Zacusca de gogosari/ardei kapia

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Zacusca de gogosari/ardei kapia

Ingrediente

  • # 4 kg gogosari/ardei kapia sau combinat
  • # 1 kg ceapa
  • # 2 kg rosii sau 1 litru bulion
  • # 0,5 l ulei
  • # 1 plic pikant fix dulce/iute
  • # cativa peperoni rosii (optional)
  • # 5-6 foi de dafin
  • # 2 linguri sare
  • # 250 g zahar
  • # cimbru, piper, maghiran dupa gust

Mod de preparare

Zacusca se poate face si fara vinete, doar din gogosari/ardei, ceapa si rosii. Este tot atat de buna si poate fi folosita chiar si la gatit, in loc de ketchup.

Gogosarii se curata de cotoare si seminte si se taie bucati. Ardeii kapia se coc la foc iute, apoi se curata de pielite, cotoare si seminte. Cine doreste poate sa-i toace, ca si pe gogosari, fara sa-i coaca. Rosiile se curata de pielite si se taie in bucati. Ceapa se curata si se taie bucati mari. Puneti la prajit in ulei bucatile de gogosari (si ardei – daca nu-i coaceti) impreuna cu ceapa taiata. Dupa 15 minute, timp in care amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda, adaugati ardeii copti (daca este cazul) si rosiile (sau bulionul). Lasati sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15 minute.

Lasati sa se racoreasca cel putin o ora, apoi mixati cu un blender de mana compozitia si adaugati zahar, cimbru, pikant fix, frunze de dafin, maghiran, sare – daca mai trebuie, peperoni tocati marunt sau boia iute – dupa gust, mixati din nou cu condimentele si lasati sa fiarba totul, la foc mic, amestecand din cand in cand, inca 15-20 minute.

Intre timp pregatiti borcanele (cele mai indicate sunt pana in 330 g), intr-o cratita cu putina apa pe fund, eventual pe un prosop de bucatarie, pusa la incins la foc mic. Cand s-au incins borcanele, umpleti-le cat mai bine cu zacusca, apoi strangeti bine capacele si dati-le la cuibul de perne pentru sterilizat, pana a doua zi. Cand s-a racit, duceti zacusca la camara si folositi-o cand aveti nevoie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Descopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Incearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise