Tortulet acrisor cu gris si bezea

Se prepara 2 blaturi.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie
Tortulet acrisor cu gris si bezea

Ingrediente

  • (forma de tort cu diametrul de 22 cm)
  • 2 blaturi din cate:
  • 90 g gris (6 lg)
  • 100 g zahar (5 lg)
  • 125 ml apa
  • 50 ml ulei
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 50 g faina (3 lg rase)
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta
  • blatul din bezea:
  • 2 albusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita amidon
  • 1 lingurita otet
  • esenta vanilie
  • un praf de sare
  • crema:
  • 1/2 cana de lapte
  • 1/2 cana de zahar
  • 3 linguri de faina de gris (se dau 3 linguri de gris la rasnita de cafea)
  • coaja rasa si suc de la jumatate de lamaie
  • 150 g unt
  • decor:
  • o mana de capsuni
  • ciocolata topita

Mod de preparare

Se prepara 2 blaturi astfel: se amesteca grisul cu apa si zaharul si se lasa 2 ore sa se umfle grisul. Eu am copt 2 blaturi odata, avand 2 forme egale.

Dupa 2 ore, se mixeaza cu uleiul, se adauga ciocolata topita la bain marie, esenta si se incorporeaza la sfarsit, faina amestecata cu lingurita de praf de copt. Se asaza foaie pentru copt in forma, se toarna aluatul si se da la copt, 5 minute la foc iute, apoi se mai lasa cca. 25 minute la foc potrivit.

Se scoate din forma, se lasa sa se racoreasca un pic si dezlipim hartia cat este cald, pentru ca blatul rece devine foarte sfaramicios.

Se prepara blatul din bezea astfel: se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana se ingroasa. Adaugam otetul si esenta si la sfarsit, amidonul. Se coace in aceeasi forma de tort, pe hartie de copt, cu usa cuptorului intredeschisa. Se scoate blatul usor rumenit, cald, de pe hartie.

Se prepara crema asftfel: se fierbe laptele cu zaharul, coaja rasa de lamaie si grisul pana devine o pasta groasa pe care o amestecam in continuu, cu o lingura, sa nu se faca cocoloase. Se ia de pe foc si adaugam untul cate un pic, cat este inca fierbinte grisul si la sfarsit, se adauga sucul, cate un pic, pana il incorporam tot in crema.

Se asaza primul blat pe platou, se toarna crema calduta, putem sa presaram bucati de capsuni, se asaza deasupra cel de-al 2 lea blat, se preseaza un pic cu degetele, apoi adaugam crema ramasa si fixam blatul de bezea deasupra. Decoram deasupra cu jumatati de capsuni trase in ciocolata!!

Se da la rece 30 minute, apoi se poate felia. Blatul este moale si sfaramicios si se inmoaie foarte bine de la crema de lamaie, nu mai necesita insiropare.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete
Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.

Dulceata de zmeura