autor:

anuta

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Torturi

Tortulet acrisor cu gris si bezea

Autor: anuta (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 30 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: anuta (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 30 aprilie 2017

Ingrediente
(forma de tort cu diametrul de 22 cm), 2 blaturi din cate:, 90 g gris (6 lg), 100 g zahar (5 lg), 125 ml apa, 50 ml ulei, 50 g ciocolata amaruie, 50 g faina (3 lg rase), 1 lingurita praf de copt, esenta, blatul din bezea:, 2 albusuri, 150 g zahar, 1 lingurita amidon, 1 lingurita otet, esenta vanilie, un praf de sare, crema:, 1/2 cana de lapte, 1/2 cana de zahar, 3 linguri de faina de gris (se dau 3 linguri de gris la rasnita de cafea), coaja rasa si suc de la jumatate de lamaie, 150 g unt, decor:, o mana de capsuni, ciocolata topita

Dificultate: Medie Timp: 50 min

1 vot

Mod de preparare

Se prepara 2 blaturi astfel: se amesteca grisul cu apa si zaharul si se lasa 2 ore sa se umfle grisul. Eu am copt 2 blaturi odata, avand 2 forme egale.

Dupa 2 ore, se mixeaza cu uleiul, se adauga ciocolata topita la bain marie, esenta si se incorporeaza la sfarsit, faina amestecata cu lingurita de praf de copt. Se asaza foaie pentru copt in forma, se toarna aluatul si se da la copt, 5 minute la foc iute, apoi se mai lasa cca. 25 minute la foc potrivit.

Se scoate din forma, se lasa sa se racoreasca un pic si dezlipim hartia cat este cald, pentru ca blatul rece devine foarte sfaramicios.

Se prepara blatul din bezea astfel: se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana se ingroasa. Adaugam otetul si esenta si la sfarsit, amidonul. Se coace in aceeasi forma de tort, pe hartie de copt, cu usa cuptorului intredeschisa. Se scoate blatul usor rumenit, cald, de pe hartie.

Se prepara crema asftfel: se fierbe laptele cu zaharul, coaja rasa de lamaie si grisul pana devine o pasta groasa pe care o amestecam in continuu, cu o lingura, sa nu se faca cocoloase. Se ia de pe foc si adaugam untul cate un pic, cat este inca fierbinte grisul si la sfarsit, se adauga sucul, cate un pic, pana il incorporam tot in crema.

Se asaza primul blat pe platou, se toarna crema calduta, putem sa presaram bucati de capsuni, se asaza deasupra cel de-al 2 lea blat, se preseaza un pic cu degetele, apoi adaugam crema ramasa si fixam blatul de bezea deasupra. Decoram deasupra cu jumatati de capsuni trase in ciocolata!!

Se da la rece 30 minute, apoi se poate felia. Blatul este moale si sfaramicios si se inmoaie foarte bine de la crema de lamaie, nu mai necesita insiropare.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tortulet acrisor cu gris si bezea" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Lela

Tort Lela

Literele de ciocolata alba: Se topeste ciocolata alba, pe baie de aburi sau in vasul de la chocolate

2 voturi    0 comentarii
3h
Torturi
Tort cu crema de portocale si ciocolata

Tort cu crema de portocale si ciocolata

Preparare blat Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul treptat . Se

3 voturi    2 comentarii
3h
Torturi

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

50 min

1 vot

Ingrediente

  • (forma de tort cu diametrul de 22 cm)
  • 2 blaturi din cate:
  • 90 g gris (6 lg)
  • 100 g zahar (5 lg)
  • 125 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g faina (3 lg rase)
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta
  • blatul din bezea:
  • 2 albusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita otet
  • esenta vanilie
  • un praf de sare
  • crema:
  • 1/2 cana de lapte
  • 1/2 cana de zahar
  • 3 linguri de faina de gris (se dau 3 linguri de gris la rasnita de cafea)
  • coaja rasa si suc de la jumatate de lamaie
  • 150 g unt
  • decor:
  • o mana de capsuni
  • ciocolata topita

Raporteaza reteta

Retete
de anuta
Supa de porumbei

Supa de porumbei

Porumbelul curatat si spalat bine se taie in 2 jumatati apoi impreuna cu maruntaiele,cu un praf de

1 vot    0 comentarii
1h
Supe de carne
Piept de pui in crusta de alune

Piept de pui in crusta de alune

Pieptul spalat si zvantat se intoarce cu parte taiata de pe os in sus, se sareaza, pipereaza si condimenteaza

5 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Prajitura cu zmeura si piure de castane

Prajitura cu zmeura si piure de castane

Se maruntesc biscuitii la robot apoi se amesteca cu miezul de nuca prajit si maruntit cu ciocolata

0 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort de morcovi cu nuca Tort de morcovi cu nuca

Se curata morcovii de coaja. Se spala si rad marunt. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tort cu iaurt si caise Tort cu iaurt si caise

Este un desert care se pregateste repede, este gata in 20- 30 minute maxim. Se spală fructele, se lasă sa se scurga intr-o sita,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Exotic Pavlova