autor:

autor

» » Dulciuri diverse

Tarta suprema cu nuci si ciocolata

    Reteta postata pe: 04 februarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 04 februarie 2014

Ingrediente
pentru blat, 250 g faina, 100 g unt, 50 g nuci macinate, 50 g zahar (eu am folosit brun), aprox. 100 ml sana sau iaurt, jumatate lingurita praf de copt, 2 stelute de anason (optionale, mie imi place mult aroma lor), pentru stratul de  caramel, 150 g zahar, 150 ml smantana dulce pentru frisca, 100 g nuca, pentru stratul de cocos, 250 g ricotta, 100 g crema de branza, 100-200 g frisca batuta (in functie de cat de moale e branza), 100 g nuca de cocos rasa, 150 g zahar pudra, 6-7 picaturi de esenta de nuca de cocos (optional), o lingurita rasa de pudra de vanilie (sau extract de vanilie), pentru stratul de ciocolata, 150 g ciocolata (de obicei folosesc amaruie, acum am folosit una cu lapte), 120 ml smantana dulce pentru frisca, un strop de sare

Dificultate: Redusa Timp: nespecificat

2 voturi

Mod de preparare

Taiem untul in cubulete. Macinam anasonul intr-un mojar sau folosind o rasnita. Il cernem peste nuci si faina impreuna cu praful de copt.

Adaugam zaharul si untul si le amestecam pana obtinem un fel de “firimituri”. Incepem sa adaugam sana si framantam pana avem un altuat legat. Cand am reusit sa facem o “minge” de aluat ne oprim si il bagam la frigider pentru 30 de minute.

Incingem cuptorul la 190 de grade. Pregatim o forma pentru tarta - a mea are diametrul de 20 cm, dar puteti folosi si una un pic mai mare. E musai sa puneti hartie de copt pe fundul formei pentru a putea scoate tarta - eu nu am pus si a trebuit sa o tai direct in vas pentru ca s-a lipit. Probabil ca un aluat clasic (ceva de genul 250 g faina, 250 g unt) nu s-ar fi lipit din cauza cantitatii mari de grasime, insa mai bine folosim hartie de copt si inlocuim o parte din unt cu sana ;)

Peste aluat punem hartie de copt si boabe de fasole sau orez, ca sa nu se umfle aiurea.

Bagam la cuptor pentru 15 minute, apoi scoatem hartia cu orezul si bagam mai departe la cuptor inca 10-15 minute. Cand e gata trecem cu un cutit subtire pe margine, pentru a o desprinde de forma, apoi scoatem “coaja” de tarta din forma si o acoperim cu un prosop curat pentru a nu se usca excesiv.

Intre timp ne apucam de creme. Prima e cea de ciocolata.

Punem pe foc mic ciocolata rupta in bucati, smantana dulce si putina sare. Daca ciocolata e cu multa cacao (75-85%) adaugam si o lingura de zahar. Amestecam usor pana se topeste ciocolata si avem un amestec omogen. Atentie, nu trebuie sa fiarba ci doar sa se incalzeasca pana la topire. Lasam sa se raceasca, apoi punem la frigider pentru minim o ora.

Stratul de caramel se face dupa ce s-a copt aluatul de tarta. Coacem nucile la cuptor 7-8 minute, le lasam sa se raceasca apoi le frecam un pic in palme - se va desprinde o parte din coaja si nucile vor fi mai putin amare. Cu un cutit taiem nucile in bucati mari.

Punem la caramelizat zaharul - trebuie sa se topeasca, nu sa se arda, asadar fiti cu ochii pe el.

Cand s-a topit il dam deoparte, il lasam un minut si apoi turnam smantana lichida peste el - stratul de zahar ars o sa inceapa sa se umfle .

Punem inapoi pe foc si amestecam pana cand nu mai avem bucatele de zahar ars prin caramel. Stingem focul si amestecam nuca.

Turnam in coaja de tarta si nivelam.

Lasam sa se raceasca si pregatim crema de cocos. Incepem cu crema de branza, zaharul si vanilia - le amestecam bine de tot, apoi adaugam ricotta, nuca de cocos si esenta de cocos.

Ultima este frisca batuta - se incorporeaza usor, cu o lingura, pentru a obtine o crema pufoasa. Crema aceasta se pune peste stratul de caramel numai dupa ce acesta s-a racit de tot - eventual puneti tarta la frigider 10-15 minute pentru a raci de tot caramelul. Dupa ce am pus si stratul de crema de cocos bagam tarta la frigider o ora.

Crema de ciocolata se poate intinde pur si simplu deasupra, se pot face “valuri” cu un cutit, “tepi” cu o furculita sau diverse forme cu un pos (eu am folosit un pos cu varf stelat). Pentru ornat am folosit inimioare rosii din zahar, pentru contrast.

A fost una dintre cele mai laudate (si devorate :P ) deserturi - as zice sa o incercati si voi.



Alte retete gustoase gasiti pe blogul Iria.ro.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta suprema cu nuci si ciocolata" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prăjitura Cioco-de-Mentă

Prăjitura Cioco-de-Mentă

Amestecăm într-un bol, făina, zahăr, zahărul vanilat, praful de copt şi fulgii de cocos şi

9 voturi    11 comentarii
1h 5 min
Dulciuri diverse
Mini-tarte cu fructe si crema de vanilie

Mini-tarte cu fructe si crema de vanilie

Acum niste ani facusem o reala obsesie pentru tartele cu capsuni de la Carrefour. Nu stiu daca se

15 voturi    5 comentarii
35 min
Dulciuri diverse
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mihaela Zorici , 04 februarie 2014

    daaaaaa!

Dificultate

Redusa

Timp

nespecificat

2 voturi

Ingrediente

  • pentru blat
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 50 g nuci macinate
  • 50 g zahar (eu am folosit brun)
  • aprox. 100 ml sana sau iaurt
  • jumatate lingurita praf de copt
  • 2 stelute de anason (optionale
  • mie imi place mult aroma lor)
  • pentru stratul de  caramel
  • 150 g zahar
  • 150 ml smantana dulce pentru frisca
  • 100 g nuca
  • pentru stratul de cocos
  • 250 g ricotta
  • 100 g crema de branza
  • 100-200 g frisca batuta (in functie de cat de moale e branza)
  • 100 g nuca de cocos rasa
  • 150 g zahar pudra
  • 6-7 picaturi de esenta de nuca de cocos (optional)
  • o lingurita rasa de pudra de vanilie (sau extract de vanilie)
  • pentru stratul de ciocolata
  • 150 g ciocolata (de obicei folosesc amaruie
  • acum am folosit una cu lapte)
  • 120 ml smantana dulce pentru frisca
  • un strop de sare

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

102 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu branza si stafide Prajitura cu branza si stafide

Intr-un castron mai mare, se amesteca branza rasa impreuna cu zaharul, zaharul pudra vanilat si galbenusurile. Se adauga albusurile

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Gogosele cu iaurt