Pentru ca anul acesta Sfintele Pasti le-am sarbatorit odata cu aniversarea a 35 de ani de casnicie a parintilor nostri, le-am pregatit un tort. Sper sa va placa si voua si sa-l gatiti pentru cei dragi!
Decoratiuni:
Se taie bucatele de martipan si se amesteca fiecare cu cateva picaturi de colorant alimentar. Se framanta bine in mana, puteti folosi niste manusi de unica folosinta pentru a nu va pata.
Pentru a modela florile din martipan, se intinde pasta si se preseaza usor cu ajutorul unei folii alimentare, pentru a nu-l topi cu caldura mainii. Se dau la frigider.
Cuibul de ciocolata se poate realiza din cateva patratele de ciocolata neagra topita la chocolate fondue sau pe baie de abur. Se toarna ciocolata topita, fierbinte intr-un sprit sau creion decorator si se picura, creand dungi pe o forma de silicon, daca aveti. Eu m-am ajutat de o forma de briosa din silicon, pe care am intors-o cu fundul in sus si peste care am turnat dungi subtiri, astfel incat sa obtin un model cat mai asemanator unui cuib de pasare.
Cuibul se da la frigider pana este gata tortul. Eu l-am lasat cam o ora si jumatate.
Blatul:
Se preincalzeste cuptorul.
Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, dar nu o spuma tare. Intr-un alt vas, se amesteca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat care se toarna peste albusuri. Se adauga praful de copt, nuca si faina, amestecand bine. Compozitia se aseaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt si se coace 30 de minute la foc mediu (180 de grade).
Cand tortul este gata, se lasa la racit (abia apoi se taie).
Intre timp, putem pregati crema si siropul.
Crema de vanilie:
Se amesteca cele 2 galbenusuri cu 3 linguri de zahar, se adauga laptele, apoi faina in ploaie, amesteca tot timpul cu un tel. Acest amestec se fierbe acum pe foc mic si se amesteca tot timpul, pentru a nu se forma cocoloase. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca energic 1 minut apoi se ia de pe foc. Apoi se adauga zaharul vanilat Bourbon, untul, coaja rasa de lamaie si se amesteca bine. Vom obtine o crema densa, lucioasa (care o sa se mai ingroase cand se va raci).
Siropul:
Se pun la fiert apa cu zaharul si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan. Cand da in clocot, se lasa sa fiarba 1 minut-doua, apoi se ia de pe foc si se adauga esenta de rom.
Abia dupa ce s-au racit si blatul si siropul, putem taia blatul in doua si il insiropam.
Decorul:
Urmatorul pas este sa batem frisca lichida cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa, suficient de tare.
Se orneaza tortul cu frisca, florile de martipan si cuibul de ciocolata, pe care eu l-am rupt putin pentru a crea efect.
Pofta Buna si Paste Fericit!
Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...
Spuma de capsuniReteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.
Gem de cireseDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii