autor:

Fara foto

» » Conserve si muraturi

Varză albă în saramura

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 mai 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 mai 2005

Ingrediente
Pentru 10 kg varza alba:, * 4 l saramura,, * 400 g morcovi taiaţi felii,, * 50 g cimbru,, * 2 g enibahar,, * 5 g foi de dafin.

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

21 voturi

Mod de preparare

Varza se curata de frunzele exterioare si de cotoare, se taie jumatati sau sferturi sau, daca sint capatinile mai mici, se lasa intregi, se presara bine cu sare. Varza astfel pregatita se aseaza in vase de murare (borcane, putini), îndesandu-se bine. In timpul asezarii verzei in vasul de murare, se intercaleaza cu condimentele din reteta, apoi se toarna saramura fierbinte, pregatita, pina la gura vasului. Se mai asteapta circa 30 minute pentru a se lasa varza si se mai completeaza cu saramura astfei incit saramura sa depaseasca varza cu circa 10 cm, apoi se leaga la gura. Primele 7 zile vasele cu varza pusa la murat se tin la o temperatura obisnuita de circa 16 - 18°C, dupa care se vor ridica si se vor pastra la locuri uscate, racoroase si ferite de mirosuri straine (petrol). Dupa turnarea saramurii, fermentatia incepe in 1-2 zile fiind determinate de temperatura. La putini se vor prevedea in partea inferioara cepuri pentru pritocire, care se va face din trei in trei zile. Operatia consta in scoaterea zemei in vase mari care apoi se toarna prin vanturare in vasul cu varza. Operatia se repeta de citeva ori pentru vanturarea perfecta a saramurii.
Daca ti-a placut reteta noastra "Varză albă în saramura" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
VARZA DULCE LA MURAT VARA

VARZA DULCE LA MURAT VARA

Am tocat varza alba si rosie si am frecat-o cu sare. Am pus pe fundul borcanului cimbru si marar

2 voturi    3 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Gogosari umpluti cu struguri

Gogosari umpluti cu struguri

Gogosarii curatati de cotoare si seminte si spalati, sunt lasati sa se scurga. Boabele de struguri

1 vot    9 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 30 %
199.99 lei
139.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

21 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 kg varza alba:
  • * 4 l saramura,
  • * 400 g morcovi taiaţi felii,
  • * 50 g cimbru,
  • * 2 g enibahar,
  • * 5 g foi de dafin.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Supa de ciuperci

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

2 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Pasta de ardei kapia