autor:

anuta

» » , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Torturi

Tortulet acrisor cu gris si bezea

Autor: anuta (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 30 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: anuta (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 30 aprilie 2017

Ingrediente
(forma de tort cu diametrul de 22 cm), 2 blaturi din cate:, 90 g gris (6 lg), 100 g zahar (5 lg), 125 ml apa, 50 ml ulei, 50 g ciocolata amaruie, 50 g faina (3 lg rase), 1 lingurita praf de copt, esenta, blatul din bezea:, 2 albusuri, 150 g zahar, 1 lingurita amidon, 1 lingurita otet, esenta vanilie, un praf de sare, crema:, 1/2 cana de lapte, 1/2 cana de zahar, 3 linguri de faina de gris (se dau 3 linguri de gris la rasnita de cafea), coaja rasa si suc de la jumatate de lamaie, 150 g unt, decor:, o mana de capsuni, ciocolata topita

Dificultate: Medie Timp: 50 min

1 vot

Mod de preparare

Se prepara 2 blaturi astfel: se amesteca grisul cu apa si zaharul si se lasa 2 ore sa se umfle grisul. Eu am copt 2 blaturi odata, avand 2 forme egale.

Dupa 2 ore, se mixeaza cu uleiul, se adauga ciocolata topita la bain marie, esenta si se incorporeaza la sfarsit, faina amestecata cu lingurita de praf de copt. Se asaza foaie pentru copt in forma, se toarna aluatul si se da la copt, 5 minute la foc iute, apoi se mai lasa cca. 25 minute la foc potrivit.

Se scoate din forma, se lasa sa se racoreasca un pic si dezlipim hartia cat este cald, pentru ca blatul rece devine foarte sfaramicios.

Se prepara blatul din bezea astfel: se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana se ingroasa. Adaugam otetul si esenta si la sfarsit, amidonul. Se coace in aceeasi forma de tort, pe hartie de copt, cu usa cuptorului intredeschisa. Se scoate blatul usor rumenit, cald, de pe hartie.

Se prepara crema asftfel: se fierbe laptele cu zaharul, coaja rasa de lamaie si grisul pana devine o pasta groasa pe care o amestecam in continuu, cu o lingura, sa nu se faca cocoloase. Se ia de pe foc si adaugam untul cate un pic, cat este inca fierbinte grisul si la sfarsit, se adauga sucul, cate un pic, pana il incorporam tot in crema.

Se asaza primul blat pe platou, se toarna crema calduta, putem sa presaram bucati de capsuni, se asaza deasupra cel de-al 2 lea blat, se preseaza un pic cu degetele, apoi adaugam crema ramasa si fixam blatul de bezea deasupra. Decoram deasupra cu jumatati de capsuni trase in ciocolata!!

Se da la rece 30 minute, apoi se poate felia. Blatul este moale si sfaramicios si se inmoaie foarte bine de la crema de lamaie, nu mai necesita insiropare.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tortulet acrisor cu gris si bezea" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort diplomat

Tort diplomat

Inainte de toate punem gelatina la inmuiat intr-o cana si turnam apa peste si o lasam asa. Intre

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Torturi
Cheesecake cu lamaie

Cheesecake cu lamaie

Pentru baza, incalzeste cutorul la 180⁰C.Unge cu grasime o tava rotunda de 23 cm diametru.Intr-o

5 voturi    4 comentarii
1h 10 min
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

50 min

1 vot

Ingrediente

  • (forma de tort cu diametrul de 22 cm)
  • 2 blaturi din cate:
  • 90 g gris (6 lg)
  • 100 g zahar (5 lg)
  • 125 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g faina (3 lg rase)
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta
  • blatul din bezea:
  • 2 albusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita otet
  • esenta vanilie
  • un praf de sare
  • crema:
  • 1/2 cana de lapte
  • 1/2 cana de zahar
  • 3 linguri de faina de gris (se dau 3 linguri de gris la rasnita de cafea)
  • coaja rasa si suc de la jumatate de lamaie
  • 150 g unt
  • decor:
  • o mana de capsuni
  • ciocolata topita

Raporteaza reteta

Retete
de anuta
Supa de porumbei

Supa de porumbei

Porumbelul curatat si spalat bine se taie in 2 jumatati apoi impreuna cu maruntaiele,cu un praf de

2 voturi    0 comentarii
1h
Supe de carne
Piept de pui in crusta de alune

Piept de pui in crusta de alune

Pieptul spalat si zvantat se intoarce cu parte taiata de pe os in sus, se sareaza, pipereaza si condimenteaza

5 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Prajitura cu zmeura si piure de castane

Prajitura cu zmeura si piure de castane

Se maruntesc biscuitii la robot apoi se amesteca cu miezul de nuca prajit si maruntit cu ciocolata

0 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu morcovi si crema de branza Tort cu morcovi si crema de branza

Pt blat: se amesteca toate ingredientele in ordinea in care sunt scrise. Eu am folosit 2 forme detasabile de 18 cm, tapetate cu hartie

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Cheesecake cu portocale Cheesecake cu portocale

Pentru blatul din biscuiti: se pun biscuitii in vasul robotului de bucatarie si se maruntesc, dar nu foarte marunt. Se pun biscuitii

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Retete de Pasti
Tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura