Varza a la Cluj

Varza a la Cluj. Puteti sa folositi si varza dulce. Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca estem opariti-o sa mai iasa sarea din ea, apoi taiati-o fideluta.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Varza a la Cluj

Ingrediente

  • Pentru stratul de varza:
  • 1,5 kg varza murata
  • 2 cepe
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurite cimbru uscat
  • 1 lingurita chimen macinat sau seminte, dupa plac
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita piper macinat
  • 2 lingurite boia dulce
  • Pentru stratul de orez:
  • 200 g orez
  • 1 L de apa rece
  • 1 lingurita de sare
  • Pentru stratul de carne tocata:
  • 1 kg carne tocata de porc sau amestec cu vita, dupa plac
  • 2 cepe
  • putin ulei
  • sare si piper dupa gust
  • 2 lingurite boia dulce sau mai iute, dupa plac
  • 3 linguri suc de rosii si smantana grasa pentru servit

Mod de preparare

Puteti sa folositi si varza dulce. Daca folositi varza murata, gustati-o sa nu fie prea sarata, daca estem opariti-o sa mai iasa sarea din ea, apoi taiati-o fideluta.

Taiati cubulete ceapa si intr- o oala incapatoare, puneti uleiul sa se incinga bine, adaugati ceapa si lasati-o putin sa se inmoaie. Puneti apoi varza, cimbrul, piperul, boiaua, doua foi de dafin si optional o lingurita de chimen macinat. Puteti sa puneti seminte de chimen,

Puneti si doua cani cu apa calda, si acoperiti cu un capac si lasati-o sa fiarba.

Intre timp fierbeti si orezul, mai intai spalati-l pana apa e limpede si apoi fierbeti-l 12 – 15 minute.

amestecati intre timp si in varza, nu trebuie sa fie foarte, foarte fiarta pentru ca se mai face apoi si in cuptor.

urmeaza carnea. Taiati mai intai cepele cubulete. Puneti putin ulei intr-o tigaie incapatoare si caliti-o putin. Adaugati carnea. Puteti folosi numai carne tocata de porc sau amestec cu vita, cum va place. Amestecati bine pana isi schimba culoarea. Condimentati cu sare si piper si boia dulce. Daca vreti sa fie picanta puteti folosi boia iute. Si o lasati sa se gateasca bine.

Cand orezul este fiert, scurgeti-l intr-o sita si clatiti-l cu apa rece.

Cand varza este gata, scoate-ti frunzele de dafin, nu mai ramane decat sa o asamblalati si o sa o puneti in cuptor.

Cel mai bun ar fi un vas de fonta, dar e bun orice vas cu fund mai gros. Ungeti-l cu putin ulei, puneti jumatate din varza calita, urmeaza orezul, apoi carnea si restul de varza. Puteti sa faceti mai multe straturi, asta este la alegere.

Deasupra turnati cate linguri de suc de rosii, daca nu va place puteti sa nu puneti. Tot acum puteti sa adaugati niste slaninuta sau felii de kaizer. E optional, apoi puneti smantana grasa si crengutele de cimbru uscat.

Puneti capacul si bagati in cuptorul incins deja la 180 de grade pentru 45 de minute. Apoi scoateti capacul si mai lasati 10 minute sa se gratineze.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Ceapa si ardeiul tocate, morcovul, telina si pastarnacul date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit in ulei,

Bors de dovlecei cu stevie
Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor