Ingrediente
Pt. blat:, 4 oua, un praf de sare, 4 lg zahar, 1 lgt coaja rasa de lamaie, 8 lg faina alba, 1 lgt praf de copt, Pt. sirop:, 200 ml apa, 2-3 lg zahar (sau dupa gust), sucul de la jumatate de lamaie, Pt. crema:, 200 g iaurt gras, 500 ml smantana pentru frisca, 80 g zahar pudra vanilat, 2 lg sirop afine, mure, cirese, capsuni cate doriti, 1 plic gelatina, mure si cirese pentru decor
Dificultate: Medie | Timp: 2h 15 min
7 voturi
Mod de preparare
Siropul: Se incalzeste apa cu zaharul pana ce acesta se topeste, se adauga zeama de lamaie, apoi se lasa la racit.
Crema: Intr-un bol,se amesteca iaurtul cu zaharul pudra vanilat. Separat, se mixeaza smantana pentru frisca pana se intareste. Se iau 200 g din frisca si se adauga peste iaurt. Se amesteca usor pana se omogenizeaza.
Intre timp, se pune gelatina la hidratat conform instructiunilor de pe plic, apoi se incalzeste usor pana se dizolva granulele.
Ciresele se spala si se scot samburii. Capsunile se spala, se rup coditele si se taie in felii. Murele le-am folosit din congelator.
Peste crema de iaurt, se adauga siropul de afine si gelatina. Se amesteca bine, apoi se adauga fructele.
Pe un platou, se asaza un blat si se pune inelul tavii. Se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop, apoi se toarna crema. Se niveleaza, se asaza deasupra al doilea blat insiropat si se da la rece pentru cel putin o ora. Eu l-am lasat peste noapte.
Se scoate cu grija inelul detasabil, eventual se trece intai cu un cutit pe margini si apoi se da la o parte inelul. Se imbraca tortul in frisca, se fac moatze deasupra si se decoreaza cu cateva fructe (mure si cirese) deasupra. Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!