autor:

Eugénia (Mihai ) DELAD

» » Mancaruri cu carne

Tajine marocana de pui cu legume

Autor: Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Maroc


    Reteta postata pe: 01 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine)   
Specific:  

Maroc


Reteta postata pe: 01 martie 2011

Ingrediente
Tajine sau tagine (in berbera), este un fel de mancare marocan, intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru, un vas similar, se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata, circulara si are laturile joase, si un con mare, inalt sub forma de cupola, care are rolul de …capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste, miel, etc, legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este foarte gustos si bine aromat, datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana, seamana mai mult cu frittata italiana., Tajine marocana, combina foarte des carnea de miel sau pui, prepelite, porumbei, peste sau vita cu masline, pere, mere, gutui, caise, stafide, prune uscate, nuci, seminte de pin, migdale, lamai confit, miere, smochine, rodie, curmale, etc. Cu o paleta foarte bogata de legume sau cu boabe : de naut, linte, fasole verde si boabe, mazare si altele. Este aromatizata cu un amestec de condimente si arome ca : scortisoara, usturoi, ghimbir, sofran, turmeric, chimen, boia de ardei, piper, curcuma, etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus), de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii, in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata, fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc, de exemplu, sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie!, Ingrediente : 2 piepti de pui, 2 cepe, 2 fire praz, 1 ardei gras rosu, 1 morcov mare, 2 cartofi mari, 1 capatana usturoi, ghimbir praf, ½ radacina ghimbir, un praf de curcuma, un praf sofran, piper alb, concentrat de pasare sau vita, 1 lamaie confit (murata).

Dificultate: Redusa Timp: 1h 20 min

8 voturi

Mod de preparare

se spala si se curata carnea, se taie pieptii in doua, morcovul in rondele marisoare, prazul in rondele mari, ardeiul in fasii mari. Se pun toate in tajine, se adauga mirodeniile, concentratul sau sare, piper, radacina de ghimbir rasa, ½ usturoi intreg (catei) si ½ pisat, se toarna apa sa acopere aproape toata carnea si legumele, se pune coiful tajinei si se baga recipientul in cuptor, intai la foc mare, aproximativ 15 minute si 40 de minute la foc mic. Se serveste cu garnitura de cous cous(cuscus) (vezi reteta cous cous varianta – Etichete : Retete arabe : Cuisine d'Eugénia http://eugeniadeladcuisine.blogspot.com).
Daca ti-a placut reteta noastra "Tajine marocana de pui cu legume" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Pilaf de orez cu pui si fenicul

Pilaf de orez cu pui si fenicul

Spalam si portionam puiul. Curatam, spalam zarzavatul, morcovii si telina le dam prin razatoarea

10 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Tocanita de vita si ciuperci cu cartofi

Tocanita de vita si ciuperci cu cartofi

Maruntiti ceapa si caliti-o in putin ulei. Adaugati dupa 5 minute si ardeiul maruntit. Mai lasati

4 voturi    1 comentariu
1h 50 min
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 02 martie 2011

    Ce minunata mancare ! cata culoare ! cata savoare! yumi,yumi.**** O primavara cu mult soare si multa culoare, pentru tine si familia ta.

  • Eugénia (Mihai ) DELAD

    Eugénia (Mihai ) DELAD (Chef de cuisine) , 01 martie 2011

    Mersi ...fetele! O primavara minunata, extraordinara, la toate superlativele posibile si imposibile tuturor femeilor: mame, sotii, fiice, nepoate, etc! Sa fiti mereu fericite, surazatoare si frumoase ca cea mai frumoasa zi de primavara!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 01 martie 2011

    Draga mea...cu siguranta am sa-ti testez reteta ! Numai citind ma si gandeam ce buna trebuie sa fie.... Am sa te anunt ce mi-a iesit.... Salvat reteta....

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 01 martie 2011

      Numai delicatese prepari...yamiii...yamiii Felicitari! O primavara cat mai frumoasa!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 20 min

8 voturi

Ingrediente

  • Tajine sau tagine (in berbera)
  • este un fel de mancare marocan
  • intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru
  • un vas similar
  • se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata
  • circulara si are laturile joase
  • si un con mare
  • inalt sub forma de cupola
  • care are rolul de …capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste
  • miel
  • etc
  • legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este foarte gustos si bine aromat
  • datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana
  • seamana mai mult cu frittata italiana.
  • Tajine marocana
  • combina foarte des carnea de miel sau pui
  • prepelite
  • porumbei
  • peste sau vita cu masline
  • pere
  • mere
  • gutui
  • caise
  • stafide
  • prune uscate
  • nuci
  • seminte de pin
  • migdale
  • lamai confit
  • miere
  • smochine
  • rodie
  • curmale
  • etc. Cu o paleta foarte bogata de legume sau cu boabe : de naut
  • linte
  • fasole verde si boabe
  • mazare si altele. Este aromatizata cu un amestec de condimente si arome ca : scortisoara
  • usturoi
  • ghimbir
  • sofran
  • turmeric
  • chimen
  • boia de ardei
  • piper
  • curcuma
  • etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus)
  • de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii
  • in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata
  • fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc
  • de exemplu
  • sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie!
  • Ingrediente : 2 piepti de pui
  • 2 cepe
  • 2 fire praz
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 morcov mare
  • 2 cartofi mari
  • 1 capatana usturoi
  • ghimbir praf
  • ½ radacina ghimbir
  • un praf de curcuma
  • un praf sofran
  • piper alb
  • concentrat de pasare sau vita
  • 1 lamaie confit (murata).

Raporteaza reteta

Retete
de Eugénia (Mihai ) DELAD
Salata « vendredi »

Salata « vendredi »

Se spala salata si se rupe ( nu se taie cu cutitul), se taie ardeiul lamele. Se pune intr-un castron

3 voturi    3 comentarii
10 min
Salate reci
Melcisori aperitiv

Melcisori aperitiv

Se aseaza o jumatate din foi pe masa de lucru, se aseaza feliute de gouda (cascaval) taiate pe lung

7 voturi    4 comentarii
30 min
Aperitive cu carne
Supa asiatica de creveti la wok

Supa asiatica de creveti la wok

Se pun mai intai ciupercile la hidratat intr-un bol cu apa, in cazul in care folosim ciuperci deshidratate

5 voturi    3 comentarii
20 min
Supe de carne

Lia Maria (Chef de cuisine)

Ce minunata mancare ! cata culoare ! cata savoare! yumi,yumi.**** O primavara cu mult soare si multa culoare, pentru tine si familia ta.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Cotlet de porc cu sos de mustar Cotlet de porc cu sos de mustar

Se spala cotletele (neaparat cu os), se sterg, se ung cu mustar si se presara cu baza pentru mancaruri, sare si piper, dupa gust. Se

0 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Mancare de cartofi cu kaizer Mancare de cartofi cu kaizer

Se taie kaizerul feliute se pune intr-o tigaie cu putin ulei si se prajeste, dupa ce s-a facut, se scoate din tigaie si se adauga ceapa

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Varza ca la Mama Acasa