Ingrediente
5 kg gogosari, 3 kg ardei, 2 kg ceapa, 2 kg morcovi, 250 gr orez, 900 ml ulei, 250 gr bulion, piper boabe, sare mare, foi de dafin
Dificultate: Ridicata | Timp: 8h
28 voturi
Mod de preparare
Curatam ceapa,o spalam si o tocam marunt.
Morcovul il radem de coaja,il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Gogosarii si ardeii ii curatam de toate semintele si ii dam pe masina de tocat carne.
Intr-o oala mare, de tuci, se pune uleiul.
Cand acesta s-a incins se pune ceapa putin la inmuiat la foc mic.
Dupa adaugam morcovul si il lasam si pe acesta sa se inmoaie putin.
Am facut aceste operatiuni apoi se pun ardeii si gogosarii tocati.
De acum fierbeti tot la foc potrivit si amestecati mereu in oala (nu plecati si uitati tocana pe foc).
Cand a scazut destul de bine, spalam orezul si il fierbem pe jumatate.
Asa fiert pe jumatate se pune in oala cu tocana.
Lasam sa inceapa iar sa fiarba, adaugam bulionul,sare mare dupa gust,cateva boabe de piper si 4-5 foi de dafin rupte bucatele mici.
Mai fierbem pana ce orezul este complet patruns.
Se inchide aragazul si lasam asa tocana pana a 2 a zi.
A 2 a zi spalam borcanele cu apa fierbinte si le lasam la scurs.
Asezam tocana in borcane, dar nu le puneti pline ochi.
Le inchideti bine, le inveliti in hartie, le asezati intr-o tigaie mai larga, puneti apa sa acoperiti borcanele, puneti deasupra un prosop de bucatarie si le puneti la sterilizat cam 40 de minute.
Apoi le scoateti si le acoperiti cu o patura groasa pana a 2 a zi dupa care le puneti la rece..
V-am zis necesita timp dar se merita zic eu...
Eu in total am fiert cam 5-6 ore .
Rocsi (Chef de cuisine) , 11 septembrie 2015
Nicu Oprescu, dac iti place faci, daca nu, nu. :)
Nicu Oprescu , 09 septembrie 2015
ma mai gandesc daca o fac?!
Rocsi (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2014
Florica ma bucur ca iti place. Multumesc Maria!
Lup Maria , 11 septembrie 2014
O portie in plus o vreau eu,
Florica Lup , 11 septembrie 2014
multumesc este foarte buna , am sa mai fac tot reteta asta
Rocsi (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013
Constanta ne mai scoate din impas iarna mai ale in zilele de post!
constanta proca (Chef de cuisine) , 11 noiembrie 2013
Super ,o pregatesc in fiecare an !
Rocsi (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2013
Sunt 2.5 kg ardei, dar nu am reusit sa modific reteta!
Geta Petrescu , 28 august 2013
Am o intrebare; aveti in reteta trecut 2 sun gogosari;dar nu specificati ce anume reprezinta;. Astept un raspuns;. Multumesc; Doamne ajuta!