Zacusca de gogosari/ardei kapia

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Zacusca de gogosari/ardei kapia

Ingrediente

  • # 4 kg gogosari/ardei kapia sau combinat
  • # 1 kg ceapa
  • # 2 kg rosii sau 1 litru bulion
  • # 0,5 l ulei
  • # 1 plic pikant fix dulce/iute
  • # cativa peperoni rosii (optional)
  • # 5-6 foi de dafin
  • # 2 linguri sare
  • # 250 g zahar
  • # cimbru, piper, maghiran dupa gust

Mod de preparare

Zacusca se poate face si fara vinete, doar din gogosari/ardei, ceapa si rosii. Este tot atat de buna si poate fi folosita chiar si la gatit, in loc de ketchup.

Gogosarii se curata de cotoare si seminte si se taie bucati. Ardeii kapia se coc la foc iute, apoi se curata de pielite, cotoare si seminte. Cine doreste poate sa-i toace, ca si pe gogosari, fara sa-i coaca. Rosiile se curata de pielite si se taie in bucati. Ceapa se curata si se taie bucati mari. Puneti la prajit in ulei bucatile de gogosari (si ardei – daca nu-i coaceti) impreuna cu ceapa taiata. Dupa 15 minute, timp in care amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda, adaugati ardeii copti (daca este cazul) si rosiile (sau bulionul). Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15 minute.

Lasati sa se racoreasca cel putin o ora, apoi mixati cu un blender de mana compozitia si adaugati zahar, cimbru, pikant fix, frunze de dafin, maghiran, sare – daca mai trebuie, peperoni tocati marunt sau boia iute – dupa gust, mixati din nou cu condimentele si lasati sa fiarba totul, la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15-20 minute.

Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca la camara si folositi-o cand aveti nevoie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa

Incearca o reteta simpla si delicioasa de salata de linte cu legume proaspete, perfecta pentru un pranz usor sau o cina...

Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasa
Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa

Iti doresti o rețeta simpla si delicioasa pentru chifteluțe in sos de rosii? Ei bine, aceasta rețeta este atat de buna,...

Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise