autor:

Fara foto

» » , , , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun, Torturi

Tort Opera

Autor: Bucataria Stefaniei (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 05 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Bucataria Stefaniei (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 05 martie 2015

Ingrediente
FOI:, , 6 oua, 6 albusuri, 230g migdale fin macinate, 50g faina, 20g cacao, 230g zahar pudra, 25g zahar tos (sau 2 linguri), 1 lingurita cu esenta de vanilie, 50g unt topit cu 40-60% grasime, , SIROP DE CAFEA:, , 100g zahar tos, 120g apa, 2 plicuri de cafea instant, , GANACHE DE CIOCOLATA:, , 300g ciocolata amaruie, 280ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime, 50g unt la temperatura camerei cu 40-60% grasime, , CREMA DE CAFEA:, , 6 galbenusuri, 200g zahar tos, 2 linguri cu apa, 300g unt cu 80% grasime (sau 200g unt cu 80% grasime si 100g unt cu 60% grasime, 2 linguri cu sirop de cafea, , DECOR:, , trufe de ciocolata, cacao (optional)

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

76 voturi

Mod de preparare

FOI:

Cu ajutorul unui mixer se bat bine cele 6 oua dupa care se adauga lingurita cu esenta de vanilie. Migdalele se macina foarte fin si se adauga peste faina impreuna cu zaharul pudra si cele 20g de cacao. Se amesteca foarte bine dupa care se adauga usor peste ouale batute si se amesteca cu ajutorul unui tel.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare dupa care se adauga zaharul tos pus in mai multe transe. Se mixeaza pana cand zaharul se dizolva complet iar spuma de albusuri devine foarte tare. Spuma se incorporeaza usor in amestecul de migdale cu oua fiind pusa in mai multe transe iar dupa ce toate ingredientele s-au incorporat foarte bine se adauga si untul topit si racit.



In tava de aragaz tapetata cu hartie de copt se pune 1/3 din compozitie. Pentru a fi mai usor, puteti impartii compozitia in trei parti egale (aproximativ 360g fiecare). Se niveleaza si se baga in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade Celsius, nu pe ventilatie. Se tine pentru 10-15 minute timp in care prinde o usoara culoare pe margini. Atentie, nu trebuie sa fie tare! Dupa ce s-a copt se lasa la racit si nu se indeparteaza hartia de copt pana la momentul asamblarii. La fel se procedeaza si cu restul compozitiei ramase.



SIROP DE CAFEA:



Se pun toate ingredientele intr-un ibiric iar cand zaharul s-a topit, se indeparteaza de pe foc si se lasa la racit.



GANACHE DE CIOCOLATA:



Smantana se pune la incalzit, atentie nu trebuie sa fiarba, dupa care se indeparteaza de pe foc. Ciocolata se toaca marunt si se adauga impreuna cu untul moale peste smantana calda. Se amesteca pana cand toate ingredientele s-au incorporat foarte bine. In cazul in care smantana s-a racit si ciocolata nu s-a topit complet se pune din nou pe foc pentr aproximativ 1 minut. Se lasa la racit.



CREMA DE CAFEA:



Cu ajutorul unui mixer se mixeaza galbenusurile la viteza mica. Intr-n vas de teflon sau care nu prinde se topeste la foc mic zaharul impreuna cu cele 2 linguri cu apa. Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, se toarna in fir foarte subtire peste galbenusurile de ou, amestecand foarte repede cu mixerul la viteza mare. Indicat ar fi ca siropul de zahar sa fie turnat mai aproape de paletele mixerului pentru a nu se intarii, dar atentie nu pe palete. In cazul in care se formeaza bulgarasi de zahar si sunt mici, pot ramane in compozitie, dar daca sunt mari se scot. Bulgarasii mici de zahar sunt moi si dau un plus de savoare tortului. Nu au ce cauta in compozitie, dar daca apar de ce sa nu profitam.... Se continua cu mixatul timp de 10 minute pana cand crema devine foarte fina si se raceste, dupa care se adauga untul moale, lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare. Chiar daca dupa ce ati pus tot untul pare a fi o crema moale, se mixeaza in continuare pentru aproximativ 5 minute, timp in care crema capata o cu totul alta textura. Se da la rece pentru minim 30 de minute.



ASAMBLARE:



Ieiii si am ajuns aproape de final! In tava de aragaz tapetata cu hartie de copt se pune prima foaie. Se pensuleaza foarte bine cu sirop de cafea si se adauga toata crema de cafea. Se adauga si cea de-a doua foaie, se pensuleaza si ea la fel de bine cu sirop de cafea si se adauga jumatate din ganache-ul de ciocolata. Se nieleaza si se da la rece pentru minim 30 de minute.



Dupa 30 de minute, timp in care ganache-ul de ciocolata se intareste putin, se adauga cea de-a treia foaie si se pensuleaza foarte bine cu sirop de cafea. Se lasa putin pentru a absorbii tot siropul dupa care se adauga restul de ganache de ciocolata din care se pastreaza 3 linguri pline pentru marginile tortului. Se da din nou la rece pentru minim 30 de minute.



Se taie tortul pe jumatate iar una dintre bucati se pune peste cealalta. Cu un cutit tinut in apa fierbinte si sters de apa, se taie marginile tortului dupa care se adauga cele 3 linguri cu ganache de ciocolata ramase. Se pudreaza optional cu cacao si se pun cateva trufe de ciocolata. Se da la rece pentru minim 3 ore dupa care poate fi servit. Din punctul meu de vedere, este mult mai gustos daca este tinut peste noapte la rece. Puteti face o comparatie intre marginile tortului taiate cu o felie de tort de a doua zi. Se portioneaza cu ajutorul unui cutit tinut in apa fierbinte si sters de fiecare data dupa ce este scos din apa.



