Tort cu pere

Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort cu pere

Ingrediente

  • Blat
  • 6 oua medii (de la gaini de curteam folosit eu)
  • 100 g zahar tos
  • 3 lg ulei de palmier (topit)
  • 25 g cacao
  • 80 g faina fara gluten (Schar)
  • un praf sare
  • 1 lgt pudra de portocale/coaja de portocala
  • Crema:
  • 3 pere (600 g) - untoasa Bosc
  • 80 g zahar
  • 1 lg whisky/cognac (Ballantines)
  • 400 g smantana lichida (Pilos)
  • 100 g iaurt
  • 10g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 40 ml apa
  • Decor:
  • 300 g smantana lichida
  • 1 lg zahar
  • 150 g mascarpone
  • chipsuri de pere (optional)

Mod de preparare

Tort cu pere si dragoste-ingredientul reusitei garantate. :)

Blat:

1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separam albsurile de galbenusuri.

3. Punem albusurile cu praful de sare in bolul mixerului si mixam pana obtinem o spuma aerata, moale. Adaugam zaharul si mixam pana la dizolvarea acestuia.

4. Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri, si mixam pana la inglobarea acestora. Adaugam si uleiul de palmier si mixam bine.

5. Punem cacaua intr-o sita si o cernem in compozitie. O inglobam cu ajutorul spatulei prin miscari circulare.

6. Cernem faina fara gluten si o inglobam in compozitie in doua transe. Inglobam fiecare transa cu ajutorul unei spatule prin miscari circulare, de sus in jos. La final inglobam pudra de portocale.

7. Turnam compozitia intr-o tava cu fund detasabil (18 cm diametru), tapetata cu hartie de copt. Introducem tava in cuptor pentru 40 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.

8. Dupa coacere, scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca complet apoi taiem blatul in 4 felii.

Crema:

1. Spalam perele, le taiem in jumatate si scoatem cotorul cu seminte apoi le taiem cuburi. Le punem apoi intr-un vas neaderent impreuna cu 60 g zahar si cu lingura de whisky, amestecam si lasam la foc mic pana cand se inmoaie perele (7-8 min). Oprim focul si lasam sa se raceasca. Scurgem siropul format pentru a-l folosi ulterior la insiropat feliile de blat.

2. ATENTIE! pasul acesta il vom realiza cand avem pregatit totul pentru asamblat!

Hidratam gelatina in apa rece pentru 10 minute apoi o dizolvam pe bain-marie. Intr-un bol punem frisca si o mixam cu 20 g zahar (o lingura) pana cand creste considerabil in volum si devine aerata, adaugam iaurtul si gelatina dizolvata si mixam, apoi inglobam cuburile de pere cu ajutorul unei spatule. Cantarim crema pentru a o putea repartiza egal intre straturi.

Asamblare:

Acoperim tava in care am copt blatul cu folie alimentara, punem prima felie de blat, o insiropam putin sirop pastrat de la crema, punem o parte din crema, a doua felie de blat, insiropat, a doua parte de crema, apoi a treia felie de blat, insiropat si ultima parte de crema, acoperim cu ultima felie de blat pe care o vom insiropa si introducem in frigider pentru 4 ore, minimum.

Decor:

1. Mixam smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugam branza mascarpone si mixam pana la omogenizare.

2. Scoatem tava cu torul din frigider, punem platoul deasupra si rastunam cu grija tortul pe el. Acoperim torul cu o parte din crema obtinuta la pasul anterior, iar o parte o vom pune intr-un pos cu dui stea si il decoram dupa preferinta.

Nota: Chipsurile le-am obtinut feliilnd subtire doua pere si stropindu-le cu zeama de lamaie apoi le-am pus intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt si le-am introdus in cuptor la 5 grade Celsius pentru 4 ore, am crescut apoi temperatura la 70 grade Celsius si am mai lasat o ora apoi am oprit focul si am lasat in cuptor pana cand acesta s-a racit complet.

Nota 2: In locul fainii fara gluten puteti folosi 100 g faina de grau (000).

Nota 3: Daca va deranjeaza coaja perelor, le puteti folosi decojite.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise