Tajine marocana de pui cu legume

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa
Tajine marocana de pui cu legume

Ingrediente

  • Tajine sau tagine (in berbera), este un fel de mancare marocan, intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru, un vas similar, se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata, circulara si are laturile joase, si un con mare, inalt sub forma de cupola, care are rolul de …capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste, miel, etc, legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este foarte gustos si bine aromat, datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana, seamana mai mult cu frittata italiana.
  • Tajine marocana, combina foarte des carnea de miel sau pui, prepelite, porumbei, peste sau vita cu masline, pere, mere, gutui, caise, stafide, prune uscate, nuci, seminte de pin, migdale, lamai confit, miere, smochine, rodie, curmale, etc. Cu o paleta foarte bogata de legume sau cu boabe : de naut, linte, fasole verde si boabe, mazare si altele. Este aromatizata cu un amestec de condimente si arome ca : scortisoara, usturoi, ghimbir, sofran, turmeric, chimen, boia de ardei, piper, curcuma, etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus), de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii, in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata, fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc, de exemplu, sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie!
  • Ingrediente : 2 piepti de pui, 2 cepe, 2 fire praz, 1 ardei gras rosu, 1 morcov mare, 2 cartofi mari, 1 capatana usturoi, ghimbir praf, ½ radacina ghimbir, un praf de curcuma, un praf sofran, piper alb, concentrat de pasare sau vita, 1 lamaie confit (murata).

Mod de preparare

se spala si se curata carnea, se taie pieptii in doua, morcovul in rondele marisoare, prazul in rondele mari, ardeiul in fasii mari. Se pun toate in tajine, se adauga mirodeniile, concentratul sau sare, piper, radacina de ghimbir rasa, ½ usturoi intreg (catei) si ½ pisat, se toarna apa sa acopere aproape toata carnea si legumele, se pune coiful tajinei si se baga recipientul in cuptor, intai la foc mare, aproximativ 15 minute si 40 de minute la foc mic. Se serveste cu garnitura de cous cous(cuscus) (vezi reteta cous cous varianta – Etichete : Retete arabe : Cuisine d'Eugénia http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pudra de rosii

Pudra de rosii

Reteta de pudra de rosii. Cum se face pudra de rosii, reteta simpla si usor de praparat.

Pudra de rosii
Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca

Placinta frageda cu dovleac si nuca. Mai intai se pun la copt miezurile de nuca intr-o tava in cuptorul incins la 180 grade C...

Placinta frageda cu dovleac si nuca
Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta

Pentru orez: taiem ceapa marunt si o calim in cateva linguri de ulei pana devina sticloasa.

Orez cu ciuperci de padure si pui in crusta