autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Conserve si muraturi

Zacusca de galbiori

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 iulie 2010

Ingrediente
galbiori si ceapa(in parti egale), ulei, bulion, mirodenii:sare, piper, foi de dafin, busuioc, ardei iute, oregano etc.

Dificultate: Redusa Timp: 3h 30 min

12 voturi

Mod de preparare

Se spala galbiorii, se scurg bine de apa.
Se pune niste ulei intr-o cratita care incape in cuptor. se adauga treptat ciupercile pentru ca ele lasa apa si se strang. Eu am avut o cratita de 8l si pe masura ce le spalam si le scurgeam, le adaugam in cratita. Cand s-a cam umplut, le-am pus pe foc mare pana au inceput sa clocoteasca, apoi am facut focul mai mic. nu am pus sare de la inceput.
In timp ce fierb, se spala borcanele si se pun la scurs, apoi se curata ceapa si se taie feliute. Ceapa se caleste in putin ulei la care se adauga si niste apa din ciuperci, cate putin sa nu se prinda. Cand sunt facute, se stinge focul. Ceapa am dat-o prin blender, iar ciupercile foarte bine scurse prin masina de tocat.
Am facut adunarea generala, am pus bulion, am acoperit cu folie de aluminiu si am pus la cuptor cam o ora.
Ciupercile le-am cantarit doar dupa ce le-am dat prin masina(cam 3 kg).
La cantitatea asta, am folosit 2l de bulion si 750 ml ulei de porumb nerafinat.
Am pus si o lingura de sare, vreo 7 foi de dafin, putina pasta de ardei iute, oregano, busuioc tocat, piper macinat si cate oi mai fi avut prin dotare.
Gustati si mai rectificati a votre plaisir!
Cand am scos cratita din cuptor, am pus borcanele la sterilizat si am turnat zacusca in borcanele fierbinti. De capsat s-a ocupat sotul ca e mai profi!
Sterilizarea in tava de la cuptor in care am pus apa calduta sa nu pocneasca de nervi borcanele, piele sensibila, de!
Am sterilizat 30 minute de cand le-am pus si le-am lasat acolo pana a doua zi cand am repetat operatia tot 30 de minute. Nu uitati sa completati apa ca legile fizicii(evaporarea) se aplica, nu ca alealalte!
No, la iarna faceti pizza cu ea sau o mancati asa cum e! E buna rau!

TRUC; Pentru ca sunt cam lenesa, ma gandesc tot timpul cum sa lucrez mai putin! Asa ca eu torn chestiile astea cu o palnie mare sa nu ma ard si sa nu murdaresc borcanele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de galbiori" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
PATRUNJEL LA CONGELATOR

PATRUNJEL LA CONGELATOR

Se spala bine frunzele de patrunjel. Se taie cozile. Se taie marunt frunzele si se amesteca cu putina

9 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Sos de legume pentru iarna

Sos de legume pentru iarna

Intr-o oala punem niste apa la fiert. Spalam rosiile si cand apa din oala incepe sa clocoteasca,

1 vot    0 comentarii
2h 20 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 13 mai 2013

    Se poate face şi cu alte ciuperci.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 12 mai 2013

    Minunata reteta pacat ca la noi nu sant galbiori cu alt gen de ciuperci poate sa mearga, as incerca-te rog sa-mi raspunzi.

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

    Foarte gustoasa!

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 18 iulie 2010

      Interesanta zacusca, interesanta metoda de sterilizare cu apa, interesanta metoda de punere in borcane, interesanta toata reteta.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 16 iulie 2010

      Foarte fina si aromata!*****

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 15 iulie 2010

      O bunatate!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 30 min

12 voturi

Ingrediente

  • galbiori si ceapa(in parti egale)
  • ulei
  • bulion
  • mirodenii:sare
  • piper
  • foi de dafin
  • busuioc
  • ardei iute
  • oregano etc.

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)

Se poate face şi cu alte ciuperci.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

2 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Zacusca