autor:

Doina  Varga

» » Aluaturi si Foietaje

Taitei de casa ca la bunica

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 februarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 februarie 2010

Ingrediente
3 oua (de casa), 750 g faina alba (de la moara), 1 lingurita rasa de sare fina

Dificultate: Redusa Timp: 45 min

96 voturi

Mod de preparare

Stiu ca traim in secolul vitezei si suntem mereu in criza de timp. Stiu ca exista tot felul de paste fainoase subtiri, late, groase, colorate, rasucite, instant … Dar mai stiu ca taiteii facuti in casa si taiati manual au farmecul si gustul lor. Iti aduc aminte intotdeauna de copilarie si parca au un alt gust.
Puneti 650 g de faina intr-un castron, faceti o adancitura in mijloc, spargeti ouale si puneti-le in faina, presrati-le cu sare.
Se lasa cateva minute pentru ca galbenusurile sa-si intensifice culoarea. Adaugati trei masuri de apa (coaja de la jumatate de ou se umple cu apa). Incepeti sa amestecati cu o furculita incorporand treptat faina.
Cand devine aluatul mai vartos, bagati mana in castron si framantati pana se incorporeaza toata faina. Presarati planseta cu faina si framantati in continuare pana ce aluatul devine foarte tare si nu se mai lipeste de mana sau de planseta. Taiati aluatul in 2-3 bucati, pentru ca vor iesi mai multe foi.
Pudrati din nou masa cu faina si incepeti sa intindeti foile de taitei. Pentru ca aluatul este elastic nu se va intinde de la inceput foarte subtire.
Pentru a subtia bine foaia trebuie rulata pe facalet putin cate putin, apasand cu mainile si tragand spre marginile facaletului pana terminati de rulat toata foaia. Repetati operatiunea de trei-patru ori, intorcand mereu foaia pe cealalta parte. Cand foaia este destul de subtire, invartiti-o din nou pe facalet (sucitor) si faceti o taietura dreapta deasupra. Veti obtine mai multe fasii egale.
Puteti taia fasiile, asa suprapuse cum sunt, in doua sau trei bucati pe lungime (depinde cat de lungi doriti sa fie taiteii). Lasati-le putin sa se usuce. Infasurati-le, dar nu prea strans, turtiti putin cu mana, apoi taiati cu un cutit foarte bine ascutit taitei de latimea dorita.
Puteti taia taitei foarte subtiri pentru supa, putin mai lati pentru taitei cu lapte, branza, nuci, carne, etc., de 15-20 mm pentru alte preparate sau fasii late de 5-6 cm cu care sa preparati de exemplu lasagna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Taitei de casa ca la bunica" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Mille feuille

Mille feuille

-se prepara aluatul din toate ingradientele in afara de untul inghetat,se lasa la odihnit 30 de minute,crestata

6 voturi    2 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje
Biscuiti De Casa

Biscuiti De Casa

Intr-un castron mixati untul cu zaharul pana ce acesta devine pufos. Adaugati oul si esenta de

16 voturi    3 comentarii
40 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • zveni dana

    zveni dana (Chef de cuisine):

    eu am pus ulei de masline in loc de apa si pentru ca am primit cadou o masina de paste... am facut niste taietei extrem de subtiri

  • Fara foto

    Estera Flori (Chef de cuisine):

    am facut si eu de multe ori,dar sa stiti ca aici conteaza mult mana bunicii.

  • 11 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    flori quaquil , 19 februarie 2017

    am incercat --f buni am facut la masina

  • Fara foto

    Burlacu Miluta , 19 februarie 2014

    intradevar buni

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Da,chiar ca ai bunicii,si eu fac pentru unele ciorbite,sunt gustosi si nu se compara cu cei din comert,va felicit pentru toate retetele postate !

    • juliya

      juliya (Chef de cuisine) , 03 mai 2010

      Exceptionali!

    • cea mai mare fana alui miley cyrus si hannah montana pur si simplu o bicatareasa

      cea mai mare fana alui miley cyrus si hannah montana pur si simplu o bicatareasa (Chef de cuisine) , 24 martie 2010

      am incercat si iam pus in ciorba sunt deliciosi

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 martie 2010

      Arata minunat! Sunt foarte buni, imi tot propun sa incerc si eu, mi-e rusine sa spun ca nu am facut niciodata.

    • iuliana tarnoveanu

      iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 05 martie 2010

      Si eu fac tot asa taiteii de casa si sunt foarte buni!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 martie 2010

      Foarte buni, nu se pot compara cu nici un alt fel de taitei.

    • Anastasia

      Anastasia (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

      foarte frumosi taieteii tai draga Doina si eu fac des ca-mi plac mai mult cei facuti de mine , iar in zeama de pui nu lipsesc niciodata :)

    • Fara foto

      Lenuta , 19 februarie 2010

      Foarte buni. Rar cine mai are rabdare sa faca taitei acasa. Felicitari! Admir rabdarea.Eu nu.

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      Este o placere sa-i rasfeti pe cei apropiati cu astfel de paste!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

45 min

96 voturi

Ingrediente

  • 3 oua (de casa)
  • 750 g faina alba (de la moara)
  • 1 lingurita rasa de sare fina

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

flori quaquil

am incercat --f buni am facut la masina

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine cu orez Paine cu orez

Fierbeți orezul si lăsați sa se răcească, il puneți in strecurătoare si lăsați sa se scurgă, apoi puneți in blender si il

0 voturi    0 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Pogacele din aluat de pizza Pogacele din aluat de pizza

Punem faina cu sare si unt/margarina in bol si amestecam bine, o sa fie ca firimituri, apoi adaugati laptele si amestecati bine. Adaugam

0 voturi    0 comentarii
10 min
Aluaturi si Foietaje
Placinte cu gem de visine