Tort cu dulceata de capsune si bavareza de vanilie

Pentru blat: se mixeaza albusurile cu praful de sare pana incep sa se spumeze.

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu dulceata de capsune si bavareza de vanilie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 albusuri
  • 6 linguri zahar alb
  • 3 linguri faina alba
  • 3 linguri faina de migdale
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa(bio)
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • Pentru dulceata de capune(se foloseste doar jumatate):
  • 1 kg capsune
  • 400 gr zahar
  • Zeama de la ½ lamaie
  • Pentru crema bavareza:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic extract de vanilie Finesse de la Dr. Oetker
  • 1 plic gelatina granule(10 gr)
  • 50 ml apa rece
  • Pentru decor:
  • 50 gr ciocolata
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • Capune, biscuiti, tablete de ciocolata cu menta

Mod de preparare

Pentru blat: se mixeaza albusurile cu praful de sare pana incep sa se spumeze. Se adauga treptat zaharul si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Se adauga uleiul si coaja de lamaie si se mixeaza la viteza mica pana la incorporare. Se adauga faina alba, falna de migdale si praful de copt. Se amesteca cu o spatula cu miscari usoare de jos in sus, pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. Se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt de 22 cm diametrul. Se da la cuptorul incins la 160 grade si se coace 30-35 minute, pana aluatul este ferm si usor rumen la suprafata. Se lasa sa se raceasca pe un grilaj.

Pentru dulceata de capsune: se curata fructele de codite, se taie in jumatati cele care sunt mai mari. Se adauga zaharul peste ele si se lasa cateva ore pana isi lasa siropul. Se strecoara fructele, siropul se pune intr-o craticioara si se fierbe pana se reduce la jumatate. Se adauga fructele si se fierbe dulceata pana capata consistenta dorita. Trebuie sa nu fie foarte groasa, doar este dulceata, dar nici foarte subtire. Am uitat sa va spun sa spumati dulceata atunci cand este necesar, dar asta se stie deja ) si sa puneti la final zeama de lamaie.

Gelatina se pune la hidratat in apa rece pentru 10 minute. Se dizolva pe flacara foarte mica sau in cuptorul cu microunde. Se ia jumatate din dulceata inca calda, se pune peste dulceata exact 3 lingurite din gelatina dizolvata. Se amesteca si se lasa la temperatura camerei sa se raceasca. Restul de gelatina va fi folosita la crema.

Pentru crema: galbenusuri se mixeaza cu 3 linguri zahar alb pana se deschid la culoare si devin cremoase. Dupa ce am obtinut ceva asemanator cu o crema, punem vasul pe baie de aburi si amestecam cu un tel pana zaharul este complet topit si crema incepe sa se intareasca. Trebuie sa nu mai simtim gustul de ou crud. Frisca se mixeaza impreuna cu zaharul ramas, dar nu de tot. Pana incepe sa se tina de palete, dar totusi curge. Acum este momentul sa punem crema de oua si vanilia. Continuam mixarea pana obtinem consistenta dorita. La final adaugam restul de gelatina si mixam usor pentru ultima oara. Montarea tortului se face imediat.

Daca ati copt blatul intr-o forma cu margini detasabile luati inelul de la forma de tort, daca nu aveti faceti unul din hartie cartonata imbracata in folie alimentara. Se pune blatul de tort racit pe un platou si se monteaza inelul. Peste blat se pune dulceata, avand grija sa o distribuim uniform. Nu este nevoie de insiropat pentru ca blatul va absorbii din siropul lasat de dulceata. Se pune crema bavareza, se niveleaza cu o lingura. Se da tortul la frigider 3-4 ore sau pana a doua zi.

Pentru decor folositi fructe proaspete si ciocolata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise