Varza rosie dulce cu mere

Timp pregatire
210 minute
Complexitate
medie
Varza rosie dulce cu mere

Ingrediente

  • 1 varza rosie de 1 kg (daca e mai mare, recalculati cantitatile ca sa respectati proportiile)
  • 1/2 kg mere
  • 4-5 tulpini de telina verde
  • 2 cepe rosii
  • 1 legatura de marar verde
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura mare de zahar brun
  • 4 ardei grasi rosii sau verzi, sau sos de ardei
  • 1/2 sau 1 lamaie (depinde de marime si de gust) sau 1-2 linguri de otet de mere
  • 1 ardei iute, optional
  • 1 capatana anghinare, optional.
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 2 lingurite rase de sare marina.

Mod de preparare

Se curata si se spala legumele si se lasa la scurs.

In oala in care va fierbe mancarea, se pune uleiul de masline, ceapa tocata fin, telina taiata in felii subtiri, ardeii (spalati inclusiv in interior si la care li s-au scos smaburii si cotoarele) taiati fideluta, cimbrul si praful de sare, si se lasa toate la calit cateva minute pana devin moi si lucioase, avand grija sa le amestecam din cand in cand ca sa nu se arda. Se stinge cu o cana de apa calda, apoi se adauga varza taiata fideluta si foile de dafin.

Taiem anghinarele pe lateral in acelasi stil ca si varza si le adaugam peste compozitia din oala. Lasam sa fiarba sub capac si intre timp ne ocupam de mere, pe care le curatam, le spalam si le taiem felii subtiri. Punem merele taiate peste varza si adaugam zaharul brun. Daca mai trebuie, completam cu inca o cana de apa calda pe parcurs. Spre sfarsit, punem mararul tocat si zeama de lamaie sau otetul. Eu am fiert totul la foc mic cam 2 1/2 - 3 ore, dar depinde de situatie. Cand e gata, se lasa la odihna 15-30 de minute cu capacul pus si apoi se serveste in farfurii, simpla sau cu smantana dulce adaugata. Chiar daca nu are un aspect festiv, este deosebit de gustoasa, aromata si cu siguranta va place intregii familii.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi