autor:

Anca E. Voicu

» » , Retete de Pasti, Torturi

Tort de Paste

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 12 aprilie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 12 aprilie 2015

Ingrediente
Pentru blat:, , , 6 oua - de la care vom folosi toate albusurile + doar 4 din cele 6 galbenusuri, , 4 linguri de zahar, , 1 lingura zahar vanilat, , 2 linguri cu varf de faina, , 7 linguri cu varf de nuca, , 1 lingura praf de copt, , un varf lingurita sare, , , , , , , pentru sirop avem nevoie de:, , apa 400 ml, , 4 linguri zahar, , 2 capacele esenta de rom, , Putina coaja de portocala, , , pentru crema de vanilie avem nevoie de:, , , cele 2 galbenusuri ramase, , , 3 linguri cu zahar, , , 3 cescute de lapte (aprox 400 ml), , , 3 linguri faina, , , 1 lingurita de zahar vanilat Bourbon (sau seminte de vanilie daca aveti), , , 50 g unt, , , putina coaja rasa de lamaie, , Pentru ornat avem nevoie de:, , , frisca lichida 200 ml, , , oua de ciocolata, , , 6 patratele de ciocolata neagra pentru topit, , , Martipan si coloranti alimentari pentru flori., , , Timp total de preparare: 120 minute, , Portii: 10

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

3 voturi

Mod de preparare

Pentru ca anul acesta Sfintele Pasti le-am sarbatorit odata cu aniversarea a 35 de ani de casnicie a parintilor nostri, le-am pregatit un tort. Sper sa va placa si voua si sa-l gatiti pentru cei dragi!





Decoratiuni:



Se taie bucatele de martipan si se amesteca fiecare cu cateva picaturi de colorant alimentar. Se framanta bine in mana, puteti folosi niste manusi de unica folosinta pentru a nu va pata.



Pentru a modela florile din martipan, se intinde pasta si se preseaza usor cu ajutorul unei folii alimentare, pentru a nu-l topi cu caldura mainii. Se dau la frigider.





Cuibul de ciocolata se poate realiza din cateva patratele de ciocolata neagra topita la chocolate fondue sau pe baie de abur. Se toarna ciocolata topita, fierbinte intr-un sprit sau creion decorator si se picura, creand dungi pe o forma de silicon, daca aveti. Eu m-am ajutat de o forma de briosa din silicon, pe care am intors-o cu fundul in sus si peste care am turnat dungi subtiri, astfel incat sa obtin un model cat mai asemanator unui cuib de pasare.



Cuibul se da la frigider pana este gata tortul. Eu l-am lasat cam o ora si jumatate.





Blatul:





Se preincalzeste cuptorul.





Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, dar nu o spuma tare. Intr-un alt vas, se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat care se toarna peste albusuri. Se adauga praful de copt, nuca si faina, amestecand bine. Compozitia se aseaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt si se coace 30 de minute la foc mediu (180 de grade).





Cand tortul este gata, se lasa la racit (abia apoi se taie).





Intre timp, putem pregati crema si siropul.





Crema de vanilie:





Se amesteca cele 2 galbenusuri cu 3 linguri de zahar, se adauga laptele, apoi faina in ploaie, amesteca tot timpul cu un tel. Acest amestec se fierbe acum pe foc mic si se amesteca tot timpul, pentru a nu se forma cocoloase. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca energic 1 minut apoi se ia de pe foc. Apoi se adauga zaharul vanilat Bourbon, untul, coaja rasa de lamaie si se amesteca bine. Vom obtine o crema densa, lucioasa (care o sa se mai ingroase cand se va raci).





Siropul:





Se pun la fiert apa cu zaharul si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan. Cand da in clocot, se lasa sa fiarba 1 minut-doua, apoi se ia de pe foc si se adauga esenta de rom.



Abia dupa ce s-au racit si blatul si siropul, putem taia blatul in doua si il insiropam.





Decorul:





Urmatorul pas este sa batem frisca lichida cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa, suficient de tare.



Se orneaza tortul cu frisca, florile de martipan si cuibul de ciocolata, pe care eu l-am rupt putin pentru a crea efect.





Pofta Buna si Paste Fericit!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de Paste" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Animalute de Paste

Tort Animalute de Paste

Pentru aluat, incalzeste cuptorul la 200⁰C, unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma de semicerc. Intr-un

7 voturi    5 comentarii
2h
Torturi
Tort cu blat din cozonacul de Paște

Tort cu blat din cozonacul de Paște

1. Pe post de blat se foloseste cozonacul ramas de la Paște sau Crăciun sau de când il aveți

4 voturi    2 comentarii
30 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

3 voturi

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua - de la care vom folosi toate albusurile + doar 4 din cele 6 galbenusuri
  • 4 linguri de zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 2 linguri cu varf de faina
  • 7 linguri cu varf de nuca
  • 1 lingura praf de copt
  • un varf lingurita sare
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 400 ml
  • 4 linguri zahar
  • 2 capacele esenta de rom
  • Putina coaja de portocala
  • pentru crema de vanilie avem nevoie de:
  • cele 2 galbenusuri ramase
  • 3 linguri cu zahar
  • 3 cescute de lapte (aprox 400 ml)
  • 3 linguri faina
  • 1 lingurita de zahar vanilat Bourbon (sau seminte de vanilie daca aveti)
  • 50 g unt
  • putina coaja rasa de lamaie
  • Pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml
  • oua de ciocolata
  • 6 patratele de ciocolata neagra pentru topit
  • Martipan si coloranti alimentari pentru flori.
  • Timp total de preparare: 120 minute
  • Portii: 10

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

7 voturi    4 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

2 voturi    0 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

2 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si caise Tort cu ciocolata si caise

Se topeste ciocolata si se incorporeaza cate putin, untul. Se lasa sa se raceasca. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu

0 voturi    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare.

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Tort cu ananas