autor:

Bianca

» » Conserve si muraturi

Zacusca cu vinete

Autor: Bianca (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 05 septembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Bianca (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 05 septembrie 2013

Ingrediente
Pentru 10 borcane de 800:, 7 kg vinete, 5 kg rosii, 5 kg ardei kapia rosu, 3 kg gogosari, 1 kg ceapa alba, frunze de telina, 10 foi de dafin, sare, piper, busuioc, zahar, ulei

Dificultate: Medie Timp: 4h 30 min

4 voturi

Mod de preparare

Se spala toate legumele. Ardeii, gogosarii si vinetele se coc, dupa care se curata de coaja si de seminte (fie in apa, fie dupa ce au stat in aburul propriu, intr-un vas acoperit).
Rosiile se dau prin masina de tocat carne sau pe razatoare, se strecoara pentru a nu fi foarte lichide pentru ca atunci cad veti adauga si restul ingredientelor, se va obtine o compozitie mult prea moala si scade dupa ore multe, dupa care se pune la calit cu ulei. Cand s-a aurit putin, se adauga peste sucul de rosii si se lasa sa fiarba, amestecand din cand in cand.
Ardeii se dau si ei prin masina de tocat carne/ se dau pe razatoare, dupa care ii adaugati peste sucul de rosii cu ceapa. Maruntiti vinetele ca pentru salata de vinete si adaugati-le si pe ele in oala. Din acest moment, amestecati aproape incontinu pentru ca fiind o compozitie groasa, ea tinde sa se lipeasca de oala. Asadar, luati o lingura de lemn si amestecati si iar amestecati. Lasati sa se intrepatrunda aromele si sa dea cateva clocote, la foc mic pentru ca sare, dupa care incepeti sa condimentati. La final adaugati si frunzele de telina tocate foarte fin si busuiocul deoarece acesta va "lupta" si contra posibilului mucegai.
Cand sunteti multumite de consistenta compozitiei, dar si de gust, dati ochiul la minim si umpleti borcanele cat compozitia este foarte fierbinte pentru ca atunci bacteriile mor si nu va mai fi nevoie de pasteorizare. Astfel, vor tine si 3 ani, fara probleme.

Spor la treaba si pofta mare!
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca cu vinete" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Zacuscă cu vinete

Zacuscă cu vinete

Poate e un pic cam târzie postarea mea cu zacusca de vinete, dar dacă nu ați apucat să o

20 voturi    15 comentarii
6h 15 min
Bucate la borcan
ZACUSCA MEA DE VINETE

ZACUSCA MEA DE VINETE

Vinetele se coc, se curata, se lasa la scurs, se toaca marunt, se pun deoparte. Gogosarii se coc,

34 voturi    12 comentarii
8h
Conserve si muraturi

  • 3 comentarii

  • Santa Maria , 24 august 2015

    super de buna multumesc :*

  • Paulina Stan , 05 septembrie 2014

    este ce mai buna reteta de zacusca de vinete

  • Ana Hatiegan , 06 septembrie 2013

    super bun

Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

4 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 borcane de 800:
  • 7 kg vinete
  • 5 kg rosii
  • 5 kg ardei kapia rosu
  • 3 kg gogosari
  • 1 kg ceapa alba
  • frunze de telina
  • 10 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • busuioc
  • zahar
  • ulei

Raporteaza reteta

Retete
de Bianca
Frigarui la cuptor din piept de pui si legume

Frigarui la cuptor din piept de pui si legume

Se pregatesc toate ingredientele pentru ca mai apoi asezatul lor pe betisoare sa mearga repede. Se

22 voturi    11 comentarii
59 min
Mancaruri cu carne
Tarta cu branza dulce si stafide

Tarta cu branza dulce si stafide

In primul rand se pun stafidele la hidratat in esenta de vanilie cu putina apa (sau ceva ceai de

1 vot    3 comentarii
59 min
Prajituri
Dulceata de dovlecei

Dulceata de dovlecei

Dovleceii trebuie sa fie mai batrani si mai mari, intrucat se curata si mai usor de seminte si se

6 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Sucuri si compoturi de fructe
Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Pasta de corcoduse albe