autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Varza murata

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 23 octombrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 23 octombrie 2013

Ingrediente
varza, sare grunjoasa, marar uscat,cimbru uscat, frunze de telina, hrean, boabe de porumb uscat,boabe de piper, coriandru, frunze dafin,boabe de muştar

Dificultate: Redusa Timp: 1h

1 vot

Mod de preparare

Varza se poate acri desfăcută în frunze deoarece astfel fermentează mult mai repede,se păstrează excelent pentru iarnă şi este ideal atunci când nu ai spaţii de depozitare. Se alege varza frumoasă, se desface în frunze,se spală şi se lasa să se scurgă de apă. În borcanul bine spălat şi scurs, se aşează mai întâi mărar uscat ,frunze de ţelina, cimbru uscat apoi frunza peste frunză, îndesindu-le bine una peste alta făcându-se pachetele.Puteţi presăra câte puţină sare pe fiecare frunză... Se presara deasupra câteva boabe de porumb şi câteva bucăţi de hrean, mărar uscat după care se aşează deasupra scândurele . Se amesteca sarea cu apa (45 g sare - o lingură la un litru apa) .Când sarea s-a dizolvat complet, se toarnă în borcan. Se închide borcanul ermetic apoi se lasa 2-3 zile. Dacă la deschiderea borcanului se observa că varza a scăzut, se mai adăugă câteva frunze, apoi se leagă din nou. După 2-3 zile se pritoceşte varza turnând apa din borcan într-un vas, apoi înapoi în borcan. Se repeta această operaţie de două-trei ori . Se repeta pritocirea din două în două zile, până la acrirea verzei.

Varza tocată . Se toacă mărunt varza şi se amesteca cu puţină sare. Se aşează în borcan floare de mărar uscat,hrean tocat,frunze de ţelina apoi varza tocată bine îndesata. Deasupra se pune mărar uscat cu floare şi două scândurele. Se prepară o saramură din 45 g sare la un litru apa şi, când s-a topit bine sarea, se toarnă în borcan.Se închide ermetic , iar după 2-3 zile se controlează şi, dacă varza a mai scăzut, se mai completează. A doua sau a treia zi se începe pritocirea, care se repeta din două în două zile până când varza s-a acrit bine. Se închide borcanul şi se aşează la păstrat.

Varza la butoi.

Am folosit 12 verze, 2 leg. cimbru uscat, 3 leg. mărar uscat, 2 leg. frunze ţelina, sare grunjoasa
Pentru fiecare litru de apă adăugaţi o lingură cu vârf de sare. Adăugaţi cateva boabe de piper, coriandru, frunze dafin, o lingură boabe de muştar şi încălziţi apă până la topirea sării.

Se foloseşte varza întreaga, neîngheţate şi bine îndesată...Îndepărtaţi frunzele exterioare, ofilite şi desfaceţi cu un cuţit bine ascuţit cotorul verzelor în formă de con.
Fiecare varză se umple în spaţiul rămas liber în urma îndepărtării cotorului, cu sare grunjoasă şi se aşează în butoi cu partea cu sare în sus.

Intercalaţi hreanul,frunzele de ţelina şi crengile de cimbru printre căpăţânile de varză presărând şi câte puţină sare pe fiecare rând de varză.Puteţi adăuga printre verze bucăţi de măr şi gutuie , varza roşie sau sfecla roşie pentru culoare .

După ce toată varza a fost aranjată se mai adauga boabe de porumb, hrean,crenguţe de ţelina,cimbru şi de mărar lăsându-se până a doua zi fără apă.
A doua zi se umple butoiul cu saramura.

Dacă nu vor intra toate verzele de la început, le veţi îndesa în butoi în 2-3 zile astfel butoiul se va umple până sus.Pentru a sta varza în saramura se pune o piatră sau lemnişoare deasupra.

După 2-3 zile varza trebuie pritocită: pentru uniformizarea conţinutului de sare, lichidul din interior trebuie complet omogenizat.Modalitatea cea mai rapidă de a omogeniza lichidul este de a introduce aer, cu ajutorul unui tub sau furtun de plastic, pe fundul butoiului.

Pritocirea se mai face face încă de 2 ori, la un interval de 3 zile pentru a obţine o moare de varză limpede şi plăcută la gust.
Daca ti-a placut reteta noastra "Varza murata" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Varza murata de vara

Varza murata de vara

1. Se curata varza de cotoare si de frunzele exterioare. 2. Se toaca marunt si se adauga peste ea

22 voturi    8 comentarii
1h
Salate de legume
Sarmale din varza murata si carne amestec

Sarmale din varza murata si carne amestec

Mai intai spalam varza si o lasam in apa rece, 2-3 ore. Carnea tocata o punem intr-un castron.

2 voturi    0 comentarii
5h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • maria mihalache

    maria mihalache (Chef de cuisine) , 02 noiembrie 2013

    si noi am pus!

Dificultate

Redusa

Timp

1h

1 vot

Ingrediente

  • varza
  • sare grunjoasa
  • marar uscat,cimbru uscat
  • frunze de telina
  • hrean
  • boabe de porumb uscat,boabe de piper
  • coriandru
  • frunze dafin,boabe de muştar

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post
maria mihalache

maria mihalache (Chef de cuisine)

si noi am pus!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Pasta de gogosari cu rosii