autor:

Doina  Varga

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Țușpais de dovlecei cu praz

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Germania


    Reteta postata pe: 03 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Germania


Reteta postata pe: 03 octombrie 2010

Ingrediente
* 1-2 dovlecei (650-750 g), * 1 praz, * 1 ceapa, * 1 morcov, * 2-3 rosii, * 1 legatura marar + patrunjel, * 2 lingurite de faina, * 2-3 catei de usturoi, * 4 linguri ulei (de masline), * sare, piper, cimbru, 1 frunza de dafin, 1 lingurita baza pentru mancaruri, * 1 lingurita de zahar (optional)

Dificultate: Redusa Timp: 35 min

31 voturi

Mod de preparare

Am tot auzit pe la noi prin Banat, mai ales la gospodinele de origine germana, ca fac țușpais. Am fost foarte curioasa ce inseamna si am cautat in DEX online. Am gasit:
țușpáis, țușpáisuri, s.n. (reg.) 1. garnitură (la friptură). 2. mâncare de dovlecei. 3. mâncare proastă. 4. băutură falsificată.
Sper sa nu fie o mancare proasta de dovlecei. Ar fi un pleonasm. A iesit ceva extraordinar. Acum este piata plina de dovlecei si sunt foarte gustosi in tot felul de combinatii: friganele, ghiveci, țușpais, pane, in salata de vinete, murati, etc. Acum am facut țușpais simplu de dovlecei cu praz.
Curatati dovleceii, ceapa, morcovul si taiati ceapa marunt, morcovul feliute subtiri, dovleceii feli mai grosute. Prazul se curata de mustati si frunze palite si se taie felii subtiri. Puneti totul la calit in ulei intr-o craticioara.
Dupa 5-6 minute adaugati rosiile curatate de pielite si taiate cubulete, baza pentru mancaruri, condimente, 100 ml apa si lasati sa fiarba la foc mic cu capac 10-15 minute, apoi adaugati verdeata tocata.
Lasati sa fiarba, la foc mic, inca 5-6 minute, adaugati faina desfacuta in putina apa si dregeti gustul de sare, piper, eventual zahar. Amestecati sa nu se prinda inca 2-3 minute ca sa se lege sosul si țușpaisul este gata.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Țușpais de dovlecei cu praz" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Conopida cu ciuperci si smantana

Conopida cu ciuperci si smantana

Desfacem conopida si oparim buchetelele 8 minute in apa cu sare. Le scoatem si le lasam sa se scurga.

12 voturi    5 comentarii
54 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Spanac cu cartofi la cuptor

Spanac cu cartofi la cuptor

Am observat ca exista doua tabere bine delimitate : fanii spanacului versus fanii urzicilor. Pana

3 voturi    2 comentarii
1h 5 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Irina Eirene , 04 octombrie 2013

    Acum ma apuc de facut :D

  • Fara foto

    Franz (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2011

    Pe scurt: la noi in Germania mincarea este necunoscuta. Svabii din Banatul romin, Banatul maghiar si Banatul sirb o pregatesc asemanator dar cu dovleacul dat pe razatoarea de varza. Tuspais inseamna tradus "garnitura" si nimic altceva. Cuvintele sint zur-la, Speise- mincare. Incearca so faci cu smintina si boia dulce. Franz

  • Fara foto

    Franz (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2011

    O mica corectura: la noi in Germania aceasta mincare este necunoscuta. Este o mincare a svabilor pur Banateana(incluzind si Banatul maghiar si sirbesc). Tuspais vine de la" zur Speise"- inseamna garnitura la mincare" si nimic altceva, cel putin in germana . In original dovleacul se da pe razatoarea de varza .

    • Fara foto

      Catalina (Chef de cuisine) , 18 octombrie 2010

      imi place reteta.o pregatesc si eu in seara sa si revin cu poze.multumesc pentru idee:)

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2010

      Interesanta reteta si eu pregatesc asa ceva ca garnitura la pasare sau peste si se poate minca si asa ca un fel.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

35 min

31 voturi

Ingrediente

  • * 1-2 dovlecei (650-750 g)
  • * 1 praz
  • * 1 ceapa
  • * 1 morcov
  • * 2-3 rosii
  • * 1 legatura marar + patrunjel
  • * 2 lingurite de faina
  • * 2-3 catei de usturoi
  • * 4 linguri ulei (de masline)
  • * sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingurita baza pentru mancaruri
  • * 1 lingurita de zahar (optional)

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

130 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Franz (Chef de cuisine)

Pe scurt: la noi in Germania mincarea este necunoscuta. Svabii din Banatul romin, Banatul maghiar si Banatul sirb o pregatesc asemanator dar cu dovleacul dat pe razatoarea de varza. Tuspais inseamna tradus "garnitura" si nimic altceva. Cuvintele sint zur-la, Speise- mincare. Incearca so faci cu smintina si boia dulce. Franz

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Varza noua cu ceapa verde la cuptor Varza noua cu ceapa verde la cuptor

Varza o tocam marunt si apoi o frecam cu sare grunjoasa. Curatam ceapa o spalam si o taiem marunt. Asezam tava pe foc punem uleiul

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Vinete la cuptor Vinete la cuptor

Se taie felii, vinetele, patlagelele rosii, patlagelele verzi si gogosarii. Se stropeste vasul cu ulei de masline si se asaza in vas,

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
Mancarica scazuta din spanac verde cu afumatura