile au culoare galbena.
Este inclusa in aceeasi familie cu nalba.
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de iuta cu pui –"Mlukhieh"-Specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Cordon bleu

Cordon bleu

Curatam pieptul de pui de piele si il taiem felii ca de snitel, il batem putin cu un ciocan de bucatarie

2 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Mancare de cartofi, cu rasol alb de porc

Mancare de cartofi, cu rasol alb de porc

Carnea se taie bucatele si o calim in 2-3 linguri de ulei de masline extravirgin.Adaugam in

24 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 18 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    kris , 08 februarie 2017

    Mlohia este specifica tarilor arabe,nu are nici o treaba cu nalba ,nalba e una ,mlohia e alta

  • kamkrys75

    kamkrys75 (Chef de cuisine) , 11 iulie 2011

    O reteta foarte interesanta!!Am s o incerc cu siguranta!!!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 iulie 2011

    Foarte aspectuoasa supa, iar o reteta inedita pt mine, felicitari.

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

      Intradevar ai adus o noutate cu < nalba>, pentru cine cunoaste mai multa botanica si e expert in comertul cu plante in Romania ar fi nimerit sa scrie un articol despre aceasta planta.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

      Azi,am facut Mulukhie;eu,las puiul in supa de mulukhie; asa am invatat.Dar,in rest o fac ca si tine,Mihaela !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Ceva deosebit intradevar, dar oare noi in Romania nu putem inlocui Mlukhieh? Oare nu am putea adapta reteta cu o planta de la noi ? nu stiu, ma gandesc la urzica poate... Nu a incercat nimeni ? Oricum felicitari ! Mihaela11, ai votul meu pentru aceasta supa deosebita.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2010

      Interesant, imi place, felicitari!

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Foarte interesanta reteta,ce pacat ca la noi nu se gaseste felul asta de nalba.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Multumesc de comentarii. Soacra mea gateste mlukhieh si sub forma de frunze, netaiate cu carne de miel si boabe de naut; este foarte buna si asa si pune mai mult usturoi.

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Si eu,Mihaela,gatesc mulukhie,asemanator. In Romania,nu cred ca se gaseste. Eu,gatesc si mulukhie,taiata bucati mari;o gatesc fara ciorba(ca aceasta) si numai cu piept de pui sau fara pui,fara carne.Mincare buna de post. E o mincare buna. Eu,inca n-am gatit,proaspata;am avut in congelator,de anul trecut;dar,acum,gata,am terminat proviziile. Felicitari,Mihaela !

    • ana catalina focsa

      ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Nu stiu ce este nalba,nu stiu daca o s-o recunosc vreodata pe aici,dar as manca cu drag ce ai preparat tu...Felicitari!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Foarte interesanta supa de mlukhieh. N-am facut niciodata. Si uite asa, incet, incet, invatam si noi limba araba. :)

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Nu cunosc nalba,la tine Mihaela sunt multe tipuri de legume si ierburi aromate,condimente bio la care noi visam.....Arata f.bine mancarea ta!Multumim pt. reteta si explicati !

    • Tiberius77

      Tiberius77 (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Foarte interesanta reteta. Iti multumesc ca ai impartito si cu noi. :)

    • panseluta

      panseluta (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      mihaela draga,m-ai bagat in ceata cu nalba,care arata cu totul altfel.dar daca ai dat denumirea stiintifica,am cautat si am gasit ca e iuta. aia din care se fac franghii.in tarile arabe se gateste,dupa cum ai povestit.ce gust are?

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2010

      Arata foarte ispititor totul. Si eu as vrea sa fiu vecina ta. La noi sunt mai multe feluri de nalba, dar frunzele niciuneia dintre ele, nu seamana cu frunzele tale.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

      Interesanta reteta..la fel ca toate retetele tale..arata foarte bine asa ca trebuie sa fie si gustul pe masura. Cit despre frunzele pe care le-ai folosit ,aici nu am vazut,ce zic vazun nici macar nu am auzit. Tare mi.as fi dorit sa fii vecina mea sa probez si eu mincarurile tale cu gust specific Tarilor ARABE :))))

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

      Mlukhieh este una dintre cele mai populare mancaruri din lumea araba. Se cumpara sub forma de tulpini de 70-100 cm lungi; se culeg doar frunzele; trebuie cca 2 kg de tulpini pentru a obtine 500 de grame de frunze. Se poate gati si cu carne de miel sau de vita. Tara de origine pare sa fie Egiptul, unde se prepara foarte frecvent cu carne de iepure sau crevete. Este pregatita de patura mai saraca doar cu cuburi de Maggi de pui .

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 30 min

14 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • -1/2 kg frunze de nalba( l. araba:mlukhieh
  • nume stiintific: corchorus olitorium sau iuta)
  • -4 piepturi de pui( sau un pui intreg)
  • -1 ceapa de marime medie taiata marunt
  • -7-8 catei de usturoi taiat marunt
  • -1 lingura de coriandru verde taiat marunt
  • -3 rosii de marime medie
  • -1 ardei iute taiat marunt( optional)
  • -3 linguri de ulei de porumb pentru calit usturoiul si coriandrul verde
  • -3-4 linguri de ulei de masline pentru pui
  • -1/2 ligurita condiment mixt macinat( All spice,cuisoare,coriandru,ghimbir
  • cardamom,scortisoara,foi de dafin)
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -1,5 litrii de apa
  • -sucul de la o lamaie( optional)
  • -ketchup
  • -2 fire de rozmarin

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

kris

Mlohia este specifica tarilor arabe,nu are nici o treaba cu nalba ,nalba e una ,mlohia e alta

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Rasol de porc la cuptor