Spor la dulciurit! Ma puteti gasi si aici: http://bucatariastefaniei.blogspot.ro/
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Opera" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort delicios fara coacere

Tort delicios fara coacere

Bati bine frisca cu mixerul si o pui la frigider. Albusurile le bati spuma tare, freci untul( la

15 voturi    3 comentarii
1h
Torturi
Tort spirala pt Andrei

Tort spirala pt Andrei

Blat: Se separa galbenusurile de albusuri si se freaca cu ulei;albusurile se bat spuma cu un praf

4 voturi    2 comentarii
1h
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Viorica , 26 septembrie 2016

    Arată foarte bine si cred ca este delicios

  • Fara foto

    Mary Ardelean , 23 iulie 2016

    Dupa ingrediente este un tort fin si f.gustos.Arata minunat,asa incat la proxima ocazie il voi face.Multumesc pt.reteta!

  • Fara foto

    Stefania , 18 mai 2015

    Da, dar pentru a decongela tortul se tine in frigider.

    • Fara foto

      Ioana Szentanai , 16 mai 2015

      Stiti cumva daca se pastreaza bine in congelator pentru cateva saptamini . Multumesc

    • Fara foto

      Bucataria Stefaniei (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2015

      Dupa asamblarea celor 3 foi, tortul se taie pe jumatate iar bucatile rezultate se suprapun. Daca se respecta reteta, in cazul foior, se pot taia foarte usor deoarece sunt insiropate cu sirop de cafea si sunt moi. Recomand sa cititi mai detaliat toata reteta deoarece tot ce v-am spus se afla si la instructiuni sau puteti intra pe blog unde va pot raspunde mai repede la intrebari.

    • Fara foto

      Melinda Jager , 17 aprilie 2015

      In descriere sunt 3 foi, 1 strat de crema de cafea si 2 straturi de ganache... in poza am numarat 6 foi cu 2 straturi de crema si 4 straturi de ganache. Intrebarea este: cat sunt foile de subtiri si daca se pot taia in 2? Sau imaginea e falsa

    • Fara foto

      Stefania Budulac , 16 aprilie 2015

      Multumesc tuturor pentru aprecieri, intradevar este un tort foarte delicios. In curand voi face si varianta mai mare a acestui tort, care o puteti gasi pe blog.

    • Fara foto

      Luminita Ticolea , 15 aprilie 2015

      Superb, sigur si gustos Toata lauda bucatarului

    • Fara foto

      Veronica Musat , 13 aprilie 2015

      minunat arata.

    • Fara foto

      Stella Stana , 24 martie 2015

      arata bine .va spun dupa ce il fac

    • Fara foto

      Bucataria Stefaniei , 24 martie 2015

      38x30 cm

    • Fara foto

      Dan Popa , 23 martie 2015

      Ce dimensiune are tava pe care ați folosit-o? Va mulțumesc

    • Fara foto

      Maricica Stefanescu , 13 martie 2015

      Un tort mai special,merita efortul.La cum arata trebuie sa fie f bun Succes.

    • Victoria Gabriela

      Victoria Gabriela (Chef de cuisine) , 09 martie 2015

      Arata excelent! Felicitari! Cu prima ocazie il fac si eu!:)

    • Fara foto

      Simona Berbecaru , 08 martie 2015

      arata foarte bine si desigur este si delicioasa.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

76 voturi

Ingrediente

  • FOI:
  • 6 oua
  • 6 albusuri
  • 230g migdale fin macinate
  • 50g faina
  • 20g cacao
  • 230g zahar pudra
  • 25g zahar tos (sau 2 linguri)
  • 1 lingurita cu esenta de vanilie
  • 50g unt topit cu 40-60% grasime
  • SIROP DE CAFEA:
  • 100g zahar tos
  • 120g apa
  • 2 plicuri de cafea instant
  • GANACHE DE CIOCOLATA:
  • 300g ciocolata amaruie
  • 280ml smantana pentru frisca cu minim 30% grasime
  • 50g unt la temperatura camerei cu 40-60% grasime
  • CREMA DE CAFEA:
  • 6 galbenusuri
  • 200g zahar tos
  • 2 linguri cu apa
  • 300g unt cu 80% grasime (sau 200g unt cu 80% grasime si 100g unt cu 60% grasime
  • 2 linguri cu sirop de cafea
  • DECOR:
  • trufe de ciocolata
  • cacao (optional)

Raporteaza reteta

Retete
de Bucataria Stefaniei
Urzici cu orez si usturoi

Urzici cu orez si usturoi

Urzicile se spala foarte bine in 6-7 ape poate chiar mai mult. Intr-o oala cu apa clocotita si putina

10 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de post
Salata de legume si paste

Salata de legume si paste

Se pot adauga mai multe legume, asta depinde si de gustul fiecaruia. Intr-o oala se fierb pastele

4 voturi    3 comentarii
20 min
Salate reci
Pulpe de pui cu rosii cherry la cuptor

Pulpe de pui cu rosii cherry la cuptor

Am inceput cu pulpitele de pui pe care le-am spalat si le-am curatat bine de puful ramas. Le-am pudrat

2 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Mancaruri cu carne

Viorica

Arată foarte bine si cred ca este delicios

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort de inghetata cu coacaze rosii, caise si zmeura Tort de inghetata cu coacaze rosii, caise si zmeura

Se spala fructele (caisele se curata de piele si samburi), se maruntesc, pe rand, in robotul de bucatarie, dupa care se dau prin strecuratoare

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tort cu fructe de padure Tort cu fructe de padure

Se spala fructele de padure si se lasa sa se scurga. Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul si esenta de vanilie. Intr-un alt

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Tort cu mousse de ciocolata