autor:

paduraru alina

» » Dulciuri diverse

tort de pandispan cu ness

Autor: paduraru alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 mai 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: paduraru alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 10 mai 2010

Ingrediente
1. pentru blat:, 6 oua, 6 linguri cu zahar tos, 6 linguri faina, 8 linguri apa rece, 1 vf lingurita sare, 1praf de copt, esente la alegere, , 2.pentru crema:, 1praf budinca de vanilie, 500 ml lapte, 2 galbenusuri, , 3.pentru sirop: 150 gr. zahar, 200 ml apa, 50 gr ness, , 4. pentru glazura: 2 albusuri, 150 gr zahar

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

18 voturi

Mod de preparare

Blatul pentru acest tort este unul simplu, adica cel de pandispan ( pe care eu il ador: ) ). Singura diferenta ar consta in cele 8 linguri de apa ( care face aluatul mai pufos si il ajuta sa creasca la copt- si, ca atare am putea renunta la praful de copt ).


Cum procedam:

1. Separam galbenusurile de albus; apoi, batem albusurile spuma, intr-un vas curat, degresat ( care neaparat trebuie sa fie si bine uscat, caci altfel, albusurile isi lasa o apa, si fac ca aluatul sa nu se coaca asa cum ar trebui ).
2 .Dupa acest prim pas, se da deoparte bezeaua obtinuta si se trece la cel de-al doilea vas, in care avem galbenusurile; le luam pe acestea si le batem cu 8 linguri de apa , pana devin spuma; apoi, se adauga zaharul, se bate cu telul ( mixerul ) pana se dizolva si se adauga faina in ploaie. Dupa ce acest mix devine omogen, punem lingura cu lingura bezeaua de albus peste. Cand aluatul este bine incorporat, se va turna intr-o tava unsa si tapetata cu faina ( sau hartie de copt). Eu am ales sa o tapetez cu faina pentru ca am folosit o tava de guguluf si mi-ar fi fost greu sa fixez hartia de copt.
Blatul acesta de aluat se coace la foc potrivit, apoi dupa testul cu scobitoarea, cand este gata, se lasa la racit in tava, urmand sa se desprinda cu atentie abia in momentul cand e racit complet.

Blatul astfel obtinut se va taia in 2 sau mai multe sectiuni, pe lat;
se insiropeaza initial cu siropul din apa si zahar ( fiert si parfumat cu ness- sau daca preferati cu cafea ) , apoi se va umple cu budinca de vanilie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj, la care mai daugam si 2 galbenusuri de ou.



Farmecul acestei prajituri consta in glazura cu care se acopera; cat timp pandispanul sta la racit, preparam o glazura delicioasa din albusuri de ou si zahar caramel si niste decoratiuni din zahar caramelizat.



Punem la topit , la foc mic , pe aragaz 150 gr de zahar, avand grija sa nu se arda, sa ramana de o culoare maroniu deschis , pentru ca altfel capata gust amar.

Cu ajutorul unei lingurite, luam zaharul lichid si desenam diverse modele pe o hartie de copt, apoi dam deoparte si lasam la racit. Cand sunt complet reci se vor desprinde cu usurinta de pe hartia de copt.
Cum preparam glazura:


Batem 2 albusuri spuma tare ( cu un vf de lg de sare ), apoi turnam treptat zaharul caramelizat, avand grija sa batem energic in bezea , pentru a se inloba bine caramelul; cand am adaugat tot zaharul caramelizat , punem si 1-2 lingurite de nes ( dupa gust ) si omogenizam totul. Cu aceasta crema densa , usor crocanta ( pentru ca raman mici conlomeratii de zahar ars ) se va imbraca la final tortul.
Daca ti-a placut reteta noastra "tort de pandispan cu ness" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Învârtită cu dovleac

Învârtită cu dovleac

Mai intai calim dovleacul cu zahar si zaharul vanilat. Cat timp se raceste , pregatim aluatul. Se

7 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Dulciuri diverse
Crema de zahar ars in miniforme

Crema de zahar ars in miniforme

Mai intai punem 1/2 cana zahar cu o lingura de apa pe foc si il caramelizam, cu mare atentie sa nu

6 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 iunie 2011

    Apetisant!!!!!!! Delicios trebuie sa fie, mie imi place foarte tare gustul de zahar caramelizat, creme, bomboane, ca si cel de ness, asa ca prajitura e pe placul si gustul meu.

  • mia

    mia (Chef de cuisine) , 27 august 2010

    O bunatate......felicitari.....salvat*****

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

    foarte aspectos ;pare a fi si foarte bun;am salvat reteta

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

      ......daca e cu ness il ador!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

      Mmmmmmm ce bun!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 mai 2010

      Cred ca este un deliciu.Felicitari.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Foarte gustos! Foarte frumos!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Cred ca e foarte bun !

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Arata tare bine...

    • Fara foto

      paduraru alina , 11 mai 2010

      Pai putem inlocui budinca cu o crema de vanilie pregatita acasa ( di aceea cu lapte, ou , amidon ) ...) ) Dar e mai rapid asa! Multumesc pentru aprecieri !

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Arata foarte bine!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Rapid, gustos si aspectos. Felicitari !

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Arata foarte bine,desii nu ma prea impac eu cu cremele la plic.

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Delicios!Arata foarte bine!

    • violette

      violette (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Arata f. bine tortuletul......

    • COSTINELA  M.

      COSTINELA M. (Chef de cuisine) , 11 mai 2010

      Interesant si apetisant - merita incercat.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

18 voturi

Ingrediente

  • 1. pentru blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri cu zahar tos
  • 6 linguri faina
  • 8 linguri apa rece
  • 1 vf lingurita sare
  • 1praf de copt
  • esente la alegere
  • 2.pentru crema:
  • 1praf budinca de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 2 galbenusuri
  • 3.pentru sirop: 150 gr. zahar
  • 200 ml apa
  • 50 gr ness
  • 4. pentru glazura: 2 albusuri
  • 150 gr zahar

Raporteaza reteta

Retete
de paduraru alina
Tort de mere cu biscuiti

Tort de mere cu biscuiti

1. Se pun la inmuiat stafidele in rom, pentru cca 3o min.Merele se spala, se taie cubulete si se

7 voturi    2 comentarii
20 min
Torturi
mar copt cu nuca si amaretto

mar copt cu nuca si amaretto

1. Spalam bine merele, apoi cu ajutorul unui cutit ( sau a unui aparat special ) scoatem miezul si

10 voturi    5 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
rulada cu crema untoasa de cacao

rulada cu crema untoasa de cacao

preparare: ouale spalate bine si sterse , se sparg si se se separa albusul de galbenus in 2 vase

5 voturi    6 comentarii
1h 30 min
Prajituri

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Apetisant!!!!!!! Delicios trebuie sa fie, mie imi place foarte tare gustul de zahar caramelizat, creme, bomboane, ca si cel de ness, asa ca prajitura e pe placul si gustul meu.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Pere posate in vin roze Pere posate in vin roze

Se curata perele si se pun la fiert intr-un litru de vin roze impreuna cu mierea, scortisoara, anasonul, cardamomul si semintele din

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Foietaj cu gem de gutui si nuca