autor:

anuta

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Torturi

Tortulet acrisor cu gris si bezea

Autor: anuta (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 30 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: anuta (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 30 aprilie 2017

Ingrediente
(forma de tort cu diametrul de 22 cm), 2 blaturi din cate:, 90 g gris (6 lg), 100 g zahar (5 lg), 125 ml apa, 50 ml ulei, 50 g ciocolata amaruie, 50 g faina (3 lg rase), 1 lingurita praf de copt, esenta, blatul din bezea:, 2 albusuri, 150 g zahar, 1 lingurita amidon, 1 lingurita otet, esenta vanilie, un praf de sare, crema:, 1/2 cana de lapte, 1/2 cana de zahar, 3 linguri de faina de gris (se dau 3 linguri de gris la rasnita de cafea), coaja rasa si suc de la jumatate de lamaie, 150 g unt, decor:, o mana de capsuni, ciocolata topita

Dificultate: Medie Timp: 50 min

1 vot

Mod de preparare

Se prepara 2 blaturi astfel: se amesteca grisul cu apa si zaharul si se lasa 2 ore sa se umfle grisul. Eu am copt 2 blaturi odata, avand 2 forme egale.

Dupa 2 ore, se mixeaza cu uleiul, se adauga ciocolata topita la bain marie, esenta si se incorporeaza la sfarsit, faina amestecata cu lingurita de praf de copt. Se asaza foaie pentru copt in forma, se toarna aluatul si se da la copt, 5 minute la foc iute, apoi se mai lasa cca. 25 minute la foc potrivit.

Se scoate din forma, se lasa sa se racoreasca un pic si dezlipim hartia cat este cald, pentru ca blatul rece devine foarte sfaramicios.

Se prepara blatul din bezea astfel: se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana se ingroasa. Adaugam otetul si esenta si la sfarsit, amidonul. Se coace in aceeasi forma de tort, pe hartie de copt, cu usa cuptorului intredeschisa. Se scoate blatul usor rumenit, cald, de pe hartie.

Se prepara crema asftfel: se fierbe laptele cu zaharul, coaja rasa de lamaie si grisul pana devine o pasta groasa pe care o amestecam in continuu, cu o lingura, sa nu se faca cocoloase. Se ia de pe foc si adaugam untul cate un pic, cat este inca fierbinte grisul si la sfarsit, se adauga sucul, cate un pic, pana il incorporam tot in crema.

Se asaza primul blat pe platou, se toarna crema calduta, putem sa presaram bucati de capsuni, se asaza deasupra cel de-al 2 lea blat, se preseaza un pic cu degetele, apoi adaugam crema ramasa si fixam blatul de bezea deasupra. Decoram deasupra cu jumatati de capsuni trase in ciocolata!!

Se da la rece 30 minute, apoi se poate felia. Blatul este moale si sfaramicios si se inmoaie foarte bine de la crema de lamaie, nu mai necesita insiropare.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tortulet acrisor cu gris si bezea" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
torturi cu fantezie

torturi cu fantezie

mierea, untul sau margarina, zaharul, laptele se topesc la baia cu aburi amestecindu-se permanent

10 voturi    2 comentarii
30 min
Torturi
Tort cu crema de nuca si ness

Tort cu crema de nuca si ness

Blatul : Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se mixeaza, pana se intaresc(ca o bezea). Se

9 voturi    1 comentariu
3h 50 min
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

50 min

1 vot

Ingrediente

  • (forma de tort cu diametrul de 22 cm)
  • 2 blaturi din cate:
  • 90 g gris (6 lg)
  • 100 g zahar (5 lg)
  • 125 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g faina (3 lg rase)
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta
  • blatul din bezea:
  • 2 albusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita otet
  • esenta vanilie
  • un praf de sare
  • crema:
  • 1/2 cana de lapte
  • 1/2 cana de zahar
  • 3 linguri de faina de gris (se dau 3 linguri de gris la rasnita de cafea)
  • coaja rasa si suc de la jumatate de lamaie
  • 150 g unt
  • decor:
  • o mana de capsuni
  • ciocolata topita

Raporteaza reteta

Retete
de anuta
Supa de porumbei

Supa de porumbei

Porumbelul curatat si spalat bine se taie in 2 jumatati apoi impreuna cu maruntaiele,cu un praf de

1 vot    0 comentarii
1h
Supe de carne
Piept de pui in crusta de alune

Piept de pui in crusta de alune

Pieptul spalat si zvantat se intoarce cu parte taiata de pe os in sus, se sareaza, pipereaza si condimenteaza

4 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Prajitura cu zmeura si piure de castane

Prajitura cu zmeura si piure de castane

Se maruntesc biscuitii la robot apoi se amesteca cu miezul de nuca prajit si maruntit cu ciocolata

0 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort trio cu crema de zmeura, ciocolata si mascarpone Tort trio cu crema de zmeura, ciocolata si mascarpone

Topesti untul intr-o cratita, la foc mic. Maruntesti biscuitii intr-un blender, ii pui intr-un vas si apoi torni untul si amesteci pana

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Tort cu cirese si ciocolata Tort cu cirese si ciocolata

Cerni faina, cacaua, praful de copt si sarea intr-un bol si dai deoparte. Mixezi untul cu zaharul pana devine cremos, apoi adaugi cele

0 voturi    0 comentarii
4h 30 min
Dulciuri diverse
Tort alb negru cu crema de martipan capsuni si frisca