Zacusca de fasole

Timp pregatire
270 minute
Complexitate
redusa
Zacusca de fasole

Ingrediente

  • # 2 kg fasole uscata alba sau pestrita
  • # 2 kg ardei kapia/gogosari sau combinat
  • # 1 kg ceapa
  • # 1 kg rosii (sau un litru de bulion)
  • # 1 litru ulei
  • # 1 plic pikant fix dulce/iute
  • # 5-6 foi de dafin
  • # 1 legatura buna de frunze de patrunjel si telina
  • # sare, piper, cimbru, maghiran
  • # optional 4-5 linguri de zahar

Mod de preparare

Face parte dintre retetele de zacusca consacrate, am pus si eu anul acesta si mi-a iesit foarte buna. Am dat in “zacuscareala” pentru ca ne place foarte mult si am aflat ca vine o iarna grea care se suprapune, colac peste pupaza, peste o “criza continua”. La inceput nu am vrut sa pun zacusca anul acesta, dar era sa nu profit de piata surprinzator de ieftina in aceasta perioada: 1 leu kg de vinete, o promotie la fasole uscata cu 2,50 kg, morcovi si ceapa cu 99 de bani la Profi si la Kaufland.

Fasolea se spala si se pune la inmuiat, cu o seara inainte, in apa rece cat sa acopere cu vreo 10-15 cm. Se pune apoi la fiert in 5 litri de apa rece cu putina sare. Se lasa sa fiarba la foc foarte mic vreo doua ore, aveti grija sa nu se prinda. Puneti sub oala in care fierbe fasolea o plita de fonta mai groasa, daca aveti. In timp ce fierbe fasolea curatati ceapa, curatati rosiile de pielite iar ardeii cum preferati: ii curatati tocati marunt si ii puneti la prajit sau ii coaceti si ii curatati de pielite si seminte. Ceapa se toaca mare si se pune la calit in 0,5 l ulei. Cand s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate mare, apoi ardeii caliti sau copti.

Dupa ce a fiert fasolea, scurgeti zeama, daca este cazul si puneti-o impreuna cu ceapa, rosiile si ardeii sa se racoreasca putin, pentru a le putea mixa impreuna. In timp ce mixati, adaugati restul de ulei, plikul de pikant fix, condimente, sare si piper dupa gust, eventual zahar, cine doreste. Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda, vreo 20 de minute.

Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca in camara. Am folosit o cratita de tuci foarte mare. Mi-au iesit 20 de borcane de 370 g. Pentru ca imi place sa fie mai csipos (picant) am pus si vreo 10 peperoni rosii pe care i-am calit impreuna cu ceapa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor