autor:

Doina  Varga

» » Conserve si muraturi

Zacusca de fasole

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 octombrie 2010

Ingrediente
# 2 kg fasole uscata alba sau pestrita, # 2 kg ardei kapia/gogosari sau combinat, # 1 kg ceapa, # 1 kg rosii (sau un litru de bulion), # 1 litru ulei, # 1 plic pikant fix dulce/iute, # 5-6 foi de dafin, # 1 legatura buna de frunze de patrunjel si telina, # sare, piper, cimbru, maghiran, # optional 4-5 linguri de zahar

Dificultate: Redusa Timp: 4h 30 min

20 voturi

Mod de preparare

Face parte dintre retetele de zacusca consacrate, am pus si eu anul acesta si mi-a iesit foarte buna. Am dat in “zacuscareala” pentru ca ne place foarte mult si am aflat ca vine o iarna grea care se suprapune, colac peste pupaza, peste o “criza continua”. La inceput nu am vrut sa pun zacusca anul acesta, dar era sa nu profit de piata surprinzator de ieftina in aceasta perioada: 1 leu kg de vinete, o promotie la fasole uscata cu 2,50 kg, morcovi si ceapa cu 99 de bani la Profi si la Kaufland.
Fasolea se spala si se pune la inmuiat, cu o seara inainte, in apa rece cat sa acopere cu vreo 10-15 cm. Se pune apoi la fiert in 5 litri de apa rece cu putina sare. Se lasa sa fiarba la foc foarte mic vreo doua ore, aveti grija sa nu se prinda. Puneti sub oala in care fierbe fasolea o plita de fonta mai groasa, daca aveti. In timp ce fierbe fasolea curatati ceapa, curatati rosiile de pielite iar ardeii cum preferati: ii curatati tocati marunt si ii puneti la prajit sau ii coaceti si ii curatati de pielite si seminte. Ceapa se toaca mare si se pune la calit in 0,5 l ulei. Cand s-a inmuiat, se adauga rosiile taiate mare, apoi ardeii caliti sau copti.
Dupa ce a fiert fasolea, scurgeti zeama, daca este cazul si puneti-o impreuna cu ceapa, rosiile si ardeii sa se racoreasca putin, pentru a le putea mixa impreuna. In timp ce mixati, adaugati restul de ulei, plikul de pikant fix, condimente, sare si piper dupa gust, eventual zahar, cine doreste. Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda, vreo 20 de minute.
Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca in camara. Am folosit o cratita de tuci foarte mare. Mi-au iesit 20 de borcane de 370 g. Pentru ca imi place sa fie mai csipos (picant) am pus si vreo 10 peperoni rosii pe care i-am calit impreuna cu ceapa.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de fasole" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Zacusca mea de fasole

Zacusca mea de fasole

Fasolea se pune la inmuiat de seara.A doua zi se pune la fiert.Ardeii si gogosarii se coc si apoi

11 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Conserve si muraturi
Zacusca de fasole alba boabe

Zacusca de fasole alba boabe

Fasolea se alege, se spala si se pune la fiert pana cand scade si bobul este moale. Ceapa se curata

2 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Popescu Rodica , 29 august 2013

    un am facut nici o data dar am sa o fac anul acesta.......

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013

    Este tare buna, fac si eu in fiecare an.

  • Carmyna

    Carmyna (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2010

    Ce preturi...sigur nu in Bucuresti :D

Dificultate

Redusa

Timp

4h 30 min

20 voturi

Ingrediente

  • # 2 kg fasole uscata alba sau pestrita
  • # 2 kg ardei kapia/gogosari sau combinat
  • # 1 kg ceapa
  • # 1 kg rosii (sau un litru de bulion)
  • # 1 litru ulei
  • # 1 plic pikant fix dulce/iute
  • # 5-6 foi de dafin
  • # 1 legatura buna de frunze de patrunjel si telina
  • # sare
  • piper
  • cimbru
  • maghiran
  • # optional 4-5 linguri de zahar

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

127 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Este tare buna, fac si eu in fiecare an.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    5 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

4 voturi    2 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Gogonele in saramura